Информация за българските ХС състезания до момента

Вярвате или не, но до момента в България за 2002 г. се проведоха цели 4 състезания по крос-кънтри, от които едното в Южния парк, София, което бе подробно отразено на сайта. За останалите три, които се проведоха в Търговище, Велико Търново и Шумен, в София се чу твърде малко. За съжаление на тях нямаше как да присъствам лично, поради което нямах и информация, която да ви поднеса. Но тези дни пристигна дълго и пространно писмо от наш читател в Шумен – Борислав Труфев – в което се съдържаха много интересни сведения за проведените надпревари. Публикувам писмото му почти без изменения, така, както го е написал той, като съм изрязал само нещата, които нямат връзка със състезанията. Благодаря му за подробната информация и се надявам да ни предостави такава и за петото състезание, което ще се проведе на 7 юли (неделя) отново в Търговище. А сега вижте как са преминали надпреварите извън София, видяни през погледа на Борислав Труфев:

„Първото състезание за сезон 2002 беше в Търговище. За него мога да кажа, че беше със сравнително лоша организация. Трасето на състезанието не беше добре маркирано, маркировката беше направена с боя, а не с традиционната лента, което помогна на някои от състезателите да се загубят и да изгубят ценно време. Възрастовите групи бяха три – юноши, мъже и ветерани. Независимо от възрастовата група всички правеха по една обиколка на трасето като състезателите бяха пускани през 1 минута. Нарекоха състезанието рали крос. Маршрута на състезанието беше дълъг около 8 км и се издигаше на височина около 600 м. Представляваше едно огромно качване (около 4 – 5 км) и едно огромно спускане. По изкачването на места ставаше толкова стръмно че не можеше да се кара и трябваше да се бута, а спускането беше средно стръмно но много каменисто, там ставаха много тежки падания, на места се бяха образували стъпала. Постепенно с намаляване на надморската височина камъните изчезнаха и там трасето таваше много скоростно. По- надоло по склона дори имаше и водно препятствие за допълнителна атракция на публиката. За това състезание от БФПК бяха казали че ще изпратят съдии но никой от София не дойде. Дори не дойдоха и софийските състезатели.

КЛАСИРАНЕ:
Юноши:
1 Венцислав Василев (Шумен)
2 Галин Георгиев (Търговище)
3 Владимир Недков (Шумен)

Мъже:
1. Николай Костадинов (Стара Загора) – състезател на Казанлък
2. Жеко Стойчев
3. Любомир Тодоров (Русе)

Следващото, второ състезание за сезона беше в София – за него сте добре информирани, така че няма да пиша подробности.

Третото състезание беше във Велико Търново. Може би най-хубавото състезание през сезона. Както обикновено бяха дошли състезатели от цяла България като отново софиянци липсваха. Поне от федерацията бяха изпратили съдии. Съдиите по трасето обаче бяха хора на местния клуб по ХС. Имаше четири възрастови групи: юноши- младша възраст, юноши- старша възраст, мъже и ветерани. Юноши- младша възраст правеха 2 обиколки + една отделителна, юноши- старша възраст правеха 3 обиколки + една отделителна, мъжете правеха 5 + 1 и ветераните правеха 2 + 1. Отделителната обиколка беше значително по-кратка и имаше за цел да могат състезателите да се разпръснат и да не стават катастрофи по спускането. По опасните места имаше дюшеци. Трасето беше особено динамично и много скоростно. Беше и добре изчистено (в смисъл окосено и без стърчащи камъни). С няколко думи организаторите си бяха свършили добре работата. Беше дълго около 6 км. За денивелацията нямам информация, но имаше добри спускания и още по- хубави изкачвания. Организаторите бяха осигурили и хора които да охлаждат с вода състезателите. Това пръскане с вода беше доста приятно, защото стартовете започнаха по обед и беше доста топло. Имаше и сравнително много публика. Почти на всеки интересен участък. Имаше и много участници които поради една или друга причина не финишираха.

КЛАСИРАНЕ:
не си спомням как беше класирането при юноши- младша възраст

Юноши- старша възраст:
1 Венцислав Василев (Шумен)
2 Момчил Терзийски (В. Търново)

Мъже:
1 Николай Костадинов (Ст. Загора – състезател на Казанлък)
2 Жеко Стойчев
3 Йордан Асенов (Русе)

Четвъртото състезание от сезона беше в Шумен. Отново имаше участие и от другите градове. Пристигнаха съдии от БФПК. Трасето беше много трудно за минаване и беше много кратко. Баирите нагоре бяха лесни, но спусканията бяха много трудни и приличаха повече на спускания за DH. Там ставаха много тежки контузии. Организацията беше много лоша. Трасето не беше добре обезопасено. Организаторът (беше един човек) нехаеше. Основната цел на този човек беше да си направи реклама и избра такова трудно трасе, защото беше близо до града. Може би тук трябва да добавя че двама от падналите бяха със счупвания. По-късно пък дисквалифицираха един човек, защото си разкопча каската 50 м преди финала (той финишира втори). Наградите бяха направо мижави. Имаше 4 възрастови групи – всички гррупи без жени. Юноши- младша възраст правеха 3, по- къси, обиколки. Юношите – старша възраст и мъжете правеха 5 дълги обиколки, а ветераните 3 дълги.

КЛАСИРАНЕ:
За юноши – младша възраст не знам

Юноши – старша възраст:
1. Венцислав Василев (Шумен)
2. Момчил Терзийски (В. Търново)
2. Владимир Недков (Шумен) – дисквалифициран
3. не го познавам

Мъже:
1 Галин Георгиев (Търговище)
2 Жеко Стойчев
3 Николай Николаев (Шумен)

Там, където не съм писал класиране, не познавам хората. Състезанието в Търговище се проведе на 26 май, в София на 16 юни, във В. Търново на 23 юни, в Шумен на 30 юни, а състезанието в Търговище (второто) ще се проведе на 7 юли.“

Надявам се, че разказът ви е бил интересен. Още веднъж благодаря за информацията!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>