Marzocchi 2003

Новини за новостите около Мarzocchi публикувахме още преди повече от два месеца, но сега има още някои нещица, които могат да се добавят.

При „чудовищата“ за фрийрайд вече има цели три модела – Super Monster T (на снимката вляво), Monster T и Monster T2. Както повечето от вас знаят първата е с ход 300 мм! Другите две обаче също са с увеличен ход – вече с 200 мм. Мonster Т2 е по-простичка като устройство, защото и цената й е по-ниска, а Super Monster T и Мonster Т са взели наготово мотокросови маслени амортизатори, които имат настройки както за бърза, така и за бавна скорост. Променени са и дизайнът на краката и арките на чудовищата, което ги прави още по-здрави. И трите модела се предлагат с опция за лапа, закрепена директно към короната. Това се отнася и за останалите високи вилки на Мarzocchi.
При моделите Shiver почти няма промени. Малкият Shiver SC използва новата система ЕТА (за заключване на хода при катерене), а големият е със смекчаване SSV (Speed Sensitive Valving) – сложна система с пет кръга на масления поток във всеки крак, с което се осигурява различно смекчаване в зависимост от силата на удара. И двете вилки са снабдени и със системата HSCV (High Speed Compression Valve) – тя е предназначена специално за големите и силни удари и е доусъвършенствана за 2003 г. – тя действа подобно на SSV, като смекчаването при силен удар се саморегулира автоматично според силата на удара, за да се избегне рязкото стигане до края на хода. Както може да се досетите, всички тези технологии са взаимствани от богатия опит на Мarzocchi при мотокросовите вилки (между другото има вилки за мотокрос, които също носят името Shiver).
При по ниския клас вилки за спускане („нисък клас“ е съвсем условно казано!) – Junior T и Super T – промените също не са само външни. И двете са с по-дебели подпорни тръби – 32 мм, което означава и промяна в дизайна на краката и короната. Освен това Jr. T е със система на смекчаване SSVF (Speed Snesitive Valve Floating) – тя е доразвитие на SSV с допълнителна плаваща клапа, която осигурява сгъване на вилката без никакаво съпротивление в първия маслен кръг, което означава отлична работа при дребни неравности. Покрай това подобрение са увеличени и възможностите за настройка на вилката, макар и вътрешно.
Серията Dirt Jumper, предназначена за едноименния вид скокове, за фрийрайд и за градски изпълнения, е набъбнала с още един модел. Досегашните два също са променени, но за подробностите вече сме писали. И трите вилки са правени по технологията Cryofit – при нея подпорните тръби се набиват в короната не от човек, а от роботизиран компютър, който се грижи всичко да е с точност до деcети от милиметъра. Мarzocchi твърдят, че така връзката корона/тръба е по-здрава и по-лека от всичко друго на пазара.  
В серията еднокоронни вилки за фрийрайд – Z.1 – има аналогични промени. Подпорите са с диаметър 32 мм, краката и короните са с нов дизайн и е използвана технологията Cryofit. И трите са със 130 мм ход. Моделът Z.1 FR SL е с въздушна пружина, системата ЕСС за блокиране на хода, външни настройки за сгъването и връщането на въздуха и уши за стандартна ос. Z.1 FR е с двойни пружини със системите ЕТА, SSV и HSCV и с опция за 20 мм ос с QR. Z.1 Drop-Off е почти същата, само че със системата SSVF и стандартна ос.  
Промени има и в леките серии на Мarzocchi за крос-кънтри – Marathon и MX. При „маратонците“ са нови короните и магнезиевите крака, а всичко друго е доусъвършенствано, като например системите за смекчаване и заключване на хода. Моделите са два – SL и S Coil. Първият е по-скъп и е предназначен за състезателно ХС каране, ходът му се регулира 85/105 мм, а въздушната пружина е с камери за позитивния и негативния ход. По-евтиният модел S Coil е с метална пружина и ход 105 мм (като има и допълнителен комплект за намаляването му до 85 мм). Серията МХ включва 4 модела, също предназначени за крос-кънтри, само че за по-агресивно каране. Те също са с новите корони и крака и с обновени вътрешности, предлагат ход 105 мм и множество настройки, като при някои модели можете да избирате дали да са с въздушна или с метална пружина. И двете крос-кънтри серии се предлагат с уши за международния стандарт дискови спирачки.

На тазгодишното велосипедно изложение Interbike в Лас Вегас беше показан и прототип към серията Z1, който е с една корона и 15 см ход. С тази вилка Marzocchi смятат да „отвърнат на удара“ на Manitou със стандарта 1.5. Вилката на Marzocchi е със стандартен стержен 1 1/8 и компанията иска да докаже с него, че може да се направи достатъчно здрава еднокоронна вилка с 15 см ход и нормален стержен. За да се увеличи здравината в тази критична област, Marzocchi са направили новия стержен с по-дебели стени. Компанията твърди, че с тази нова вилка тя ще отговори на очакванията на пазара, при това с много по-голяма изгода за потребителя, тъй като няма да се налага да се разработват изцяло нови технологии, които в крайна сметка оскъпяват крайния продукт. Засега не е известно кога моделът ще влезе в производство.

За повече подробности: www.marzocchi.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>