Нови и интересни продукти: Fox 2003, Master Lock

Fox Racing Shox 2003

Един от най-известните производители на амортисьори в света, чиито продукти се славят с отлично качество и са мярка за сравнение за останалите, е подготвил много нови неща и технологии за 2003 г.

Тъй като в момента горещата тема са амортисьорите с регулируем ход, Fox се целят в челното място със своята линия TALAS (Travel Adjustment Linear Air Spring) (Линейна въздушна пружина с променлив ход). Новите продукти са както вилки, така и задни амортисьори, използващи тази технология. Най-скъпият от трите модела вилки е TALAS Float RLC. Това е първата за момента вилка с въздушна пружина и регулируем ход (Rock Shox Psylo са с метална пружина). Можете да променяте хода от 80 до 125 мм в движение, въртейки регулатора, който има 15 позиции, всака променяща хода с по 3 мм. Това дава големи възможности за настройка. Твърдостта на пружината се променя автоматично със смяната на хода, за да се осигури еднаква работа при различните позиции. Въздушната пружина е само в единия крак и има маслено смекчаване на сгъването и връщането. Втора въздушна камера с кодовото име IFP има за задача да осигурява линейност на хода (т.е. твърдостта да е еднаква в продължение на целия ход). Този модел има и заключване на хода. Останалите характеристики на вилката са познати от досегашните продукти на Fox – CNC изработени елементи на вилката, патентовани уплътнители за минимално триене и максимална защита от мръсотията, 32 мм подопори и усилен дизайн на краката и короната и т.н. Теглото на вилката е 1,78 кг.

Задните амортисьори TALAS са не по-малко чудо. Премествайки специалното лостче, можете да променяте видимо хода на буталото в три различни позиции (разгънато; 1/4 по-късо и 1/2 по-късо). Това променя и хода, и геометрията на байка. И тук регулируемата въздушна пружина се самонагласява към извършените промени, както и негативната въздушна пружина. Амортисьорът има и заключване плюс система за активиране на хода при по-силен удар. Инженерите са търсили по-линейна работа на пружината, като за тази цел са увеличили обема на въздушната камера. Смекчаването е на познатото за Fox ниво с регулиране на връщането (при показания на снимката модел TALAS RL).

При вилките за крос-кънтри е поработено доста върху намаляването на теглото. Миналогодишите модели на Fox бяха хвалени от всички за страхотната работа, но определено не бяха най-добрия състезателен избор заради по-високото си тегло. Затова за 2003 г. стремежът е да се направят модели, които да запазват добрите показатели за здравина, чувствителност и смeкчаване и същевременно да бъдат по-леки. Израз на този стремеж са моделите F80 RLT (вляво) и F80 TerraLogic (вдясно). И при двата са използвани модифицирани части, направени от най-леките материали на Easton, които да спестят ценните грамове (става дума за стержена, буталата на окачването, различните пръстенчета и други такива вътрешни елементи). Моделът F80 RLT по данни на Fox е дастигнал тегло от 1,5 кг, има ход 80 мм, регулиреума въздушна пружина, маслено смекчаване с регулиране на връщането (12 позиции) и заключване на хода с нагласяем праг на активиране (т.е. може да се регулира при колко силан удар вилката да се самоотключи). Другият модел е с подобни характеристики, но с по-модерна система за смекчаване, която включва технология от типа на инерциалната клапа, използвана в специалния заден амортисьор Fox, разработен за модела Epic на Specialized.

Любителите на спускането също има в какво да впият алчен поглед. Това е новият заден амортисьор Fox Vanilla DH. Както виждате и от снимката, той се състои от две части: тяло с бутало и резервоар за масло, които са свързани чрез маркуч с голям диаметър, за да пропуска свободно по-голям поток масло. Разделянето се е наложило, за да се постигне по-голям обем на резервоара, по-голям размер на буталото и диаметър на тялото. Така могат по-лесно да бъдат побрани многобройните клапи и камери, които осигуряват високото качество на работа и разнообразните настройки на новия модел. Например в тялото на шока са настанени новите клапи за смекчаването при висока скорост, които позволяват по-голям поток на маслото, напълно разделно регулиране на връщането и компресията и по-малко загряване на маслото. Резервоарът е още по-специален. В него има въздушна камера, на която вътрешно може да се променя обема, за да се регулира по този начин втвърдяването в края на хода, за да се избегне „удрянето“. Втора въздушна камера може да се регулира, за да се направи амортисьорът устойчив на силите, породени от педалиране. По този начин се запазва отзивчивостта към малки неравности и се постига независима от педалите работа. За резервоара са предвидени разнообразие от „хватки“, за да може да се постави на различни места по рамката. Като допълнителна възможност се предлага и титанова пружина, която обаче не е никак евтина.

За повече подробности: www.foxracingshox.com 


Master Lock

За съжаление у нас отдавна съществува проблемът с кражбите на колела и май няма изгледи скоро бандюгите да се кротнат. По този повод ми е интересно дали нашите биха могли да се справят с две чисто нови заключващи устройства, които за съжаление у нас няма откъде да се купят. Те са на компанията Master Lock – една от най-добрите в тази област.

Нейното най-ново устройство се нарича Python. Името не е случайно – тази заключалка представлява дълго калено стоманено въже, което увивате около колелото си и каквото друго намерите, след това го пъхате в специалния отвор на заключващото устройство и го опъвате силно, за да оберете всякакви хлабини, след което завъртате ключа и за крадците остава да си намерят друга работа. Идеята е в това, че заради силното стягане и опъване на металното въже, почти не остава място, където да се вкарат ножици за метал, трион или други специални пособия. А дори и да се вкарат, те трябва да преодолеят съпротивата на 10 мм калена стомана. Въжето стандартно е с дължина 1,80 м, но можете да си закупите и два пъти по-дълго. Това не само ви позволява да вържете колелото си около някой дебел стълб или дърво и да увиете въжето няколко пъти около байка, но също така да използвате Питона за завързване на колелата към багажника на колата или за други подобни цели.

Друг надежден продукт на Master Lock са уличните белезници (Street Cuff). Те не са предназначени за заключване на крадците (макар че ако ви се удаде случай, можете да ги използвате и за това), а за предпазване на байка от тях. Слагате едната около рамката, другата около тръба, парапет или каквото намерите, заключвате ги и престъпникът трябва да е опитен пандизчия, за да избяга с байка ви. Преимуществата на това устройство са няколко: обръчите на белезниците са от здраво калена стомана и не могат да бъдат срязани; връзката между двете белезници, която също е достатъчно здрава, е с две стави, така че да е подвижна и да няма здрава опорна точка, която да се използва за прилагане на лост; поради малкия размер и малкото свободно място, което остава между челюстите и рамката например, няма как да бъдат използвани режещи клещи за метал, тъй като те не могат да се мушнат между рамката и белезниците. Така че ако крадците не искат да изпробват белезниците на собствените си ръце, най-добре е да стоят далеч от байка, вързан с тях.

За повече подробности: www.masterlockbike.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>