Нови и интересни продукти: Cannondale Gemini, Be One

Cannondale Gemini 2003

Серията за фрийрайд байкове на Cannondale е доста обновена за следващия сезон. Топ-моделът в нея, Gemini 2000, си остава почти същия, с вилка Marzocchi Super T със 170 мм ход, 8 инчови дискове Hayes и движение Shimano ХТ/LX.

Доста по-различно обаче изглежда вторият модел – Gemini 1000. Рамката е еднаква и за трите модела – с единично люлеещо се рамо и заден ход 140/150/170 мм и с челна тръба за стандарта OnePointFive с преходни чашки за вилки 1 1/8. При Gemini 1000 обаче задният амортисьор е въздушен Fox Float RL.

Новото в модела за тази година е уникалната вилка на Cannondale – Lefty. Както много от вас може би знаят, тя се отличава с това, че е „еднокрака“. В този смисъл едва ли изобщо е удачно да се говори за „вилка“ (това понятие предполага две успоредни тръби). Уникалното творение на Cannondale съществува вече от няколко години във варианта си със 100 мм ход и въпреки „нездравия“ външен вид, вилката издържа карането в СК както на Браян Лоупс, така и на Седрик Грасия в дисциплината дуал. А тези двамата винаги са в челните редици на победителите! Специално за фрийрайд байка Lefty идва в нова модификация – моделът МАХ ТРС+. Тази вилка е по-голяма от ХС модела (какъвто всъщност е обикновената Lefty), т.е. ходът й е 130 мм. Вилката използва куп приказни технологии като системата за амортизация на Мanitou ТРС+, която е с две бутала за забавянето при сгъване – едното бутало е плаващо и това осигурява много меко поемане на по-малките неравности. При по-голям удар плаващото бутало стига до статичното и спира, при което съпротивлението от маслото става доста по-силно и по този начин се постига трудно сгъване в горната част от хода, за да се избегне удрянето докрай. В допълнение пружината на вилката е титанова, което я прави не само по-лека, но и малко по-добра като работа. Друга новост е, че на мястото, където едната тръба влиза в другата, има лагери (а не само втулки), за да се осигури движение без триене и без луфтове. Но ако все пак лагерите „сдадат багажа“, те могат да се заменят. Вилката е с външно регулируеми сгъване и връщане, а твърдоста се регулира вътрешно. Можете да си я поръчате с различни пружини, според теглото и стилът ви на каране. А едно от най-големите предимства на Lefty е теглото й (именно заради него е избран подобен дизайн), което според Cannondale е с 200 грама по-ниско от това на конкурентите й.

Другите компоненти на Gemini 1000 също показват, че целта при този модел е да се сведе теглото му до ниво, при което изкачванията с него да не са проблем, а спусканията още по-малко. Така например дисковите спирачки са Magura Marta, а това си е модел за крос-кънтри. Движението е на високо ниво – Shimano XT/LX, останалите компоненти също.

Изцяло нов в серията е третият модел Gemini 900, който е най-евтин. Той далеч не е на такава диета като Gemini 1000 и има 8″ дискове Hayes и пружинено-маслен заден амортисьор Fox Vanilla RC. При него челната тръба за 1,5″ стержен е използвана по предназначение, като е сложена вилката Manitou Sherman Breakout, която е за стандарта OnePointFive и е със 152 мм ход. Останалите неща са с най-различни марки, коя от коя по-хубави.

За останалите модели на Cannondale е най-добре да погледнете в сайта им – www.cannondale.com – където ги има пълните им характеристики. Скоро там трябва да се появи и моделът Gemini DH – байкът, с който Седрик Грасия се подвизава по трасетата за спускане на международните състезания. Интересното всъщност е, че Cannondale от няколко години не са предлагали в каталога си DH байк, въпреки че отборът им нито за момент не е преставал да кара страхотните машини надолу. Така че интересът към новия модел е наистина много голям.


Be One

Гореописаната ситуация с DH модела на Cannondale е сходна с тази на холандската фирма В1. Преди две години по трасетата на СК се появи страхотната нова рамка на компанията, но едва сега холандците я пускат в продажба. Моделът се казва Downhill Team Pro, направена е от алуминий 7075 и тежи 4150 грама. Ходът е 200 мм и се осигурява от заден амортисьор X-Fusion Vector Pro. Рамката е със сложна система на окачване, доразвитие на предишните такива на В1, която комбинира масивно нечупливо люлеещо се рамо, окачено на здрави лагери, със ставна система на окачване, която осигурява връзката с амортисьора – в случая ставните връзки са подредени като при система с кобилица.

Подобна система на окачване има и другата DH рамка на В1 – KillerBee DH. До миналата година именно този модел беше „най-големият“ в каталога, при това като цял байк. Новото за 2003 г. е именно това, че вече се продава само като рамка. Ходът е 180 мм.

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>