Нови и интересни продукти: Mavic, Elite

Mavic

Едва ли има колоездач, който да не е чувал за тази марка, но аз за всеки случай ще си кажа: това е най-известният (и неизменно един от най-добрите) производители на капли и готови колела за всякакви видове велосипеди, разбира се, и за маунтин байкове. Компанията е френска и има дългогодишни традиции в производството на такива компоненти. В продуктите на Mavic са включени много съвременни технологии, всяка от които си има свое име. Всеки продукт от каталога на фирмата използва поне няколко от тях. Затова, за да не повтарям едно и също при всеки отделен компонент, ще започна с кратък преглед на използваните от Mavic технологии и способи за обработка, след което ще се спра и на новите продукти за 2003г.

Ceramic2 – въпреки името си, това не е способ, при който спирачната повърхност се покрива с керамичен слой (въпреки че има производители, които предлагат и такива капли). В случая името показва само идеята. А изпълнението й е следното – спирачната повърхност на каплата се покрива по специален способ с пласт, съдържащ алуминиеви и титанови окиси. Този пласт играе ролята на топлинен изолатор и е със страхотна твърдост (30% повече от кален алуминий). Резултатът е: подобряване на спирачния път с 20% в сухи и 50% в мокри условия; намаляване на загряването на каплата; по-дълъг живот; по-голяма твърдост на стените.

FORE – технология, при която се пробива само горната стена на двустенната капла и спиците се монитрат по специален начин. Освен че този метод е подходящ за направата на колела за безкамерни гуми и спестява тегло, той повишава и здравината на каплата, тъй като само едната от стените й бива пробивана за спиците.

FTS и FTS-L – второто е доразвитие на първото. А първото се изразява в използването на колкото се може повече алуминиеви сплави за олекотяване на главините, като същевременно на критичните контактни зони се поставят специални стоманени втулки, които да вършат „черната работа“. При FTS-L нещата са доразвити и в свободното движение на задната главина лагерът е заменен със специална втулка с ниско съпротивление на триене, която спестява 40 грама тегло.

ISO Pulse – специална плетка на спиците на задното колело, при която спиците от страната на движението са радиално (лъчево) наредени и то по двойки, а от другата страна са кръстосани. Ефектът, който се цели е пренасяне на напреженията към страната без движение, което да доведе до по-голяма стабилност и издръжливост.

Maxtal – алуминиева сплав от серията 6000, използвана от Mavic и разработена спецално за нейните цели, която има подобрени характеристики с оглед приложението й при капли и е по-лека и здрава от алуминий 6061.

QRM – това означение показва, че колелата на Mavic са сглобени с качествени капсуловани лагери, които осигуряват минимално съпротивление при въртене и могат да се сменят и регулират. Така главините са лесни за поддръжка.

SUP – след съединяването на обръча със специални втулки, мястото на връзката се заварява допълнително по специален метод, след което с цифрово контролирани машини заварката се прави „невидима“, т.е. отстраняват се всякакви ръбове и изпъкналости. Въпреки това „орязване“, заварката продължава да върши работата си, а именно: да увеличава здравината в областта на връзката. Нормалните капли в тази част разполагат само с 40-60% от здравината на останалата част от каплата. При Mavic този процент е 90.

UB Control – отново специален способ за обработка на стените и спирачната повърхност на каплите, за да се подобри сцеплението им с накладките и другите им качества. Макар и не толкова специален, колкото Ceramic2, този метод също дава по-добри резултати в сравнение с обикновените капли.

UST – системата на Mavic за безкамерни гуми, наложила се като стандарт в тази област и използвана от всички големи производители.

Zicral – концепция на Mavic, която използва висококачествени алуминиеви сплави като материал за направата на спици. Mavic твърдят, че техните алуминиеви спици са не само осезателно по-леки, но и с 10% по-здрави от стоманените. За това допринася и специалната им форма.

Започвам прегледа на новото от Mavic за тази година с модела Deemax. Както знаете той е за спускане (страхотните жълти капли, които може би сте виждали на повечето байкове от СК от преди 1-2г.). Но за 2003г. промените в него са наистина многобройни. Най-съществената е не смяната на цвета от жълто в сребристо-сиво, а промяната на колелата от стандартни в такива за безкамерни гуми. С други думи моделът Deemax вече е UST съвместим. Дали това ще помогне на безкамерните гуми да се настанят и при DH байковете е рано да се каже, но началото като че ли е поставено. Разбира се, можете да използвате Deemax и със стандартни гуми. Другата новост е, че широките капли са навързани към главините само с 28 спици. Това може би звучи малко „диетично“ за DH колела, но след като са издържали теста на международните състезания, едва ли има причини за безпокойство. Намаленият брой спици е възможен не само поради качеството им, но и заради технологията FORE, която прави каплите по-здрави. Другите основни характеристики на комплекта са: предна главина с преходници за 20мм проходна ос и за стандартна ос; задна главина, съвместима с касети с 8/9 плочи; съвместимост с дискове за международния стандарт с 6 болта; тегло (предно/задно) 1075/1235гр.

Crossmax SL – състезателният модел за ХС също е претърпял промени, много по-съществени от козметичните. Почти всички гореизброени качества и технологии на Мavic са вложени в тези супер-леки (650/820 грама) колела: FORE, FTS-L, ISO Pulse, Maxtal, QRM, Zicral, UST. Предното колело е с 18 спици, радиално наредени,а задното с 20. Предната главина е с композитно тяло за максимална лекота. Колелата се продават заедно с ключ за спици, ключ за регулиране на лагерите и композитно ексцентриково лостче за притягане към ушите на вилката и рамката.

Ако искате XC байкът ви да е с дискове и същевременно да имате супер-леки колела, работа може би ще ви свърши моделът Crossmax SL Disc. Тези колела тежат 770/915 грама, съвместими са с международния стандарт за дискове с 6 болта, имат по 24 Zicral спици всяко, които са двойно кръстосани от всяка страна. И тук само едната стена на каплата е продупчена за спиците (FORE). Колелата са предназначени за безкамерни гуми.

Ако пък състезанията по крос-кънтри не са голямата ви страст, а практикувате тази дисциплина малко по-агресивно, хвърлете един поглед на моделите Crossmax XL и Crossmax XL Disc. Те са съвсем нови в каталога и са предназначени за по-големи натоварвания от съименниците си SL. Crossmax XL са с 18 Zicral спици отпред и 20 отзад, предните са радиално наредени, а задните са ISO Pulse. Теглото е 730/885 грама. Моделът за дискове е с 24 спици, двойно кръстосани, и тежи 860/945 грама. При него предната главина е с преходници за 9мм (стандартна) ос или 20мм ос. И двата модела са предназначени за безкамерни гуми, но стават и за обикновени.

За 2003г. в каталога на Mavic има и две нови капли. Едната е Х 3.1 и е за крос-кънтри. Предлага се във варианти с 28 и 32 дупки за спиците, тежи 465 грама, използва FORE технологията и е предназначена за безкамерни гуми.

Другата нова капла е D 3.1 – тя е за спускане и фрийрайд, предназначена за 32 спици, широка 30мм и е само за използване с дискови спирачки (няма спирачни повърхности). Теглото й е 580 грама и също е за UST гуми.

За контакти: http://www.mavic.com/


Elite

 

Смятате ли, че кошничката за шишето ви може да изглежда хубаво? Италианската фирма Еlite се старае да постигне точно това. Всъщност стандартните кошнички не са лоши на вид – по-скоро тези на Еlite са твърде хубави. Най-лъскав дизайн е приложен към модела Patao. Той не само изглежда добре, но има и чудесни изпипвания (например гумените накрайници, разположени в точките, които могат да имат контакт с рамката, за да я предпазят от издраскване). Кошничката е направена от магнезиева сплав и тежи само 47 грама. Тя е предназначена за специални шишета с диаметър 66мм (по-малък от стандартния, който е 74мм). Така шишето е по-удобно за хващане, а и изглежда по-стилно върху рамката. В комплект към кошничката получавате и едно такова шише. Цената е 22 Евро. Ако пък сте „паралии“ и обичате колелото си повече от себе си, можете да му подарите бижуто Patao Gold (вляво) – тази кошничка е ограничена серия с 24 каратов златен завършек и струва смущаващите за подобен продукт 50 Евро.

Друг интересен модел, макар и много по-конвенционален като дизайн, е Ciussi Side. Тази алуминиева кошничка е за нормални шишета (74мм диаметър), но шишето се вади и слага не отгоре, а отстрани. Това позволява да се използват водни запаси и при рамки с по-странен дизайн, при които няма достатъчно място, за да се движи шишето нагоре-надолу. Освен това страничното вадене и прибиране според някои е по-удобно и за колоездачите. Веднъж сложено, шишето стои на мястото си благодарение на малка капсула с гел, оформена като капка (точно на нея е изписан надписът Еlite) – тя му пречи да се изплъзне при някой завой например, но когато вие го вадите или прибирате, съпротивлението й почти не се усеща. Кошничката лесно се приспособява за вадене на шишето от дясната или от лявата страна.

За контакти: http://www.elite-it.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>