Нови и интересни продукти: Ellsworth ID, Gary Fisher Sugar 293

Elsworth Id

Една от набиращите известност неголеми компании за байкове, които наблягат на изпипването на всеки детайл в колелото, е Ellsworth. Тя предлага качествени рамки от няколко години и постепенно създаде добро име както за своя ХС модел – Truth, така и за DH/Freeride машината Dare. Логично след тях дойде време да се появи и байк, който да бъде по средата – достатъчно як и омекотен за спускане и достатъчно лек и пъргав за катерене. Именно това е моделът  Id, който излезе на бял свят през 2002 г. Като оставим настрана изключително красивия златист цвят, останалите характеристики на тази рамка за над 2000 долара са не по-малко впечатляващи. На първо място това е претенцията за отлична чувствителност към всеки терен и неподатливост на влияние от педалирането. Този ефект е постигнат чрез патентованото окачване на Еllsworth, наречено ICT (Instant Center Tracking), което се състои от прецизно проектирани елементи, съобразени с всички възможни сили, които действат при работата на окачването. Еllsworth твърдят, че за разлика от други модерни окачвания, които се справят с проблемите при педалирането, техният дизайн не разчита на неща като „специална точкa на уравновесяване на силите“, заключване на хода и т.н., които повече или по-малко пречат на доброто абсорбиране на ударите. При Еllsworth окачването работи отлично при всякаква скорост и големинa на удара, а усилията на колоездача се използват само за движение напред, а не и за потъване на байка при педалиране. Дизайнът ICT е допълнен със заден амортисьор Romic (има и други опции), който е един от новите шокове, проектирани да се борят със силите от педалите и допълнително подобрява ефективността при катерене.

Ходът на рамката е от 125 до 150 мм. Всички детайли са проектирани да понесат по-високите натоварвания, на които ще бъде подложен такъв байк. Осите на окачването са 12 мм и са с капсуловани лагери, има усилвания на критичните места и същевременно са спестени ценни грамове отвсякъде, където това не намалява здравината. В крайна сметка се получава доста лека и здрава рамка, а цяло колело може да се докара докъм 13 кг. Всички тези качества правят Id един от най-подходящите байкове за всякакви терени и начини на каране.

За повече подробности: www.ellsworthbikes.com


Gary Fisher

Компанията на Гари Фишер, един от пионерите в планинското колоездене, която е притежание на гиганта Trek, през миналата година излезе на пазара с два „нестандартни“ байка, използващи по-големи колела от обикновените, по-точно такива с диаметър 29 цола. Очевидно Гари е останал доволен от своите най-нови творения, защото през 2003 г. половината от предлаганите модели вече са с такива големи колела. Включително и този модел с двойно окачване Sugar 293. Моделите Sugar, които се появиха преди три години, си спечелиха слава със своята лекота и ефективност при педалиране и са често срещан избор при състезателно настроените ХС колоездачи. После се появиха и модели Sugar с по-голям ход, насочени към по-агресивните карачи. А сега вече има и такъв с 29″ колела, което според Гари Фишер носи следните предимства: по-лесно преминаване през препятствията, по-добро поведение в кални и рохкави условия, по-голям общ контрол и стабилност. Байкът е направен от сплавта на Тrek ZR9000 и има ход от 76 до 110 мм.

За следващата година Fisher предвиждат и широка поръчкова програма за моделите Sugar. Тя засяга тяхното цветово оформление. Програмата е наречена Project 1 и се състои в следното. Първо клиентът си избира една от 14 графични комбинации, посочени в каталога, които сa резултат от творческите пориви на дизайнерите на компанията. Той може също така да надгради колелото си с определени компоненти. Ако иска, може да кръсти байка си по определен начин и това име ще бъде изписано върху горната тръба. След като вземе решение по всеки от тези въпроси, клиентът само подава заявката и чака да му доставят неговия уникален Sugar. Засега обаче Project 1 се предлага само в САЩ, Канада и Япония.

За повече подробности: www.fisherbikes.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>