Нови и интересни продукти: FSA, Hayes

FSA

Една от компаниите, стояща зад стандарта за средни движения ISIS, не се спира в разработването на нови неща. За 2003 г. най-интересното от Full Speed Ahead е новият стандарт за средно движение, който те предлагат под името Megatech. Както може да се очаква от стандарт с подобно име, става дума за нещо по-голямо от досегашните. Напоследък всичко ново е по-голямо и е свързано с фрийрайда, но…Megatech е насочен основно към шосейното колоездене и крос-кънтрито, макар че има всички преимущества и за спускане и фрийрайд.

Новият стандарт се състои от следните елементи: тръба за средно движение на рамката с увеличен диаметър и без резба; ос за стандарта ISIS; големи лагери, които се набиват с преса направо в тръбата на рамката и се уплътняват със специални обръчи отвън. Размерите и на трите изброени неща са фиксирани, за да може потребителите без проблем да си намерят резервни части при необходимост от смяната им (точно затова се говори за стандарт). Нормалният въпрос е кому е необходим нов стандарт? FSA отговарят, че има три групи заинтересовани, които могат да се възползват от него:

1. Производителите на средни движения и курбели, които при налагащият се все по-широко стандарт ISIS имат известни затруднения от това, че поради по-дебелата ос трябва да намалят размера на лагерите, което се отразява на издръжливостта им. При Мegatech лагерите са големи и устойчиви на високи натоварвания. 2. Призводителите на рамки – увеличеният диаметър на средното движение ще им позволи да заваряват все по-дебелите тръби на по-голяма площ, което ще повиши коравината и здравината на рамката в тази област. 3. Потребителите – поради горните две преимущества, новият стандарт ще предлага повишена здравина и издръжливост на цялата система. Много специалисти изтъкват, че набиването на капсулованите лагери директно в рамката е по-здраво и по-лесно и няма опасност да се наложи смяна на цялата рамка заради „прецакана резба“ на средното движение. Липсата на чашките от досегашните средни касети намалява и теглото на компонентите.


Преходник за нормални средни касети

Основните части на Megatech движението

Стандартът Мegatech е от отворен тип, т.е. не е патентован и всеки производител може да произвежда части за него. Предвиден е и преходник за касети от нормалния тип. Засега новите движения ще са само с ISIS, тъй като Shimano все още не предоставят лицензи за производство на компоненти с тяхната ос нa шлици Оctalink. Но се говори, че скоро и това ще стане и тогава може да се появят Мegatech движения с Оctalink. Засега главините Оctalink могат да се ползват чрез преходника. По същия начин могат да се ползват и главини с обикновена ос (квадратна в края). Осите на Мegatech са с ширините, които се намират и сега за ISIS оси. Новите тръби за рамки могат да се комбинират с пъпки за стандарта ISCG (International Standart for Chain Guides ) за рейки за веригата. Такива тръби могат да се направят от всички използвани досега материали – стомана, алуминий, титан, карбон, както и във всички познати досега ширини на тръбата – 68 мм, 73 мм, 85 мм, 100 мм (последните две широчинини са по-рядко срещани и то само при някои DH рамки).

Каква ще е съдбата на новия стандарт е трудно да се предвиди, но той като че ли има шансове да успее. Например стандартът за челните тръби и стержени 1.5 се налага все по-широко на фрийрайд пазара, въпреки скептицизма и някои критики, които го съпровождат. До голяма степен успехът на подобни новости зависи от добрия маркетинг и намирането на съмишленици в индустрията, а в това отношение FSA имат опит.

Като заговорихме за 1.5, FSA са направили и два модела чашки за новия стандарт. На снимката виждате 1.5 вариант на популярният Orbit Extreme Pro – те са CNC фрезовани от алуминий 7075/Т6 и тежат 200 грама. Другият модел чашки за 1.5 се нарича Big Fat Pig – достатъчно красноречиво име, онагледено по чудесен начин от теглото, което е 250 грама (половината от стандартните средни движения на FSA тежат по-малко от тези чашки!).

За контакти: www.fullspeedahead.com


Hayes

Най-хваленият производител на дискови спирачки в света е подготвил за 2003 г. нови продукти, с които да зарадва досегашните си почитатели и да привлече нови. Тъкмо за второто е предназначен моделът HFX-9 – това е новата хидравлична спирачка на Hayes, предназначена за потребителите с по-плитки джобове. Цената й ще е около 150 долара, а теглото около 410 грама. Спирачният механизъм, лостчетата и резервоара са от алуминий, като дизайнът на спирачния апарат е с отвор за по-голямо охлаждане. Накладките са полу-метални, за разлика от скъпия модел Mag, чиито накладки са синтеровани (метални). Това води до по-бързо износване и по-слаба работа на мокро, но и до по-малък шум на HFX-9.

(Тук ще отворя скоба да поясня, че накладките за дискови спирачки биват три основни вида – синтеровани (метални), полуметални и органични. Синтерованите предлагат най-добро качество във всяко време, защото имат свойството да абсорбират водата и по този начин не се получава воден пласт между накладката и диска; те са и по-дълготрайни; от друга страна са по-шумни и по-скъпи. Органичните накладки се справят по-зле в мокри условия и се износват по-бързо, но са по-евтини и тихи, а също така загряват системата по-малко. Полуметалните накладки са някъде по средата между първите два вида).

Останалите характеристики на HFX-9 са типичните за Hayes – отворена хидравлична система, която компенсира загряването на спирачната течност; лостчета, които могат да се обръщат, т.е. да се слагат и от двете страни; 160 и 180 мм дискове; лесно сменяеми накладки; маркуч, усилен с кевларени нишки и др.

Тъй като основният недостатък на спирачките Hayes досега беше сравнително високото тегло, за 2003 г. компанията е разработила лекият модел Мag Plus. Той запазва чудесните характеристики на топ-модела Мag, но има и следните надграждания: карбоново лостче, което не само намалява теглото, но е и с подобрена форма, което го прави по-удобно; обновен дизайн на спирачното устройство с по-голям отвор за проветрение; титанови болтове, шайби, оси и др. подобни – именно те спестяват най-много грамове. В крайна сметка спирачката тежи 370 грама (с ротор 160 мм) и ще е на цена 250 $, а моделът Мag ще струва вече около 200 $.

На изложението Interbike беше показан и прототип на нова спирачка с олекотено спирачно устройство, което има по-голям отвор за проветрение и визуална проверка на износването на накрадките и як маркуч с метална оплетка. За него обаче все още няма много информация.

За контакти: www.hayesdiscbrake.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>