Нови и интересни продукти: Fly Sports, Bikerdog, Flat Attack

Fly Sports

Това е една нова американска компания, която разработва доста интересни продукти. Един от тях, с който Fly-Sports се гордеят, е байкът им за фрийрайд, носещ името Plush. Той е построен на основата на няколко концепции, основната от които е тази за концентричната главна ос. Това ще рече, че според инженерите от компанията, за да бъде едно окачване с 3 или 4 стави не само активно, но и максимално независимо от влиянието на педалирането, трябва главната ос на окачването да има същия център като оста на средното движение. За целта са разработени множество елементи за окачването (можете да ги видите на снимките долу вляво), които сглобени заедно постигат този ефект. Най-просто казано, тръбата за средното движение не е част от рамката, а част от окачването и около нея на огромни капсуловани лагери се върти задницата. Капсуловани са лагерите и на останалите оси. От Fly-Sports изрично посочват и това, че тази система работи само при 3 и 4-ставни системи на окачване, а не и при такива с люлеещо се рамо.

Приложенo към модела Plush, окачването с концентрична главна ос според създателите на байка осигурява катерене като с твърдак, въпреки че ходът на байка е до 180 мм. Той може да се настройва и на две други позиции – 110 мм и 150 мм. Всичко това става много лесно и бързо посредством ексцентриково лостче за бързо откачване на задния амортисьор.

Характерна за Fly-Sports е и геометрията на рамките, наречена от тях Nemesis – при нея ъглите на челната и седалковата тръба са по-малки от обичайното, което изнася тежестта по-назад и увеличава междуосието за повече стабилност. Същевременно се използват по-къси и издигнати лапи, което подобрява управлението на байка. Тази концепция прилича много на геометрията Genesis, използвана от Fisher (даже и имената са доста близки, макар да значат съвсем различни неща).

Иначе рамката на Plush е с DH тръби Еaston 7005, предназначена е само за дискови спирачки и тежи 2,5 кг с въздушен амортисьор и 3 кг с пружинено-маслен. Тези цифри изглеждат съвсем невероятни за байк с толкова много ход, предназначен предимно за надолу и Fly-Sports може би имат основание да твърдят, че са направили байк, който върви еднакво добре и в двете посоки на наклона.

И ако теглото на Plush ви учудва, какво ще кажете за модела Buttah? Той е за крос-кънтри, има задно окачване и тежи само 1,5 кг!!! Това е като че ли най-леката до момента рамка с окачване. Как са постигнали такъв резултат? На първо място, използвани са суперлеки тръби Еaston Scandium. Тази сплав е един от най-леките и качествени материали на пазара. Спестени са и две от осите на окачването, като задният амортисьор, който е Cane Creek, е закачен за специална „яка“. (И други дизайни използват подобна яка за закрепване на амортисьора). Въпреки стремежа да се спести всеки грам, не е пренебрегната и издръжливостта – осите на окачването са с капсуловани лагери. Ходът също не е малък – 80 мм. Интересно е и това, че рамката е предназначена само за дискови спирачки. Fly-Sports твърдят, че с тази рамка може да се сглоби цял байк с дискове, който да тежи около 7,9 кг! Рамката се предлага и във вариант от Еaston 7005 Superlight, който тежи около 1,7 кг.

Fly-Sports готвят още много нови продукти и байкове, за които ще споменем със сигурност, когато станат готови. Сред тях са състезателен DH байк, чудовище за фрийрайд с 330 мм ход, още по-леки байкове за крос-кънтри и два байка за всякакви условия. Звучи интересно, нали?


BikerDog

Това е едно интересно приспособление, което позволява на колоездачите с кучета да водят домашните си любимци със себе си, когато практикуват любимия си спорт. От снимката може достатъчно лесно да се разбере простия дизайн на тази вело-каишка – пръчката, на която е закачен поводът, е еластична и поема около 90% от вибрациите, предизвикани от движенията на кучето. За намаляване на риска от дисбаланс по вина на домашния любимец BikerDog се прекрепва в една от най-ниските части на байка и по този начин е трудно да се измести центъра на тежестта, което да предизвика загуба на равновесие. Затова възможността за падане по вина на кучето е съвсем минимална (освен ако то не бъде подмамено от някоя съблазнителна кучешка мадама в размножителния период и си изгуби ума, включително и тази част от него, която иначе му напомня кой е господаря и кой определя посоката и темпото на движение.) От друга страна, прикрепването към триъгълника между стойките на веригата и седалката води до единственият съществен недостатък на продукта – комплектът не може да се използва при някои от ставните системи на задно окачване. Устройството така или иначе не е предназначено за планинско колоездене, а най-вече за разхождане на кучето в парка, защото има изрично предупреждение домашният любимец да не бъде подлаган на спринтове с бърза скорост (особено ако е някоя порода „късокрачко“). Другият недостатък е, че при колоездачи с по-голям крак се случва понякога да закачат петата си в пръчката. BikerDog лесно се сглобява, разглобява и монтира към колелото. Поводът и каишът могат да се използват и отделно от пръчката, а размерът им е различен в зависичост от породата и големината на домашния любимец.


www.bikerdog.com


Flat Attack

По широкия свят се предлагат много чудесни продукти, като този препарат за лепене на гуми например. Всъщност Flat Attack не просто залепва вътрешната ви гума след спукване, но и я предпазва от следващите дупки, които ще получи. И всичко това е толкова просто…

Ето колко: купувате си Flat Attack и при първото спукване на гума впръсквате необходимото количество във вътрешната си гума през вентила (следвайки подробните и лесни за изпълнение инструкции). Напомпвате гумата, завъртате я и готово! Дупката е залепена. Нещо повече – няма да ви се налага да лепите и следващите дупки, освен ако не са някакви гигантски разрези. Flat Attack е течен и запазва това свое състояние в продължение на години – той си стои във вътрешната гума и чака удобен случай да свърши полезна работа. Когато отново спукате гума, няма нужда от лепенки или нещо друго – просто я напомпайте и завъртете, за да може специалната течност да запълни новата дупка. Във всички случаи обаче трябва да проверите гумата за причинителя на спукването (трън, пирон, стъкло и т.н.) и да го отстраните, ако още е там.

Това не е единственият подобен продукт на богатия западен пазар. Но Flat Attack се отличава с някои предимства пред останалите. Той е безвреден за вас и околната среда, тъй като основните му съставки не са токсични, както е при много от конкурентите (отровните съставки са по-евтини). Пак заради внимателно подбраните съставки, Flat Attack не цапа дрехите, не оставя мазни петна по гумите и частите на колелото, не е пожароопасен, действа с години, не запушва вентила и т.н. Продуктът е подходящ и за безкамерни гуми, стига дупките да са до определен размер. Основният недостатък на Flat Attack е, че е предназначен за автомобилни вентили (Shrader). С френските проблемът е, че са много тесни и течността може да ги запуши, мислейки ги за „дупка“. Производителите на Flat Attack са помислили и за този проблем – те предлагат на пазара специални вътрешни гуми с френски вентил (Рresta), които са с вкарана вътре течност, така че за вас остава само удоволствието да ги ползвате.

Flat Attack предлагат също и специална подложка за външни гуми, която се прилепва от вътрешната им страна и подобрява устойчивостта към остри предмети и силни удари. Тя е тънка и лека, но достатъчно здрава, за да увеличи съпротивлението към вредителите. Предлага се и в различни размери.

С всички тези продукти хората, които страдат от чести спуквания на гуми, могат да направят живота си неузнаваемо по-лесен.

www.flatattack.com

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>