Право на отговор – за състезанията в Търговище

Драги читатели,
Някои от вас сигурно помнят, че през лятото отразихме няколко състезания по крос-кънтри, проведени извън София, на които за съжаление никой от екипа на МТБ-БГ не е присъствал лично. Ако не помните, можете да си припомните въпросните статии от тук и тук. За тези състезания получихме информацията от един шуменски състезател – Борслав Труфев, за което сме му много благодарни. Преди няколко дни обаче получихме писмо от Велоклуб „Планински орел“ от Търговище, организатор на състезанията в този град, в което хората от клуба излагат своето несъгласие с някои от нещата, писани от Борислав Труфев и публикувани от нас и предлагат своята собствена гледна точка. За разлика от повечето български медии, които не дават с охота право на засегнатия да отговори (каквото задължение имат по закон), ние се радваме да публикуваме опровержението на „Планински орел“, без да взимаме ничия страна, защото като не сме били, откъде ще знаем? Публикуваме опровержението в рубриката „Новини“, защото тук беше публикувана и първоначалната информация. Според мен въпреки споровете за това кое как е било, най-важното е, че изобщо е имало състезания – това е хубаво! След писмото публикуваме и няколко снимки от въпросните състезания, както и информация за бъдещите намерения на клуба.


„ВЕЛОКЛУБ – ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ“
гр. Търговище
ул.“Бенковски“№3
тел. : 0601/67744
e-mail: [email protected]

ОПРОВЕРЖЕНИЕ
за
изнесената информация за двете състезания по планинско колоездене, проведени в гр. Търговище през 2002 г.

С голяма радост узнахме, че в сайта МТБ-БГ има информация за проведените състезания в гр. Търговище. Благодарни сме на Борислав Труфев от гр. Шумен за тяхното отразяване на най-подходящото място. Той демонстрира „вещина и завидна компетентност“ по всички въпроси свързани с организацията на двете прояви. От него цяла България разбра, че просто ни има. Това не е малко! Щом за нас се пише, значи съществуваме. А щом хвърлят по нас кал, значи сме на високо. Доста субективно и негативно е писал Борислав в своите писма за нас. Ще направим необходимите изводи и ще си извлечем поуки за допуснатите слабости, а че има такива не отричаме. Но дори и в съда, когато има спор, се дава право и на двете страни да изразят своето становище и има кой да прецени каква е истината. Ето какво е нашето мнение по въпроса :

1. За трасето оценката и на съдиите, и на състезателите, е че то е подготвено отлично. Маркировката, направена с боя е толкова ясна, че обиколката може да се направи без да се преминава предварително трасето. Ако е имало нужда от допълнително осигуряване то щеше да бъде направено.
2. За сложността на трасето, като организатори се стремихме то да бъде за каране в спортен дух, а не за trial. В същият дух се наложи в деня на състезанието да се направят промени в предварителната програма, за да бъде по-равностойна борбата и да има повече участници. От това състезанието не загуби, а спечели. Нашата цел е да привличаме все повече участници, а не само състезатели „професионалисти“, които ще направят състезанието зрелищно, но с предсказуем изход.
3. За почистването на трасето съжаляваме, че не сме повикали „фирма за почистване по домовете“, която да дезинфекцира пистата до стерилност. От Борислав научихме, „че най-добрите състезатели“ не трябва да пукат гуми или техните велосипеди не бива да се чупят – това е привилегия само на „аматьорите“.
4. Относно малкото публика по време на двете състезания, причината е, че първото беше на 11 май (работен ден), макар и събота, а за второто – (Търговище е града с най-голяма безработица) се „оправдаваме“, с факта, че хората просто са заети с изкарването на насъщния си и едва ли им е до състезания от какъвто и да е род. По същата логика могат да ни припишат и „вината“ за намаляването на раждаемостта в България. Отново за информация ще кажем, че на подобни прояви в други градове от нашият клуб е имало и състезатели, и публика, като реверанс към усилията на организаторите.
5. Да се организират състезания по планинско колоездене в град като Търговище е равносилно на организирането на гребна регата в Сахара. Ние направихме две състезания – в дисциплината „РАЛИ- КРОС“ и „XC“. Участваха състезатели от цяла България, на които благодарим.
6. За съдийството можем да кажем, че и за двете прояви поканихме БФПК, но техни представители не се отзоваха. Главен съдия бе г-н П. Първанов (БКС), който беше в съдийската бригада и в Шумен.
7. За броя на състезателите не носим и не можем да носим отговорност. Държа да спомена, че цифрата близо 50 състезатели, за всичкото нямане около нас, е поносима. Бихме искали да бъдат много повече, но техният брой зависи от желанието и, не на последно място, от финансовите възможности на всеки клуб и техните състезатели.
8. За паданията по време на каране не ще и дума, че са неприятни. За наша огромна радост „тежките“ според Борислав падания се свеждат до охлузен лакът.
9. Състезания по “ XC“ в Търговище нашият клуб организира от 1998 г. и с нашят скромен опит се надяваме това да продължи и за в бъдеще.
10. Благодарим на спонсорите от Веломаг „Лидер“, ЕТ „Греко“ и ЛВК, които осигуряват наградният фонд на тези прояви.

Извиняваме се на всички фенове на планинското колоездене, на състезателите, на съдиите, на федерацията и на всички, имащи връзка с планинското колоездене, за ненавременното даване на информация за проявите в нашия град.

14.11.2002 г. „ВЕЛОКЛУБ – ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ“
гр. Търговище

P.S. : Уважаваме мнението на Борислав Труфев, но искаме да се даде гластност и на нашето. Във връзка с достоверността на изложеното от нас становище Ви изпращаме и снимки от проявите,които се надяваме да публикувате с писмото опровержение редом с материалите от Борислав Труфев.
Благодарим Ви!


Накрая ще ви кажа и за плановете на велоклуб „Планински орел“ за 2003г. Те планират три състезания, като две от тях са доста нестандартни. Първото е наречено „байк-маратон по двойки“. Идеята е да участват отбори от по двама по трасе с дължина над 70км и денивелация над 300м. Това ще постави големи изпитания и пред организацията и обезопасяването на толкова дълго трасе в трудно-проходими райони. Предвидени са високопроходими линейки и екипи с кросови мотори, които да помагат при нужда (Да не дава Господ!). Второто състезание е наречено от органицаторите „рали-крос“ и по техните думи е комбинация между крос-кънтри, трайъл, маратон и спускане. Звучи интересно, нали? Третото състезание ще е по крос-кънтри и ще се проведе отново в местността „Борово око“, което ще рече в рамките на град Търговище, а не на 10км от него като другите. Както казах, засега това са все още само планове, но да се надяваме, че те ще се реализират. Имаме уверението на хората от клуб „Планински орел“, че когато се уточнят дтите и т.н., ще ни уведомят своевременно, за да известим ние пък всички вас. Затова, да им пожелаем успех!


Ето ги и снимките:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>