Нови и интересни продукти: Rocky Mountain, RockGardn

Rocky Mountain

Едва ли има друга компания за планинско колоездене, чиито байкове да са така свързани с екстремния фрийрайд. Повечето хора се сещат за Rocky Mountain почти винаги, когато чуят това словосъчетание. Причината за тези асоциации е проста – канадският производител (чиито байкове между другото не са никак евтини) е имал добрият търговски нюх да вложи достатъчно пари в спонсорирането на едни от най-добрите планински колоездачи в света и то още преди те да започнат да се появяват във всеки филм с екстремно каране. И докато конкуренцията се усети, на пазара излязоха цяла дузина филми, в които почти всички „ненормалници“ карат знаменития модел RМ9 или разработения след него специално за фрийрайд RМ7. Разбира се, подобен маркетингов ход не би бил успешен, ако колелата на Rocky Mountain не бяха достатъчно здрави и качествени, за да издържат терорът, на който ги подлагат карачи като Уейд Симънс, Ричи Шлей, Томас Вандерхам, Брет Типи (до миналата година, когато той бе привлечен от Specialized) и др.

За посочените дотук модели сме писали, дори повече от един път. При тях за 2003г. няма особени промени, освен че се е появила модификацията RМ7 Wade Simmons, която е копие на колелото на известния фрийрайдър. В настоящата статия ще покажем някои от другите модели на Rocky Mountain, за да се убедите, че те правят не по-лоши колела и за крос-кънтри.

Все пак, да започнем с най-новия модел за фрийрайд – Switch. Той се предлагаше и досега, но за 2003г. е претърпял сериозни изменения. Първото, което прави впечатление, е, че Switch е нещо като хибрид между предницата на моделите RМ и задница c типична четириставна система. Рамката е с поръчкови тръби Еaston RAD. Окачването е преработено, за да нарастне ходът до 150мм и да пасне идеално на предния амортисьор, който е Мanitou Sherman Breakout със 152мм. Точно това е и другата промяна – челната тръба вече е за стержени 1.5 Елементите на окачването са CNC направени от алуминий 6061 и са свързани с оси с капсуловани лагери. Задният амортисьор е Fox Vanilla R. Показаният на снимката модел Switch LTD е с движение Race Face/Shimano XT/LX, спирачки Hayes HFX-9 и гуми Maxxis Mobster 2.5. Има още един модел, който е малко по-евтин.

Друга серия модели, която се появи през изминалата година и бе мащабно ракламирана в западните списания, е тази за крос-кънтри (включително за по-агресивните му аспекти и за епически карания) – ETSX. Особеното в нея е системата на окачване, която е патентована от Rocky Mountain и според компанията осигурява така желаната от повечето колоездачи независимост на окачването от педалите. Системата наистина е доста оригинална, с нестандартно разположение на осите, като в известна степен напомня окачване на кобилица, само че в близост до средното движение няма нито една ос, за да се осигури ефективност при педалирането. Концепцията за окачването е взаимствана от Формула 1 и според инженерите на фирмата колелото не само не хаби енергията на колоездача, но дори го подпомага допълнително. Точно затова в сайта на Rocky Mountain то е в категорията Epic. Че е способно за епически подвизи доказаха и победителките в TransAlp Challenge 2002 – състезателките на Rocky Mountain Лесли Томлинсън и Гретхен Рийвс .

Разположението на осите и планките осигурява и почти вертикален ход на задницата, което също има значение за качеството на поемане на неравностите. Всички оси са с капсуловани лагери, има уши за дискова спирачка и всякакви други екстри. Предната част на рамката е от поръчкови тръби Еaston RAD, коита са биовализирани. Въздушният заден амортисьор е Fox Float (в различни модификации при трите модела ETSX), а ходът се регулира от 80 до 110мм., като това става бързо и лесно без инструменти с помощта на машинка като при главините. (Quick Release). На снимката е показан най-скъпият модел от серията – ETSX-70.

Макар официално да няма нищо общо с метъл-групата Slayer, едноименният модел предназначен за агресивно крос-кънтри каране също е много здрав. И той е с доста промени през 2003г., включително нова предна част на рамката с поръчкови тръби Еaston RAD и увеличение на хода до 120мм. Окачването е с четириточкова система, наречена от Rocky Mountain 3D LInk и заден амортисьор Fox Float RL. Вилката е Marzocchi Z1 SL със 130мм ход, движението е Race Face/Shimano LX, а спирачките са хидравлични Shimano Deore.

Ако сте забравили моделите за спускане и фрийрайд или искате да видите още колела за ХС от Rocky Mountain, можете да го направите на адрес:
http://www.bikes.com/


RockGardn

 

И понеже стана дума за фрийрайд, не забравяйте, че при него защитната екипировка е повече от необходима. Затова ви показваме поредният защитен костюм, който сериозно конкурира моделите на Dainese. Flack Jacket на RockGardn (буквичката „е“ не е „изядена“ от мен) изглежда безкомпормисен в качеството на защитата, но цената му е съвсем поносима – 180$. За съжаление и той (както и бронята на Bombshell, която показахме наскоро) не могат да се купят в България. От двете снимки лесно можете да видите характеристиките на костюма – масивна защита за гръбнака, регулируеми нараменници, протектори за ръцете по цялата дължина на ръкавите, защитни плоскости за гръдния кош, дебели „дупчени“ подплънки и основа от Lycra. Последните две неща осигуряват възможност на тялото да диша, доколкото това е осъществимо при подобни облекла. За още по-поразяващ ефект Flack Jacket е изцяло в черен цвят (не, че това ще се хареса на всеки, ама все пак има излъчване). Бронята се предлага в цели пет размера.

За контакти: http://www.rockgardn.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>