Нови и интересни продукти: Cane Creek, Magura, Nokian

Cane Creek    

Тази компания винаги е предлагалa много интересни продукти, при това доста разнообразни – като се започне от чашки (тяхна е марката AheadSet) през колчета за седалка с окачване, въздушни задни амортисьори и се стигне до красиви и издръжливи колела за байкове. За 2003г. Cane Creek предлагат три нови компонента:

Ergo Control – това са рога за кормило, които нагледно показват, че може да има нововъведения дори в такива продукти, за които едва ли някой е смятал, че могат да се променят. Виждал съм какви ли не рога досега – къси, дълги, прави, извити, от стомана, алуминий или карбон, но всички те изглеждат почти еднакви. Ergo Control сa различни, защото основната им цел е да осигурят комфорт на ХС карачите, а не просто да им помогнат при изкачванията и спринтовете. Отвътре рогата на Cane Creek са с лек алуминиев скелет, върху който е прикрепена външната форма от твърда гума, която е изваяна внимателно с цел да пасне идеално на ръката. Благодарение на всичко това, както и на закрепването на рога не в края му, а почти в средата, удобството и контролът при използването им се увеличават. Захватът е по-плътен, а сцеплението между ръката и гумата е с пъти по-добро от това при метал. Затова, въпреки че теглото е по-високо в сравнение с обикновените рога (200гр.), дори някои състезатели предпочитат продукта на Cane Creek.

Double X – най-новият модел чашки на Cane Creek е предназначен за стержени OnePointFive. Тези масивни чашки са направени от алуминий 7075 Т6 и включват много запазени качества на Cane Creek, които са защитени с патенти – такива са например специалните пръстенчета (шайбите, които се слагат между горната чашка и лапата, за да не се реже стержена) и леглата за лагерите, които са с подсилена конструкция. Самите лагери са капсуловани, а чашките имат и допълнително уплътнение, за да бъдат максимално изолирани от природните елементи. Теглото им е 222 грама.
Има и специална модификация Double Хс – това са преходни чашки от 1.5 към 1 1/8, а също могат да се пригодят и за преход от челните тръби на Cannondale към стержени 1 1/8.

Нов продукт за 2003г. са и състезателните колела WAM Tubeless Team Issue, които са предназначени за безкамерни гуми и включват познатите технологии на Cane Creek: специфично закрепване и редене на спиците, асиметрична задна капла за по-добро центроване, титанови спици (24 отпред, радиално наредени, и 28 отзад), капсуловани лагери, титаново тяло на свободното движение, което е съвместимо с 8 и 9 зъбчатки на Shimano. Предното колело тежи 682гр., а задното 940гр.

За контакти: http://www.canecreek.com/


Magura        

За 2003г. германската компания е направила промени и в двата си състезателни модела дискови спирачки – Мarta (за крос-кънтри) и Gustav M (за спускане).

Новата олекотена Мarta SL е един от най-сериозните претенденти в битката за най-ниско тегло. Пълният комплект е само 324 грама, което според измерванията на Мagura е с 47 грама по-малко от пълен комплект V-спирачка Shimano XT. „Отслабването“ спрямо досегашната Мarta (която също остава в каталога) е постигнато с карбоново лостче, странен на външен вид диск и други малки трикове. Още по-хубавото е, че тези новости подобряват и качеството на Мarta. Например вълнообразният диск с размер 160мм не само е по-лек, но и разпръсква по-добре генерираната от спирането топлина. Спирачното устройство се предлага за двата стандарта за отпред и само за международния стандарт отзад. Останалите характеристики на спирачката са добре познати от досегашните модели – отворена хидравлична система, саморегулиращи се според износването накладки и т.н. Мarta SL ще бъде малко по-скъпа от досегашния модел.

Тук ще отворя една скоба, за да спомена малко за това какви дреболии понякога причиняват недостатъците на продуктите. Досега много западни журналисти се оплакваха, че ХС спирачките на Мagura спират доста променливо – ту високо, ту ниско, което създава голяма доза непредсказуемост кога точно ще спре спирачката. Инженерите се разтърсили да намерят проблема и се оказало, че причината е в плътността на спирачната течност, която била твърде голяма. Това пречело тя да се връща в резервоара достатъчно бързо и в резултат при няколко бързи последователни стискания ходът на лостчето се променял така чувствително. Сега вече спирачките са с по-лека спирачна течност и проблемът не съществува.

Мagura преработиха за трети път и своя първи модел дискове – Gustav M. Една от най-добрите DH спирачки ще зарадва почитателите на бързите скорости с няколко нови удобства. Едната част от промените са в областта на лостчето – то вече е с отваряща се скоба за хващане към кормилото, т.е. може да се монтира и маха без да се свалят ръкохватките. Вътрешността му също е променена, за да се увеличи още повече спирачната сила. Другата новост е богатата гама преходници, които правят възможно монтирането на спирачката върху всяка вилка на пазара – с международния стандарт, Post Mount или нещо друго (например Rock Shox Boxxer, която се отклонява от международния стандарт, макар че е като него). Спирачното устройство на Gustav M е напълно независимо от различните преходници, така че сменяте само тях. Има и преходници, които да позволят да сложите огромни ротори – 210мм отпред (такъв е показан на снимката) и 190мм отзад. Стандартните дискове на Gustav M са съответно 190мм преден и 160мм заден.

Всъщност новината около Мagura, която засяга българските потребители най-много е, че от 2003г. продуктите на немската фирма ще се внасят в България от магазин БАС.

За контакти: http://www.magura.com/


Nokian        

Финландците ще предлагат нова серия гуми с името NBX. Шарката и другите характеристики на новите модели показват ясно, че те са предназначени за агресивно каране, макар да не са изцяло и само за спускане. Засега има два размера – 2.1 и 2.3. Материалът е мек, но не чак толкова, колкото на състезателна DH гума, плетката на обвивката е еднопластова, а бутоните са разположени и оформени така, че да осигуряват едновременно бързина и стабилност при различни условия. Други страхотни качества на гумата са, че тя е сгъваема, с кевларен борд и тежи едва 720 грама. Всичко това я прави чудесен избор за любителите на фрийрайда, а също и за по-едрите почитатели на крос-кънтрито. За тези, които почитат чистото спускане, ще има модел със същата шарка, но с метален борд и двупластова обвивка, който ще тежи 950 грама и ще е по-скъп. Разработва се и безкамерна гума с ширина 2.3, която ще носи означението NBL.

За контакти: http://www.suomityres.fi/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>