Нови и интересни продукти: No Tubes, Titus, Nicolai

NoTubes

Така се казва компанията на Стан Козятек – човек, който в кратко време стана известен в планинското колоездене, защото предложи на пазара оригинални (някои ги наричат дори революционни!) продукти. Името на първия от тези продукти съвпада с това на компанията му и за назнайващите английски едва ли е трудно да отгатнат за какъв продукт става дума. „No tubes“ означава „Без вътрешни гуми“. Компанията на Стан предложи на пазара първия комплект, който превръща колело с обикновени гуми в такова с безкамерни. (Писали сме, че компанията Ritchey Logic също разработва подобен продукт, но комплектът на NoTubes се предлага вече повече от година). Процедурата по преустройването на гумите е максимално проста. В опаковката са включени шишенце с течност (уплътнител за каплата и външната гума) и специална гумена уплътняваща лента с вентил, която се слага като бандаж, за да уплътни дупките за спиците. След като сложите тази лента (дори не е нужно да я лепите към каплата) и външната гума, впръсквате уплътнителя и напомпвате гумата, след което можете да се похвалите с преминаване в лагера на ползвателите на безкамерни гуми. Нещо повече! – уплътнителят NoTubes действа и като лепило за спукани гуми, т.е. позволява външната гума да се самозалепва след проникване на чуждо тяло в нея. Затова комплектът се препоръчва и за хора с безкамерни гуми, тъй като премахва малките дразнещи изпускания на въздух, дължащи се на цепнатини в гумата или лошо уплътняване между нея и каплата. Ако пък съдерете гумата наистина яко, тогава поправянето й по нормалния начин не е проблем, защото специалната течност не е лепило, т.е. не затруднява свалянето на гумата. По ваш избор можете да залепите външната или да сложите вътрешна гума. Трайността на уплътнителя е от 3 седмици до 3 месеца, след което трябва да впръснете допълнителна доза. В тази връзка вентилът на бандажната лента е разглобяем, така че да махнете стеблото му, получавайки по този начин по-широк отвор за впръскване на уплътнителя.

Комплектът No Tubes

Разглобяемият вентил на специалната бандажна лента

Наскоро се появи и друг смайващ продукт от Стан Козятек – алуминиеви ротори за дискови спирачки. Макар да признава, че те нямат 100% качествата на стоманените дискове, Стан изтъква, че неговите се доближават максимално до тях, особено що се отнася до качеството на работа. Разбира се, за алу-роторите има и специални накладки – ако се използват други, това значително ще скъси живота на диска и може да влоши спирането. Внимателно подбраният материал е многократно закален, за да достигне желаната твърдост и Стан твърди, че роторите издържат около 1-2г. Това ги прави отличен избор за състезатели и любители на свръх-лекото, защото дискът с диаметър 160мм тежи 54 грама, т.е. два пъти по-малко от стоманен със същия размер. За момента NoTubes правят дискове само за моделите Magura Marta и Formula B4 SL, които е без туй са най-леките спирачки на пазара. В зависимост от успеха на новия продукт може би ще видим ротори и за други ХС дискови спирачки.

За контакти: http://www.notubes.com/


Titus

 

Компанията има чисто нов байк за DH, съобразен с днешните изисквания на професионалните спускачи. Той е продължение на успешната серия модели с имена, производни от „Moto“ и се казва SuperMoto. Сред характерните му черти са регулируемия ход 180 и 200мм, четириставна система на окачване, няколко опции за задния амортисьор, 12мм задна проходна ос, капсуловани лагери на окачването (при основната ос има цели 4 лагера) и др. Останалите модели на Titus също са претърпели някои промени, които можете да видите в каталога за 2003г. на адрес: http://www.titusti.com/


Nicolai

Тези от вас, които са следили редовно статиите, посветени на колелата за спускане, публикувани в рубриката „Новини“, няма начин да не са запомнили „дърворезачката“ на немския производител Nicolai – моделът Nucleon DH. За всеки случай го показвам отново, защото подобно чудо винаги заслужава да се види, а и за 2003г. има някои дребни изменения. Като цяло обаче концепцията остава същата, а именно – байкът е с 14 предавки, осигурени от главина Rohloff с вътрешни скорости, която е разположена в единия край на масивното люлеещо се рамо (то си e цяла метална греда!). В двата края на рамото има еднакви по големина зъбчати колела, като предното се задвижва с педалите и именно то е свързано с въпросната главина. Целият този дизайн има две основни цели: 1) спестява нуждата от преден и заден дерайльори, задни зъбчатки и рейки за обтягане на веригата – цялото движение с 14 скорости е съсредoтoчено в главината. 2) премествайки центъра на движението далеч от педалите и в същото време около центъра на окачването, инженерите са отстранили досадните влияния на педалирането върху работата на задницата. С това далеч не се изчерпват уникалните характеристики на колелото – всеки елемент от рамката сякаш се отклонява от стандартното. Дори материалът е малко по-различен – алуминий 7020. Рамката се изработва само в ограничени количества, така че желаещите да я поръчат, трябва да направят това отрано.

Както пише в самия каталог на Nicolai, Nucleon DH е байк от друга планета. Явно на Земята терените за спускане са му харесали, защото през 2003г. е поканил тук и други два байка от своята раса, които са още по-напред в бъдещето. Единият от тях е Nucleon ST (World Cup). Както личи и от името му, той е предназначен за състезателно каране и се произвежда само в отделни бройки за състезатели, които желаят да разполагат с уникалното патентовано движение на Nicolai и с безкрайни възможности за настройка. Така например ходът на задницата се регулира от 180 до 240мм, но освен него се променят и много други показатели от геометрията на рамката (челен ъгъл, височина на средното движение и т.н.). За целта по елементите на окачването има безчет дупки, чрез които да размествате планките и амортисьора и да постигнете желания за всеки конкретен случай ефект. Самото окачване е с люлеещо се рамо. То е свързано чрез ставна система към амортисьора – рамото посредством едни планки избутва други планки, на които пък е закачен шокът. За самия амортисьор може да се избира между DNM ST8 RC и Fox Vanilla DH.

Третият от семейство Nucleon, моделът FR за фрийрайд, е не по-малко странен от събратята си, само че е по-лек, за да позволи сглобяването на байк с тегло до 19-20кг. Принципите на движението са същите като при първия Nucleon, а окачването е малко по-просто, отколкото при другите две рамки, но и тук има достатъчно възможности за регулиране на хода и геометрията. Задният амортисьор е DNM ST8 RC. Наред със стандартните заздравявания по рамката, колелото е снабдено и със 165мм широка задна главина с 20мм проходна ос и със 100мм широко средно движение.

След всички тези чудовища супер-леката рамка с окачване за крос-кънтри, носеща отново чуждопланетно име – Saturn ІІІ – ще ви се стори като направена от клечки за зъби. Ако се вгледате внимателно обаче, няма как да не забележите, че и тук заздравяванията не са спестени. Даже е добавен специален титанов „опъвач“ за рамката, макар тя да не изглежда с тенденции към разпадане. Въпреки тази и други допълнителни екстри, рамката тежи под 2кг! Подобно нещо е възможно благодарение на леките тръби Easton UltraLite и специалния процес на заваряване,
използван от Nicolai при Saturn ІІІ.

В сайта на Nicolai има още много „странни птици“, така че горещо ви препоръчвам да го посетите.

За контакти: http://www.nicolai.net/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>