СК в Граус Маунтин, Канада – 4 кръг по ХС

Победителят при мъжете от миналия кръг, Филип Меерхай (Белгия, Specialized), повтори постижението си и във второто канадско състезание в курорта Граус Маунтин, точно над Ванкувър, проведено на 6-7 юли. Мъжете трябваше да направят седем обиколки по едно от най-техничните трасета в СК, осеяно с буци и камъни, които заплашваха гумите (и не само тях) на участниците. От 90 стартирали само 36 завършиха надпреварата и най-отпред беше белгиецът Меерхай. Следваше го Кристоф Заузер (Швейцария, Volvo-Cannondale). В началото на състезанието той бе притиснат в тълпата и изгуби ценно време, заемайки 9 позиция, но до края на петата обиколка с много постоянство и усилено въртене той задмина един по един всички пред него, чак до второто място. По това време Меерхай вече беше достатъчно напред, за да не може никой да го застраши. Трети завърши Барт Брентженс (Холандия, Giant), след него Каши Лойхс (Нова Зеландия, Volvo-Cannondale) и на пето място Кристоф Дюпоа (Франция, Giant).

Остава само още един кръг по ХС, който ще се проведе в Ле-Же, Франция, на 8 септември. Преди него във временното класиране води Филип Меерхай със 765 т., следван от Барт Бренженс – 645 т. и Кристоф Заузер – 540 т. На 4 и 5 място в опасна близост са Роел Паулисен и Ролан Грийн със 522 и 520 т.

По същото трасе жените трябваше да направят 6 обиколки. Най-бързо със задачата се справи германката Забине Шпиц (Merida), за която това беше първата победа от СК, въпреки че тази година тя няколко пъти се доближи много близо до победата. В Канада първото й място бе спечелено с отлични умения при техничните спускания и с малко късмет. Малкото късмет беше в това, че водачката в състезанието и победителка от предишния кръг – Анабела Стропаро (Италия, Team Be-One) – спука задната си гуми и това освободи пътя на Шпиц към върха. Въпреки това италианката смени гумата си и продължи надпреварата, успявайки в крайна сметка да стигне до петото място. Втора финишира водачката във временното класиране Алисън Дънлап (САЩ, Luna Chix), което затвърждава водачеството й и шансовете за голямата СК. Трета е Алисън Сайдор (Канада, Trek-Volkswagen), а четвърта Сю Хейууд (САЩ, Trek-Volkswagen).

В общото класиране Алисън Дънлап води със 720 т. и има големи шансове, стига да направи добро каране и в последния кръг. Но ако тя се провали, на второто място дебне Забине Шпиц със 645 т., която показа, че може да побеждава. Трета е Анабела Стропаро – 550 т., четвърта Маргарита Фулана – 500 т., пета Алисън Сайдор – 455 т.

В Граус Маунтин трябваше да се проведе и 4-ти кръг в спускането и 4-Кроса, но те бяха отменени наскоро, поради падналия късен сняг, който затрупа трасетата. Организаторите едва смогнаха да почистят трасето за крос-кънтри, но за другите нямаше никакъв шанс поради по-голямата им надморска височина.