Нови и интересни продукти: Yeti, Crash Pads, Formula

Yeti

Няма никакво съмнение, че фрийрайд нишата се разраства с неимоверно бързи темпове през последните години и поредното доказателство за това е чисто новият модел на Yeti, който е направен именно за този вид каране. Името му е AS-X. Здравината и големия ход са били водещи при разработването му. Чертите му са типични за фрийрайд байк: яка рамка, но без да е излишно тежка и тромава, произведена от тръби Easton RAD, направени по поръчка за Yeti; достатъчно ход за всичко, което би ви хрумнало да прегазите по пътя си; челна тръба за стандарта 1.5 (с преходници за 1 1/8). Всичко това е допълнено от задния амортисьор Progressive 5th Element, който си остава мерилo за качество и надеждност и доста успешно се справя с породеното при педалиране сгъване на окачването. Самото окачване е с единично люлеещо се рамо, придружено от малка люлееща се връзка (Swing Link). Рамката струва 1300$, а цяло колело с вилка Manitou Sherman Breakout (132/152мм), спирачки Hayes HFX-9 HD и движение Truvativ/Shimano LX/XT излиза 2870$.

Промени има и в DH платформата на Yeti – моделът DH-9. До скоро той беше идентичен с модела за спускане на Schwinn (двете компании бяхa разработили рамката заедно), но покрай реорганизациите в лагера на Shwinn, пътищата на двете фирми, а покрай това и моделите им, се разделиха. Настоящият спускач на Yeti е с леко изменена предница и с обновено окачване, създадено и патентовано от Мърт Лоуил – един от хората, които са направили куп подобрения в окачването на байковете и мотокросовите мотори. От Yeti твърдят, че то е изолирано от педалирането и се движи само вертикално нагоре, като осигурява 220мм ход (9 инча). Рамката със заден амортисьор Fox Vanilla RC са продава за 2500 долара.

За контакти: http://www.yeticycles.com/


Crash Pads

Защитната екипировка е едно от най-вaжните неща в нашия спорт, затова не е чудно, че има цял куп производители, предлагащи всевъзможни протектори, ръкавици, каски и други предпазни аксесоари. Не е необходимо да описвам стандартния тип протектори – всеки от вас знае как изглеждат едни обикновени наколенки например. Тук ще ви покажа едни по-особени защитни дрехи, направени от компания с пределно ясното име Crash Pads.

Те произвеждат специален дълъг панталон и шорти, тип трико, с вградени в тях кори, които да предпазват тялото при удар. За разлика от типичните протектори, тук няма пластмасови предпазители, което значи, че защитата е по-слаба. Панталоните на Crash Pads имат няколко различни приложения: например като долно защитно облекло, над което да се сложат същинските протектори – сами можете да си представите колко защитени ще бъдете по такъв начин. Действителното предназначение на тези дрешки обаче е да се носят като горно облекло от агресивни крос-кънтри колоездачи, които имат склонност да карат надолу на максимума от възможностите си. DH облеклата са твърде неприложими при крос-кънтри карания, докато предпазните дрехи на Crash Pads са много по-удобни и проветриви при изкачванията и осигуряват добра защита при спусканията. Можете да ги облечете под обичайните си дрехи за каране, или пък да ги ползвате направо като горна дреха.

Интересно е и бельото, предлагано от Crash Pads (долу). То със сигурност не може да бъде определено като „секси“, но пък никое секси бельо не може да ви осигури подобна защита. Въпреки че по принцип тези „гащи“ са предназначени за кънкьори и различни видове бордисти (сноу-, скейт- и др. такива), нищо не пречи те да се носят и от колоездачи, които имат навика повечко да падат.

За контакти: http://www.crash-pads.com/


Formula

Италианският производител на дискови спирачки е известен с това, че прави едни от най-леките такива на пазара. Тяхната „златна“ ХС спирачка B4 Team тежи едва 348/336 грама (предна/задна). Подобно тегло за комплекта лостче, маркуч, спирачно устройство и диск е наистина сериозна конкуренция на много от моделите V-спирачки от висок клас, да не говорим за по-евтините. Но дизайнерите на Formula явно не знаят мярка, защото за 2003г. представят новия шампион в лека категория – моделът B4 SL. (на снимката) Запазвайки и дори подобрявайки характеристиките на B4 Team, новата спирачка постига по данни на производителя почти невероятните 300 грама (288 грама за задната)! Западни журналисти, които са я тествали, са доволни от увеличената здравина на някои „чупливи“ при предишните модели елементи, каквито бяха например лостчетата. Как се постига едновременно намаляване на теглото и повишаване на здравината? Чрез внимателно проектиране на елементите в типичния за Formula минималистичен стил и използване на свръхлеки материали – магнезиева сплав. Роторите на B4 SL са с размери 160мм отпред и 140мм отзад, а спирачните устройства ще се предлагат в два варианта – за международния стандарт и за Post Mount.

Formula B4 SL

В някои от останалите продукти също има известни промени, целящи повишаване на здравината, но като цяло гамата на Formula си остава може би най-леката на пазара. За ХС e и моделът B4 Pro, който е най-тежък от тази серия, но пък и спирачната му сила е с 15% по-голяма заради по-голям диаметър на буталата. Моделът 4 Racing, който е по-мощен със своите 4 бутала, продължава да се предлага в три варианта – DH, FR, XC, като дисковете са с различни размери при всеки от тях, но чрез съответните преходници няма проблем диск от едната да се комбинира със спирачното устройство от другите и обратно. Те също ще се предлагат в два варианта – за международния стандарт и за Post Mount.

За контакти: http://www.formula-brake.it/

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>