Заключителни кръгове от СК в Ле-Же, Франция

На 7 и 8 септември, една седмица след Световното първенство, в един от най-големите френски курорти се проведоха последните състезания от Световната купа за 2002 г. във всички дисциплини. Бяха излъчени и победителите в крайното класиране за СК. На практика за всички дисциплини това беше пети кръг, въпреки че трябваше да са шест (но поради различни причини бяха отменени по един кръг от ХС и DH/4Х).

В спускането британецът Стив Пийт (Team Orange England), който водеше във временното класиране, постигна победа и по този начин си осигури и титлата за 2002 г. Така той най-сетне постигна отдавна мечтания резултат, който му се изплъзва вече няколко години (най-вече заради няколко сериозни контузии, които го сполетяха през миналите сезони). Всъщност още след квалификациите, за които също се дават точки, Пийт имаше достатъчно преднина, за да спечели титлата само с класиране между първите двайсет. Но състезателите по планинско колоездене не са сметкаджии и Стив даде всичко от себе си, за да спечели СК по бляскав начин. Както каза самият той след състезанието, „Много е хубаво да победиш французите във Франция“. Втори финишира Фабиен Барел (Франция, Maxxis-MSC), само на 58 стотни от Пийт. Французинът направи много добро каране, въпреки че падна (което му се случи два пъти и на квалификацията). Въпреки това той изпревари световният шампион Никола Вуйо (Франция, Vouilloz Racing Team), който завърши трети. Говори се, че това ще е последното му състезание за СК (Дано да не е така, защото Нико е изключителен състезател и го доказа и на Световното първенство!) Четвърти и пети са също двама французи – Микаел Паскал (Team Be-One) и Седрик Грасия (Volvo-Cannondale).

Крайното класиране за сезон 2002 е:
1. Стив Пийт
2. Седрик Грасия
3. Крис Коварик
4. Микаел Паскал
5. Фабиен Барел

При жените крайното класиране беше известно отдавна, както не беше изненада и поредната победа на световната шампионка Ан-Каролин Шасон (Франция, Volvo-Cannondale), която завърши блестящо поредния си победен сезон, спечелвайки за пети път Световната купа. Борбата за първото място в Ле-Же беше между Шасон и сънародничката й Сабрина Жоние (Intense Cycles). Жоние обаче направи грешки в горската част на трасето и завърши втора. На трето и четвърто място са две британки – Фион Грифитс (Ancilotti Zeal) и Трейси Моузли (Team Kona), а пета е швейцарката Мариеле Занер (Team Global Racing).

Крайното класиране при жените се състои от същите имена, само че в малко по-различен ред:
1. Ан-Каролин Шасон
2. Сабрина Жоние
3. Трейси Моузли
4. Мариеле Занер
5. Фион Грифитс

Мъжкият финал по 4-крос беше много интересен, особено с победата на ветеранът Бас Де Бевер (Холандия, Be-One), който на 34 г. победи по-младите си съперници без проблеми и с малко късмет, след като останалите трима – Браян Лоупс (САЩ, Fox/GT), Майк Кинг (САЩ, Haro-Lee Dungarees) и Михал Прокоп (Чехия, Be-One) – се скупчиха на един от първите завои и направиха зрелищно меле. Докато Де Бевер си караше спокойно напред от тях, те продължиха борбата надолу по трасето. В крайна сметка Кинг финишира втори, Лоупс трети, а Прокоп четвърти.

В крайното класиране победител стана Браян Лоупс (за трети път), следван от Седрик Грасия, Майк Кинг и Уейд Буутс.

При жените Ан-Каролин Шасон отново без изненади спечели поредното състезание, следвана от Сабрина Жоние, Катрина Милър (Австралия, Jamis) и Анеке Беертен (Холандия, Be-One). В крайното класиране нещата изглеждат по същия начин, само че на четвърто място е Селин Грос (Франция).

За последния кръг по крос-кънтри организаторите едва ли са имали проблем да „сглобят“ трасе, тъй като Ле Же е известен с 650-те си километра пътеки, много от тях специално за планинско колоездене. При мъжете победител стана канадецът Ридер Хесьедал (Subaru Gary Fisher), за когото това е първата спечелена СК. Той дръпна още от старта и запази водачеството си до края. Втори стана швейцарецът Кристоф Заузер (Volvo-Cannondale), а третото място отиде при Филип Меерхай (Белгия, Specialized), за когото това беше достатъчно да спечели голямата СК за 2002 г. Двукратният световен шампион Ролан Грийн (Канада, Trek-Volkswagen) зае петото място, а четвърти е Каши Лойхс (Нова Зеландия, Volvo-Cannondale).

В общото класиране местата са както следва:
1. Филип Меерхай
2. Кристоф Заузер
3. Барт Брентженс
4. Ролан Грийн
5. Роел Паулисен

При жените испанката Маргарита Фулана (Orbea) спечели третата си СК за сезона. Това е и третото състезание, в което тя участва през тази година. Казано иначе, тя има три победи от три състезания, но за съжаление те не й стигнаха да спечели в крайното класиране, тъй като Фулана пропусна двете американски състезания и по този начин изгуби много ценни точки. Въпреки това тя беше щастлива с победата си, спечелена по много убедителен начин (както и предишните). Изненадата беше от второто място на полякинята Анна Зафраньец (Lotto), която смая и със изявите си на Световното първенство миналата седмица (сребърен медал). На трето, четвърто и пето място са все познати имена на силни състезателки – Забине Шпиц (Германия, Merida), Алисън Сайдор (Канада, Trek-Volkswagen) и Алисън Дънлап (САЩ, Luna-Chix).

Общото класиране за 2002г. при жените е:
1. Алисън Дънлап
2. Забине Шпиц
3. Маргарита Фулана
4. Анабела Стропаро
5. Алисън Сайдор

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>