Shimano правят чифт колела от класа на XTR за 2003 г.

С този нов продукт компанията разширява гамата си от готови колела за пресечен терен и „хвърля ръкавицата“ към останалите призводители на такива части. Както виждате и от снимките, плетката на Shimano е доста специфична – спиците са подредени по двойки и се кръстосват двупосочно, което ще рече, че докато при обикновената плетка спиците от левия фланец на главината се закачат отляво на каплата, а тези от десния – отдясно, то при Shimano спица от левия фланец е кръстосана със спица от десния, като лявата се закача отдясно на каплата, а дясната отляво, като в същото време всяка двойка спици от един и същ фланец са кръстосани и помежду си.

Специфично е и закрепването на спиците към каплата и главината. Нипелите на спиците се навиват откъм главината, която не е с фланец, а със специални „издатъци“, на които се закрепва края на спицата. Съответно, откъм каплата се закрепва главата на спицата и то не на мястото, където това става при обикновените колела, а отстрани на каплата, над борда за спирачките. Както се досещате, всички тези „специалитети“ са замислени за повече здравина и издръжливост. Ако пък от текста нещо не ви е станало много ясно, в някои наши магазини има байкове с колела Shimano (макар и не XTR), които са на същия принцип, така че всичко ще ви бъде съвсем нагледно, ако отскочите да ги разгледате. Още по-лесно е да се разходите до сайта www.shimano.com, където също има снимки и разяснения.

За разлика от досегашните си модели колела обаче, Shimano са увеличили броя на спиците от 16 на 24, което звучи много по-надеждно. Както може да се очаква от комплект висококачествени ХС колела, те тежат едва 1650 грама (двете).

Главините са съвместими и с дискови спирачки, само че са за дискове, които се закрепват по новия шимановски начин Center Lock – чрез шлици и контра-гайка. Този тип закрепване е измислено, за да се намали теглото до минимум, обаче според много хора от бранша подобна стъпка си е направо вредна с оглед на това, че тъкмо различните производители успяха да се споразумеят върху един стандарт за закрепване на ротора (този с 6 болта) и ето, че се появява нова система, която да обърка нещата. Така или иначе Shimano са достатъчно голяма и важна „клечка“ в индустрията и ще се опитат да наложат своето виждане за нещата. За момента само новите дискови спирачки Shimano XTR (2003 г.) ще са направени за такива главини, но може би Shimano ще предоставят и на други производители на главини и спирачки разрешение да произвеждат продукти с новото закрепване. (Това е изцяло в интерес на Shimano, тъй като потребителите биха си купили с много по-голямо желание техните колела, ако могат да сложат на тях любимата си марка дискове, а не задължително такива на Shimano).

Освен това колелата са съвместими и с безкамерни гуми за стандарта UST (но могат да се използват и със стандартни гуми, разбира се).

За цената на колелата все още няма ясни индикации, но Shimano твърдят, че тя ще е доста конкурентна на останалите продукти в този клас.

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>