СК в Телърайд, САЩ

Първото уточнение, което трябва да направя за този кръг по спускане/4-Крос от СК е, че никак не съм сигурен за името на курорта, в който се проведоха състезанията на 13-24 юли, 2002 г. На английски се пише „Telluride“, но това според мен може да се чете както „Телърайд“, така и „Телюрайд“, а пък може да е и нещо още по-изчанчено. Така или иначе, все някак трябва да го напиша и „Телърайд“ ми звучи най-американско, пък дали е вярно, не знам.

Второто уточнение е, че това е четвъртата серия от състезания по спускане и 4х, въпреки че се води за 5-ти кръг. Това е така, тъй като четвъртият кръг, който трябваше да се проведе в Граус Маунтин, беше отменен заради късен сняг, който беше затрупал трасето в горните му участъци. При всички положения състезанията в Телърайд се явяват предпоследен кръг от СК, което ги прави особено важни за крайното класиране. Затова не е учудващо, че състезателите дадоха всичко от себе си, за да се доберат до добро място на финала.

Стив Пийт (Великобритания, Orange) спечели при мъжете блестящо, постигайки почти невъзможното, тъй като той победи, карайки със сериозна контузия в коляното. Пийт удари крака си на тренировките и до финала коляното му се беше подуло съвсем видимо и едва ли е било безболезнено за него. Пак поради същата причина на квалификациите той се класира едва осми и когато след спускането си излезе начело, след него предстояха спусканията на още 7 души, сред които бързаци като Седрик Грасия (Франция, Volvo-Cannondale), Микаел Паскал (Франция, Be-One Team) и най-вече първият от квалификациите Фабиен Барел (Франция, Maxxis-MSC). Именно Барел завърши втори, само на 15 стотни от Пийт. Изненадата поднесе Сирил Ланю (Франция, Maxxis-MSC), който зае трето място – най-доброто му постижение в СК досега. Четвърти и пети са Микаел Паскал и Мик Хана (Австралия, Haro/Lee Dungarees). Крик Коварик, който започна сезона много убедително, зае 21 място. Но и това класиране си е чисто геройство, като се има предвид, че след контузия, получена в Монт Сейнт Ан на тренировките, той кара със счупен пръст, счупено ребро и наранен бъбрек.

Временно класиране при мъжете:

1. Стив Пийт – 752 т.
2. Седрик Грасия – 609 т.
3. Крис Коварик – 604 т.
4. Микаел Паскал – 505 т.
5. Фабиен Барел – 487 т.

Победата на Ан-Каролин Шасон (Франция, Volvo-Cannodale) при жените беше не по-малко геройска и, както много рядко се случва, напълно изненадваща. Това е така, тъй като жената-чудо се контузи много тежко предишния ден във 4-Кроса и бе откарана в болница с болки в гърба и къде ли още не. В неделя сутринта въобще не беше планирано тя да участва в спускането, но в последната минута Ан-Каро реши, че ще кара просто за да спечели някакви точки, за да е по-сигурна за крайното класиране, което както никога при жените е доста завързано. И така, Шасон се спусна по трасето без да бърза особено, но и без да се бави, освободена от мисълта за първото място и без да иска го спечели. След нея оставаха още 4 състезателки, но нито една от тях не успя да спечели срещу французойката. Втора, на половин секунда след Ан-Каро остана сънародничката й Сабрина Жоние (Intense Cycles), а на 1 стотна след нея швейцарката Мариеле Занер (Global Racing Team). На четвърто и пето място са съответно Миси Джоуви (САЩ, Global Racing Team) и Трейси Моузли (Великобритания, Team Kona).

Временно класиране при жените:

1. Ан-Каролин Шасон – 777 т.
2. Сабрина Жоние – 715 т.
3. Трейси Моузли – 650 т.
4. Мариеле Занер – 508 т.
5. Фион Грифитс – 466 т.

Трасето за 4-Крос беше много стръмно и с огромни скокове, спускайки се почти направо надолу по склона. Негов „майстор“ е легендата Джон Томак – един от първите състезатели по планинско колоездене в света. При мъжете победител стана Ерик Картър (САЩ, Mongoose) след оспорвана надпревара със Седрик Грасия (Франция, Volvo-Cannodale), който финишира втори. Останалите двама – Грег Минаар (ЮАР, Global Racing Team) и Нейтън Рени (Австралия, Yeti/Pearl Izumi) – паднаха и завършиха съответно трети и четвърти. Браян Лоупс пък се разби лошо още на полуфинала и не влезе в челната четворка. Въпреки това той запазва водачеството си във временното класиране със 121 т., следван от Грасия – 115 т., Картър – 100 т. и Уейд Буутс – 89 т.

Както вече разбрахте, при жените водачката в класирането и обичайна победителка Ан-Каролин Шасон падна лошо, след като се сблъска с Катрина Милър (Австралия, Jamis). Двете бяха излезли начело, но след катастрофата им Сабрина Жоние, която се движеше зад тях, ги заобиколи и стигна първа до финала, гонена от Ейприл Лойър (САЩ, Maxxis). Катрина Милър пристигна за третото място, а Ан-Каро посети болницата вместо подиума. Въпреки това тя продължава да е водач във временното класиране при жените със 170 т., следвана от Жоние – 150 т., Катрина Милър – 125 т. и Тара Ланис – 70 т.

Остава само още един кръг, който ще се проведе в Ле Же, Франция на 7-8 септември.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>