Rock Shox 2003

Като цяло гамата на Rock Shox за 2003 г. е още по-набъбнала и има доста нови неща. За DH маниаците вече има цели три модела Boxxer – World Cup, Team и Race. За тях обаче писахме още преди няколко месеца, така че най-добре погледнете за подробностите ТУК (ако сте ги забравили или не сте ги прочели тогава).

По четирите модела Psylo, които са доста популярни и у нас, е поработено доста. Нови са короните, нови са и подпорните тръби Easton с диаметър 30 мм. Към отличната система за регулиране на хода U-Turn е добавено визуално изобразяване на хода върху подпорите – те са „разграфени“, така че да можете да видите на какъв ход сте я нагласили (от 80 до 125 мм). Самите регулатори U-Turn са направени от нов материал – Santoprene – за да не ви се плъзгат пръстите като ги въртите! Psylo Race има и лостче за заключване на хода и регулиране на компресията от кормилото. По-евтините модели ХС и С са със система за амортизация на пружината – НС2.

Състезателните ХС вилки SID също не изостават с новостите. За 2003 г. моделите са три – World Cup, Team и Race. Първият е най-скъп и технологиите, използвани в него са наистина впечатляващи – карбонови корона и стержен за намаляване на теглото (то е 1,23 кг!), лостче за заключване и регулиране от кормилото, подпорни тръби Easton със специално покритие Slippery Silver за по-малко триене и по-голяма трайност, въздушна пружина с регулиране на позитивния и негативния ход, специално удебелени тръби за повишаване на коравината с 12% и т.н., и т.н. Смекчаването е с усъвършенстваната система на Rock Shox – Pure Damping, но като опция може да се сложи още по-леката система Pure DeLite, която обаче е с по-малко настройки. Тя е монтирана на най-евтиния модел – SID Race, който тежи едва 1,20 кг. И трите модела са с ход 63/80 мм.

Четирите модела Duke също са с нови подпорни тръби Easton и с обновените системи на смекчаване – моделът Race е с Pure Damping и опция за заключващо хода палче на кормилото, SL е с Pure DeLite, а XC и C са с HC2, като Race и XC са с ход 80/100 мм, а другите две само с 80 мм.

Има обаче и три нови модела Duke U-Turn, използващи същата система за регулиране на хода чрез една врътка, както и Psylo. Моделите са с имената SL, XC и C, ходът им е от 63 до 108 мм, подпорните тръби отново са Easton и имат разграфявания за хода, като основната разлика и тук е в системите за смекчаване и възможностите за регулиране. На двата по-скъпи модела са регулира връщането, а на евтиния С това става вътрешно.

Изцяло нови са и трите модела от серията Pilot – SL, XC и C. Тази нова серия е за крос-кънтри и е насочена към купувачите, търсещи качество и достатъчно ход на по-ниска цена. И трите вилки са с 28 мм подпорни тръби от хромирана стомана, алуминиеви корони, магнезиеви крака и стоманени стержени. Pilot SL е с ход 80/100 мм, с метална и въздушна пружини, като само втората се регулира, и със смекчаване НС2 с външно регулиране на връщането. Pilot XC е почти същата, само че връщането се регулира вътрешно. Най-евтината Pilot C е с ход 80 ими 100 мм (вторият вариант ще бъде само за фабрично сглобени байкове) и със смекчаване Hydra Coil – системата, която вършеше работа в много от моделите на Rock Shox години наред, но вече е на път да бъде заместена напълно от по-новите и леки системи.    

От моделите Judy са останали само двата най-евтини – С и ТТ, които са с пружини и еластомери.

За 2003г. каталогът на Rock Shox включва и пет модела задни амортисьори, но 4 от тях ще се пpoдават само като част от цели байкове и няма да могат да се закупят отделно. Това са:
SID Rear (горе) – супер-лек – 250 грама, двойна въздушна пружина, маслено смекчаване, заключване на хода, регулиране на твърдостта, сгъването и връщането
BAR – 250 грама, въздушна пружина с маслено смекчаване, регулируемо връщане и сгъване
Pro Deluxe – пружинено-маслен амортисьор с регулиране на връщането и компресията
Deluxe – най-простият пружинено-маслен шок с реглаж на връщането.

За закупуване отделно е предвиден само моделът U-Turn Rear, който е наистина забележителен. Амортисьорът е с двойно регулируема въздушна пружина (позитивна и негативна), която е с маслено забавяне и реглаж на връщането. Най-същественото обаче е възможността за лесна промяна на хода на амортисьора, а оттам и този на цялото колело. Това става чрез завъртане на част от тялото на амортисьора (тази част, на която е надписът U-Turn). Теглото също е много приятно – едва 300 грама.

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>