СК в Монт Сейнт Ан – трети кръг във всички дисциплини

В състезанието по крос-кънтри за мъже, белгиецът Филип Меерхай (Specialized) спечели първото място по трасе с дължина 5,7 км, по което състезателите трябваше да направят 6 обиколки под палещото слънце в канадския курорт Монт Сейнт Ан. До известна степен белгиецът имаше и шанс, но, разбира се, той спечели победата си съвсем заслужено и преди всичко със собствените си усилия. Веднага след старта се оформи челна група от десет колоездачи, кой от кой по-известни и способни да спечелят състезанието. До втората обиколка участниците в тази група непрекъснато сменяха местата си и никой не можеше да предвиди какъв ще е изходът от борбата. В третата обиколка обаче двама души се откъснаха напред – Меерхай и Кристоф Заузер – и двамата са бивши спускачи, което определено спомогна за преднината им, тъй като на един супер-техничен участък те караха, докато останалите носеха байковете си. Точно в тази трета обиколка шансът също си каза думата – Заузер спука гума и това извади Меерхай сам начело. Оттук за него оставаше само бавно и настоятелно да увеличава преднината си, което той направи по един отличен начин, за да си осигури първото място. След него разместванията в догонващите групички от по двама-трима състезатели продължиха до последната обикалка, за да се оформи най-накрая следното класиране: втори – Кристоф Дюпоа (Франция, Giant), трети – Ладо Фумик (Германия, Team T-Mobile), четвърти – Жулиен Абсалон (Франция, Mototrex-Bianchi) и пети – Ридер Хеседал (Канада, Subaru/Gary Fisher).

Общото класиране след три кръга е:

1. Филип Меерхай – 515 т.
2. Барт Брентженс – 475 т.
3. Роел Паулисен – 455 т.
4. Ролан Грийн – 425 т.
5. Ладо Фумик – 390 т.

При жените нещата също бяха доста оспорвани. Това е нормално, като се има предвид, че с това състезание по-голямата част от кръговете по ХС минаха, остават още само два. Освен това двукратната победителка тази година – Маргарита Фулана – не участва в това и в следващото състезание, което я лишава от ценни точки и дава шанс на останалите претендентки да натрупат преднина. Затова всяка от състезателките беше готова да даде всичко от себе си. В началото на състезанието напред излязоха Анабела Стропаро (Италия, Be-One) и Каролайн Алекзандър (Великобритания). И двете състезателки са редовни участнички в челните групи, но в повечето случаи по една или друга причина не стигаха до първото място. Но в това състезание шансът беше на страната на Стропаро – тя спечели блестящо първата си победа в кръг от СК. Каролайн Алекзандър изостана по време на втората обиколка и на нейно място дойде Барбара Блатер (Швейцария, Specialized), която обаче до края на състезанието не можа да догони италианката и остана втора. На 3, 4 и 5 място са съответно Алисън Дънлап (САЩ, Luna Chix), Джимена Флорит (Аржентина, RLX Polo Sport) и Забине Шпиц (Германия, Merida).

Временно класиране при жените:

1. Алисън Дънлап – 520 т.
2. Маргарита Фулана – 500 т.
3. Анабела Стропаро – 420 т.
4. Забине Шпиц – 395 т.
5. Каролайн Алекзандър – 350 т.

Спускането се проведе в събота по трасе, съчетаващо супер-технични с много бързи участъци. За този сезон трасето имаше нов техничен участък с много корени, който да създава ядове на състезателите. При мъжете един от редовните победители – Стив Пийт (Великобритания, Orange England) спечели надпреварата. След него най-бърз беше първият от квалификациите – Седрик Грасия (Франция, Volvo-Cannondale). Трети стана носителят на СК за миналата година Грег Минаар (ЮАР, Global Racing Team), четвърти Клаудио Калори (Швейцария, Maxxis MSC), за когото това беше най-доброто представяне до момента, а петото място остана за съотборника му Оскар Сейз от Испания.

Временно класиране при мъжете:

1. Крис Коварик – 562 т.
2. Стив Пийт – 539 т.
3. Седрик Грасия – 497 т.
4. Микаел Паскал – 375 т.
5. Никола Вуйо – 315 т.

При жените състезанието отново протече без изненади, което ще рече, че французойката Ан-Каролин Шасон (Volvo-Cannondale) спечели за пореден път, побеждавайки Сабрина Жоние (Франция, Intense Cucles) и Трейси Моузли (Великобритания, Team Kona), които заеха второто и третото място. Шасон беше много доволна от победата си, тъй като това трасе далеч не е от любимите й, но след доста тренировки от нейна страна и съсредоточено каране на финала, желаният резултат не закъсня. На четвърто и пето място застанаха Фион Грифитс (Великобритания, Anchillotti Zeal) и Мариеле Занер (Швейцария, Global Racing Team).

Временно класиране при жените:

1. Ан-Каролин Шасон – 560т.
2. Сабрина Жоние – 530т.
3. Трейси Моузли – 490т.
4. Ванеса Куин – 378т.
5. Фион Грифитс – 361т.

В третата дисциплина – 4-Cross – мъжкият финал се състоя между Браян Лоупс (САЩ, Fox/GT), Ерик Картър (САЩ, Mongoose-Hundai), Уейд Буутс (Австралия, Trek-Volkswagen) и Михал Прокоп (Чехия, Be-One). Още от старта поведе Ерик Картър, който спечели състезанието. Това е първата му победа за сезона, след като пропусна двата кръга в Европа. До второто място успешно се добра чехът Прокоп, а трети и четвърти станаха Браян Лоупс и Буутс.

Временно класиране:

1. Браян Лоупс – 100 т.
2. Уейд Буутс – 69 т.
3. Майк Кинг – 68 т.
4. Седрик Грасия – 66 т.

При жените, благодарение на Ан-Каролин Шасон, резултатът отново не беше изненазващ. Тя грабна третата си победа за този сезон и изрази след финала огромното си задоволство от трасето, което явно бе допаднало на стила й. След нея участничките във финалното каране се наредиха по следния начин: Катрина Милър (Австралия, Jamis), Сабрина Жоние (Франция, Intense Cycles) и Лайза Шер (САЩ, Chumba Wumba).

Временното класиране при жените е:

1. Ан-Каролин Шасон – 150 т.
2. Сабрина Жоние – 100 т.
3. Катрина Милър – 95 т.
4. Тара Ланис – 55 т.