Миш-маш # 5

Разразилите се през лятото пожари в САЩ наред с всичко друго засягат сериозно и планинските колоездачи. Както е нормално да се очаква, властите в засегнатите райони затвориха за достъп огромни периметри от гориски масиви и то не само такива, които са изгорели, но и много други, с цел да се предотвратят други пожари. По този начин достъпът на планинските колоездачи до техни любими пътеки е прекъснат и то за неясно дълъг период от време. Разбира се, това са мерки, които са безспорно необходими и всеки любител на природата се отнася с уважение към тях, но тъжния факт си остава. Най-засегнати са щатите Колорадо, Аризона и Калифорния. Възможно е забраните за достъп до някои райони да продължат цяла година, а също така се обмислят и варианти отсега нататък всички пожароопасни райони да бъдат ограничавани в достъпа от края на май до есента, т.е. в периода на най-големите горещини. Наред с всичко останало в позволените за достъп райони са въведени строги ограничения в паленето на огньове, пушенето и други подобни занимания с повишена опасност, а глобите са от порядъка на 1000$. И, макар че описаната дотук картина изглежда доста отчайваща, планинските колоездачи в САЩ откриват и известни ползи от пожарите (доколкото изобщо е уместно да се употреби думата „ползи“). Така например, в опожарените райони може да се направи „на чисто“ нова мрежа от пътеки, които да се проектират и направят грижливо и с мисъл за планинско колоездене. Оказва се, че пожарите са засегнали предимно райони с по-неизвестни пътеки, и много от тях са правени на основата на стари черни пътища и други подобни, така че не са предназначени изцяло за колоездене, а новите ще могат да бъдат съобразени с изискванията на нашия спорт. Освен всичко друго, пожарите и последиците от тях ще накарат колоездачите и другите посетители на планините да бъдат още по-внимателни към околната среда при престоя си там.

У нас пожарите не водят до подобни последици за планинското колоездене, най-малкото защото няма специални пътеки за колоездачите. Но, за съжаление, проблемът с пожарите не е чужд и на нашата страна, а последиците за природата са еднакви навсякъде. Освен това, ако разни нехранимайковци продължават да палят умишлено или небрежно хубавите ни гори, нищо чудно някой ден и в България да бъде ограничен достъпа до горските райони. Така че използвам повода да напомня на всички посетители на планините да полагат необходимата грижа за опазването на природата (макар че планинските колоездачи са едни от най-изрядните в това отношение, от което можем само да се гордеем).


Интересна стока за продажба се появи наскоро в един интернет-базиран търг. Става дума за първия брой на Mountain Biking UK – първото и най-известно английско списание за планинско колоездене. Този брой отдавна се е превърнал в рядкост и колекционерска ценност, защото е от далечната 1988г. Въпреки това още навремето той е имал цели 68 страници! Цената му тогава е била 1,35 английски лири, а какви ли неща могат да се видят и прочетат в него? Не ще и дума, че за любителите на историята на планинското колоездене подобна находка е повече от желана. Затова не е чудно, че при начална цена 2 лири списанието се е продало накрая за цели 26 паунда.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>