Световно първенство по планинско колоездене 2002 в Капрун, Австрия

Най-голямото състезание за всяка година – Световното първенство – през 2002 г. се проведе в австрийския курорт Капрун от 28 август до 1 септември. Курортът е известен с много неща и е традиционно място за провеждане на кръгове от СК – 7 пъти от 1993 г. насам!

За съжаление тази година информацията за Световното първенство в Интернет не е много обилна и освен дългите списъци с резултати няма кой знае какво в повече. Аз пък, поради недостатъчната дълбочина на портфейла си, нямаше как да ида там да гледам състезанията на място, така че ще ви представя каквото знам, пък повече подробности може да научим скоро от нашите състезатели по спускане, които бяха на Световното.

Както се вижда и от снимките, при различните дисциплини условията на трасетата бяха от сухо до кално. Проведоха са надпревари във всичките дисциплини – спускане, крос-кънтри, 4-крос, а също и по траял, макар че това си се води самостоятелно Световно първенство, но в случая и то се проведе в Капрун по същото време. При ХС имаше три мъжки категории (мъже, юноши и U23, т.е. мъже под 23 г., но над 18 г.). При жените категории бяха само две – младша и старша възраст. При спускането и 4х мъже и жени категориите са само по две – младша и старша възраст. Обяснявам всичко това най-вече заради интересното състезание, с което започна Световното. То беше в дисциплината крос-кънтри и се нарича Team Relay, т.е. отборна щафета. В него участваха отбори на различните държави, състоящи се от по четирима души, каращи щафетно по трасе с дължина близо 8 км. В тези отбори влизаха по един мъж старша възраст, един мъж под 23 г., един юноша и една жена старша възраст. В тази надпревара победи отборът на Канада, следван от Франция и Швейцария.


Продължаваме по хронологията на състезанието. Първият голям състезателен ден (като изключим ХС състезанията при мъже и жени младша възраст в петък) беше събота – 31 август. Той бе посветен изцяло на нанадолните дисциплини и тогава се проведоха всички състезания по DH и 4-крос. В спускането при мъжете имаше и двама българи – Радослав Кюлджиев и Николай Титев. Те се класираха съответно на 86 и 98 място. За момента не знам нищо повече за престоя им там, но се надявам в скоро време да получа повече информация от тях. Златният медал при мъжете бе спечелен за кой ли път от французина Никола Вуйо (в средата). Въпреки че това трудно може да се нарече изненада предвид класата на този състезател (случва му се за десети път да спечели златото на Световно първенство в спускането!), все пак като че ли се очакваше победителят да е някой друг, поне ако се имат предвид по-слабите изяви на Нико в СК през 2002 г. Но очевидно французинът беше на друго мнение. Каквото и да е изгубил той в СК, възвърна си го на Световното първенство. Британецът Стив Пийт пък за кой ли път остана втори след Нико и за кой ли път само на броени стотни. Бронзовият медал отиде при една от звездите на сезон 2002 – австралиецът Крис Коварик.

При жените първото място традиционно отиде при Ан-Каролин Шасон (Франция)(горе вдясно). Този път тя изпревари сребърната медалистка „само“ с 6,60 секунди. А среброто отиде при Фион Грифитс (Великобритания) – една от най-успешните млади състезателки през този сезон. На трето място застана Миси Джоуви (САЩ).

Трасето по спускане в Капрун се слави като едно от най-дългите и поради това най-тежки във физическо отношение. Все пак за Световното първенство дължината му беше намалена в сравнение с предишни години и беше 3200 м. Най-добрата средна скорост при мъжете е 37,34 км/ч, а при жените 33,34 км/ч. Организаторите са измерили и нещо като максимална скорост на някой от най-бързите участъци, като при мъжете най-високата стойност е 72,28 км/ч., а при жените 64,28 км/ч.


В мъжкия финал по 4-крос, който се проведе вечерта при изкуствено осветление, победител стана Браян Лоупс (САЩ), следван от вечните си съперници Седрик Грасия (Франция) и Ерик Картър (САЩ). Четвъртият на финала беше чехът Михаел Прокоп, но за него медал няма. При жените медалистките също са добре познати от СК – първа е Ан-Каролин Шасон, втора – Катрина Милър (Австралия) и трета – Сабрина Джониър (Франция).

В неделя, 1 септември, беше денят за крос-кънтри. Доста кален ден! Докато публиката се криеше под чадърите си, окуражавайки състезателите, последните се бъхтаха в кал и реки от вода, за да спечелят мечтаните медали, които за съжаление са само три. При мъжете най-бързо до златото стигна канадецът Ролан Грийн, победител и от миналата година. Той измина разстоянието от 33,60 км за 2,19 мин със средна скорост 14,50 км/ч. Само на 19 секунди след него финишира белгиецът Филип Меерхай, а бронзът съвсем заслужено стана притежание на ветеранът Томас Фришкнехт (Швейцария), който продължава да изумява по-младите си колеги с неизчерпаема енергия и воля за победа. Пак при мъжете, но на възраст под 23 г. победата грабна за втора поредна година французинът Жулиен Абсалон, следван от Ралф Наф (Швейцария) и Ридер Хесьедал (Канада).

При жените най-бързо от калта излезе норвежката Гун-Рита Даале, а със сребърен и бронзов медал останаха Анна Зафраньец (Полша) и Забине Шпиц (Германия). Поради по-малкия брой обиколки те трябваше да преодолеят само 28,80 км, а най-добрата средна скорост беше 12,89 км/ч.


Състезания по траял се проведоха и в събота, и в неделя. При мъжете златни медалисти станаха Кени Белай (Белгия) – с 26″ гуми и Марко Хьосел (Германия) – с 20″ гуми. При жените златен медал спечели швейцарката Карин Муур.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>