Второто състезание по ХС в Търговище

Както виждате, вече получаваме инхормация за състезанията извън София доста бързо и всички това е благодарение на Борислав Труфев, който ни я изпраща, за което сме му много благодарни. Вижте неговия репортаж от състезанието по крос-кънтри в Търговище, проведено на 7 юли 2002г., т.е. преди два дни. То беше петото за сезона в България и второто в този град. Ето ги и подробностите от Боро:
„Второто състезание по ХС в Търговище за сезон 2002 се проведе на 7 юли в местността „Борово око“. Както обикновено дойдоха състезатели от цяла България, а също така и съдии, които всъщност са към БКС (Български колоездачен съюз). Организацията беше много лоша (както и на предното състезание в Търговище). Трасето беше маркирано с боя (поне този път състезателите нямаше къде да се изгубят) и изобщо не беше почистено, както подобава за състезание (имаше много стъкла и тръни). Това доведе до спукването на гумите на двама от най-добрите български състезатели по ХС. В общи линии нищо не беше както трябва. Дори възрастовите групи не бяха такива, каквито трябваше да бъдат – в брошурата (която беше изпратена до всички клубове по ХС в страната) пише:
11:00 старт деца 12 – 14 години – 2 обиколки; 11:30 старт юноши 14 – 18 години – 3 обиколки; 12:30 старт мъже над 19 години и ветерани над 35 години – 5 обиколки.

Всъщност обаче първи стартираха ветераните, които правеха 3 обиколки, след тях стартираха деца 12 – 14 години, които правеха 1 обиколка, след тях юноши – младша възраст 14 – 16 години, те правеха 2 обиколки (тази възрастова група не беше посочена в брошурата), след тях на старта бяха юноши – старша възраст 16 – 18 години, те правеха 3 обиколки и накрая стартираха мъжете, които правеха 5 обиколки.

Организатор на проявата беше „Велоклуб – планински орел“. Трасето беше дълго 2200 м., а денивелацията му беше 48 м. Имаше средно стръмни баири нагоре и спусканията не бяха много трудни. Трасето никъде не беше обезопасено (то не че имаше нужда ама…) и публика почти нямаше. Участниците в отделните възрастови групи бяха много малко. Общо на старта се събираха по 5- 6 състезателя. Спонсори на това състезание бяха – ЕТ „Греко“ и Веломаг „Лидер“.

Класиране:

12 – 14 г.:
1. Емил Атанасов
2. Димитър Николов
3. Борислав Димитров

14 – 16 г.:
1 Николай Желязчев
2 Димитър Димитров
3 Велизар Иванов

16 – 18 г.:
1 Венцислав Василев (Шумен)
2 Момчил Терзийски (В. Търново)
3 Румен Батенбергски (Търговище)

мъже:
1 Желю Стойчев – Жеко
2 Анатоли Георгиев (София)
3 Димитър Иванов (В. Търново)

ветерани:
1 Валентин (Шумен)
2 Емил Димитров (Търговище)

Говори се, че ще има състезания по ХС, но засега не се знае кога и къде ще са. Когато разберем това, ще се постараем да ви информираме своевременно.