Нови и интересни продукти: Michelin, Crank Brothers, Manitou

Michelin

Един от водещите производители на гуми ще предлага за 2003г. и безкамерен вариант на топ-модела си за крос-кънтри. Comp S Lite Tubeless (вдясно) е с познатата шарка, която по мнението на редица тествали я западни журналисти е една от най-добрите за всякакви условия. Отличните качества на гумата се дължат и на материала, който носи запазената марка на Мichelin – Silicium. Гумата е лека и бърза, а ширината й е 2.00.

След като Mavic направиха DH колелата си за безкамерни гуми, логично е да се очаква, че през 2003г. ще се появят достатъчно такива. Мichelin са на предната линия с няколко модела, сред които е DH Comp 16 Soft (вляво). Гумата е предназначена за спускане и дуал, има здрава и голяма обвивка, а материалът й е много мек, за да осигурява сцепление и там, където не го очаквате.

Друг безкамерен модел за спускане е Mud 3 DH (долу). Както личи и от името му, той е специално разработен за състезателно каране в кални и хлъзгави условия, включителни мокри камъни и корени. Този модел замества досегашния Mud 2 DH. Новата гума е с по-разредени грайфери за подобрено изхвърляне на калта и с по-високи бутони, а мекият материал „лепва“ за всичко, осигурявайки нужното сцепление.

Промени има и в модела Wildgripper Hot S, който е предназначен за фрийрайд и агресивно каране, но е по-лек от DH моделите, за да не го усещате като котва при изкачването. Освен червеният цвят, другата най-съществена новост при него е допълнителната защита срещу пукане на гуми, която е „вкарана“ в обвивката от единия борд до другия. Гумата се предлага в два размера – 2.2 и 2.5.


Crank Brothers

Това е малка компания, която прави само няколко продукта, но всички те са високо ценени от познавачите. Не случайно е така – Crank Brothers се ръководят от принципа, че хубавите неща най-често са прости и се стремят да правят продуктите си колкото се може по-лесни и ефективни за използване. Някои от вас може би си спомнят оригиналните педали Egg Beater, които бяха един от най-обсъжданите продукти на изложението Interbike 2001. Можете да ги видите на сайта на фирмата, тъй като вече сме писали за тях.

Освен педали, Crank Brothers правят и компактни инструменти за велосипеди, събиращи се в джоба и обединяващи най-полезните „сечива“ в едно. Може би най-популярният и харесван в САЩ мулти-инструмент е Multi-17. Както личи и от името му, той има 17 функции (шестограми 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8, инструмент за верига, ключ за спици с 4 размера, гаечни ключове 8 и 10мм, плоска и кръстата отвертки и ключ Torx T-25 за болтовете на дисковете, какъвто повечето други подобни инструментчета все още нямат). Всичко това е направено от висококачествени олекотени материали, има компактен вид и се събира почти навсякъде. На всичкото отгоре и цената му е много добра в сравнение с конкуренцията – 20 долара. На изложението Interbike 2002 бе представен прототип, който е с титанов инструмент за верига и с кух 8мм шестограм, което намалява още повече теглото му. Засега обаче не е ясно дали той ще бъде произвеждан масово.

Интересен инструмент е и щангата за вадене и слагане на външни гуми, наречена Speed Lever. Тя се отличава от повечето други по това, че се разгъва телескопично, позволявайки по този начин да се приложи по-голяма сила при работа с нея, а когато трябва да я приберете в джоба си, тя става компактна и удобна.

За контакти: http://www.crankbrothers.com/


Manitou

Голямата новина от компанията за окачване (макар да не беше неочаквана) е, че след като си напазарува малката, но славна компания Progressive 5th Element (известна със своите задни амортисьори, противодействащи на влиянието от педалите), Мanitou вкара чудесната технология в продукти със своята марка и така излезе на пазара за задно окачване. Всъщност Мanitou твърдят, че дори са подобрили технологията и че тя ще бъде по-достъпна от всякога за потребителите. Името на новите продукти е Manitou Swinger SPV. Последните три букви означават Stable Platform Valve (клапа за стабилна платформа) – въпросната клапа създава праг за удари с определена сила, който се регулира и под него попадат силите, породени при педалиране. По този начин окачването остава безучастно към тях, но когато се нaтъкне на малко по-силен удар (а дори и малките препятствия на пътеката ще създадат такъв), то си работи нормално и отзивчиво. Ще има три модела задни амортисьори. Най-лек ще е Air 4-Way Adjust – той е с въздушна пружина и има регулиране на връщането, твърдостта на въздушната пружина, SPV-налягането и SPV-обема на въздушната камера (чрез последните две се променя прага, за който стана дума по-горе и прогресивността). Другите два модела са с метална пружина – Coil 6-Way Adjust и Coil 4-Way Adjust. Първият е с най-много настройки – връщане, твърдост, компресия при бързи и бавни скорости на сгъване, SPV-налягане и SPV-обем.

Що се отнася до амортисьорните вилки на Мanitou, там също има промени. През 2003г. всички модели вече ще са с арка отзад, което според инженерите на компанията ги прави по-устойчиви на усуквания. Най-леката серия за крос-кънтри има и ново име – Skareb. Топ-моделът от нея – Skareb Super – тежи 1,4кг. и има 80мм ход. Характеристиките й са следните: хибридна пружина в единия крак (ще рече, че част от хода е с метална пружина, а останалата част – с въздушна), смекчаване ТРС в другия крак, регулиране на твърдост, връщане и компресия, заключване на хода, нови уплътнители и нова система за смазване (Semi-Bath).

Има и нова линия вилки в по-ниския клас с името Аxel. Моделите са три – Comp, Elite и Super, но първите два са предназначени само за производителите на байкове, така че ще ги видите монтирани на готовите колела. И трите модела са с ход 80/100мм, който се променя вътрешно. Axel Super (вдясно) е с тегло 1,9кг., метална пружина с ТРС смекчаване и настройки за връщането и твърдостта. Краката са от магнезий, подпорите (28,6мм) от хромирана стомана, стержена от алуминий.

На изложението Интербайк в Лас Вегас, САЩ бе представена и бъдеща програма за поръчково боядисване на вилките в различни мотиви. Засега обаче не е ясно дали тя ще обхване само вилките Black (на панаира бяха изложени такива), или и другите модели, нито пък колко ще струва тази екстра за любителите на изкуството.

За контакти: http://www.manitoumtb.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>