Нови и интересни продукти: SRAM, Truvativ

SRAM

В момента SRAM е един от гигантите в областта на компоненти за движението на колелото – дерайльори, команди, вериги, зъбчатки. Американската компания е основният конкурент на Shimano в тази област, а със закупуването на Rock Shox тя навлезе смело и на пазара за вилки. И като се замисли човек, че цялото това могъщество произхожда от едни команди, които вместо с лостчета бяха с въртящи се около кормилото ръкохватки…Така беше в началото. После SRAM разработиха първите си дерайльори и ги развиха до широка гама от модели, разделени на различни серии, както е и при Shimano. До 2002г. обаче американците нямаха продукти, които да конкурират японския гигант в най-скъпия клас. По всеобщо мнение серията SRAM 9.0 не можеше да съпернчи на Shimano XTR нито по тегло, нито по качество на работата и издръжливост. Към средата на 2002г. се появи серията Х.0, която промени нещата – тя беше чакана дълго време и е преминала продължителен период на разработване и тестване от атлети като Майлс Рокуел, Джон Томак и Томас Фришкнехт.

Серията Х.0 включва зaдeн дерайльор и команди. Последните не се отличават от модела 9.0 почти по нищо, освен по използваните композитни материали за намаляване на теглото. Задният дерайльор обаче е наистина нов – той е не само по-лек (210 грама), но и по-здрав от 9.0. Тези качества се дължат на внимателно подбрани материали като алуминий 7075, титан, магнезий и най-вече композитния материал Grilon, който дава и характерния външен вид на Х.0 Важно значение има и прецизното проектиране на отделните елементи на дерайльора. Той се предлага в два варианта – с дълго и с късо рамо за обтягане на веригата. Цената също е подобаваща за такива луксозни продукти – 180$ за целия комплект.

Промени има и в задния дерайльор 9.0 с цел да стане по-здрав и лек. В тази серия има и нова верига за 9 зъбчатки отзад, която използва технологията Hollow Pin. При нея иглите на веригата (чрез тях се свързават отделните сегментчета) са кухи, което помага за намаляване на теглото. Гвоздеят на програмата в серията 9.0 обаче е новата хидравлична дискова спирачка. Тя използва алуминиево лостче и спирачно устройство с 4 саморегулиращи се бутала; накладките се сменят лесно и без инструменти; предлага се с преходници за международния стандарт и Post Mount; дисковете са с размери 160мм, 180мм и 185мм (за РМ) за главини с шест дупки. При тегло 292 грама за комплекта без диск (което значи, че с диск ще тежи около 400 грама) тя не е най-леката на пазара, но пък това не е и целта й. Спирачката е насочена по-скоро към байкове за всякакви условия, различни от състезателно крос-кънтри и спускане.

SRAM продължава разработването на системата Dual Drive. За нея сме писали още миналата година. Тя се отличава с това, че има само една команда (вляво), с която се сменят и предните, и задните скорости. (С лостчето се местят предните, а с въртящата се ръкохватка задните). По този начин само с една ръка контролирате всичките 24 или 27 предавки. Макар че системата е насочена най-вече към велосипедите за града и за пътешествия, тя е приложима и при планински велосипеди. Новото при Dual Drive е и задният дерайльор, който е комбиниран със специална задна главина с вътрешни скорости. Те позволяват всички предавки да са отзад и да се забрави за предния дерайльор. С други думи – задният депласьор мести веригата върху 8 или 9 зъбчатки и едновременно с това командва трите скорости вътре в главината. Макар подобна комбинация засега да изглежда малко странна за маунтин байк, нищо чудно в бъдеще тя да намери приложение и тук. (Да не забравяме, че новите команди Shimano XTR са взаимствани от шосейното колоездене).

 

Truvativ

Компанията, която през последните години се наложи като един от световните лидери на пазара на висококачествени компоненти, от миналата година присъства и на българския пазар, а за 2003г. предлага и много нови продукти, които ще видим и у нас.

Една от най-големите новости в каталога на Тruvativ е новата серия Holzfeller за спускане и фрийрайд. Тя вдига летвата за качество и издръжливост по-високо дори от досегашната серия за тези дисциплини Hussefelt (която не е изчезнала – напротив! В нея също има малки подобрения). Holzfeller включва следните компоненти:

Курбели и зъбчатки – те са изковани от алуминиевата сплав AL-7050-TV, при което комплектът тежи със 100 грама по-малко от Hussefelt, без да губи нищо от здравината и издръжливостта. Курбелите Holzfeller се предлагат с размери на плочата от 38 до 46 зъба, а също и във варианти за трайъл и с три зъбчатки, както и с и без предпазна плоча за венеца. Що се отнася до цветовете, златистият завършек е невероятен, но ако случайно не ви допада, има още три други цвята – два вида черно и сив полиран.

Кормила и лапи – от 2003г. Тruvativ започват производството и на такива компоненти. И на външен вид, и „отвътре“ те са чудесни. Материалът на кормилото е същата тази сплав AL-7050-TV, която осигурява лекота и здравина на продуктите. Кормилото е тройно удебелено, с издигане 25 или 50мм и ширина 680 или 710мм. Диаметърът му в областта на захващане с лапата е удебелен – 31.8 мм. Това е нов стандарт (нормалният е 25.4мм) за кормила и лапи, предназначен да увeличи здравината на компонентите за спускане и фрийрайд. Продукти с такъв диаметър се появиха у нас още миналата година с марката Pazzaz, а сега ще има още по-голям избор. Лапата Holzfeller е масивно малко удароустойчиво парче изковано от сплав AL-66 (която е с 35% по-здрава от популярната 6061) с дължини 40, 60мм и 75мм и диаметър на хватката за кормилото 25.4 или 31.8мм. Наклонът е 7 градуса.

Серията Holzfeller е допълнена и с платформени педали – те са с хром-молибденова стоманена ос, капсуловани лагери, нисък профил и лесно достъпни сменяеми игли.

Кормила и лапи са включени и към другите серии.

Truvativ Hussefelt

В серията Hussefelt тези компоненти имат същите характеристики като Holzfeller, само че материалът е алуминий 6061 Т6.

Truvativ Team Flatbar

Truvativ Team Riserbar

Крос-кънтри кормилата са следните: Team Flatbar – право кормило от AL-7050-TV с ширина 580мм и извивка назад 5 градуса. Тегло 149 грама. Team Riserbar – извито кормило от същия материал с издигане 25 или 45мм, ширина 680 или 710мм, дебелина при лапата 25.4мм и тегло 273 грама.

Лапите Team SL са с 5 градуса наклон и дължини от 90 до 130мм. Направени са от AL-66 и тежат 176 грама.

По-евтина серия кормила и лапи за всички приложения е XR – те са от алуминий 6061 Т6, мaлко по-тежки са от серията Team и включват право и извито кормило и лапа в черно и златисто.

При курбелите за крос-кънтри моделите Stylo Team и Stylo SL (най-високия клас на Тruvativ) блестят в нови цветове и тежат съответно 612 и 625 грама. Те са от AL-7050-TV, само за ос ISIS, предлагат се в пет цвята. Обект на специално внимание са били дори болтовете на зъбчатите колела, какво остава за другите елементи.

Топ-моделът при средните движения GigaPipe е с нова преработена ос, която е с 16% по-здрава от предишната. Тя е приложена и при моделите за ХС, и при тези за спускане. За супер-леки крос-кънтри байкове се предлага и моделът Giga Pipe Team Ti, който е с титанова ос и тежи само 193 грама. Почти всички средни движения на Тruvativ са за стандарта с шлици ISIS (фирмата е един от създателите на този стандарт).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>