Състезание по крос-кънтри в Южния парк, София за купа „Драг – Про Байк“

В слънчевия неделен ден, 16 юни 2002г., идеален за провеждане на всякакви занимания на открито и особено на състезание по планинско колоездене, в столичния Южен парк се събраха състезатели и зрители за Републиканска купа „Drag – Pro Bike“ по крос-кънтри за тази година.

ХС трасето беше същото като предишните години, участниците се състезаваха в шест категории – една група жени, една деца и четири възрастови групи мъже.

Организацията на състезанието, която тази година беше дело на Български колоездачен съюз и фирма „Веломания“, беше добра. Единствената по-сериозна забележка, която си позволяваме, е относно сравнително късното обявяване на състезанието – само една седмица преди старта, но обективността изисква да си припомним, че е имало случаи, когато и по-късно се е узнавало за подобни прояви, така че в България за момента явно това е положението. Все пак на състезанието присъстваха доста хора – и като публика, и като участници. Съдиите край трасето бяха по-малко от миналата година, но това по никакъв начин не се отрази отрицателно на надпреварата.


Стартовете трябваше да започнат в 10:00 часа, но имаше малко закъснение. В общи линии обаче състезанието мина по предначертания график и дори свърши по-рано, отколкото очаквах – значи участниците са карали доста бързо! Първо най-малките състезатели направиха една съкратена обикалка, после една обиколка завъртяха и младежите до 14 г. възраст. След тях бяха юношите младша възраст, после и юношите старша възраст. Доколкото видях, жените не караха в отделен старт, а май бяха с първата група юноши. Накрая състезанието завършиха мъжете с цели седем обиколки в най-големия пек.

Ако трябва да направя някакво обобщение на състезанието от тази година, то е, че в него участваха много състезатели от отбори извън София. И не само, че участваха, но и спечелиха първите места. Сред тях имаше и доста такива, които са част от отбори по шосейно колоездене – това не е учудващо, като се има предвид, че стартът се организира от БКС. Макар че при спусканията някои от тези състезатели бяха по-бавни, при изкачванията те трупаха солидна преднина. Но имаше и състезатели, които бяха достатъчно добри и нагоре, и надолу. Не знам дали те са шосейни колоездачи, но при всички положения заслужено спечелиха призови места.  

Всички класирали се до шесто място в отделните категории получиха награди, а за останалите остана удовлетворението от участие в едно наистина оспорвано състезание. За съжаление не разполагам с времената на първенците, но ми е интересно дали и с колко са по-бързи от миналогодишните, като се има предвид, че много от първенците от миналата година сега дори не влязоха в челните тройки.

За финал искам да поздравя всички участници, както и организаторите, за това, че традицията продължи и тази година. Дано сме живи и здрави догодина пак да се съберем по същия повод.

Ето го и класирането в отделните категории (само първите три места):

Деца:

1. Иван Цоцов
2. Радослав Тонев
3. Радослав Георгиев

Младежи до 14 г. :

1. Кристиян Зарчев
2. Пламен Станев
3. Станислав Заралиев

Жени:

1. Цветомира Цоцова (София)
2. Красимира Петрова
3. Цвета Христова

Юноши – младша възраст:

1. Спас Иванов (Габрово)
2. Кристиян Йотов
3. Станислав Йорданов

Юноши – старша възраст:

1. Владимир Недков (Шумен)
2. Димитър Панайотов
3. Георги Петров

Мъже:

1. Евгени Балев (Бургас)
2. Стилян Петров
3. Николай Костадинов

Забележка: Тъй като записах имената по време на обявяването им при награждаването, не успях да чуя за всички от кой град са и от кой клуб, поради което тази информация не е публикувана. Моля за извинение.
По време на състезанието направих и снимки, но те ще се забавят, така че ще можете да ги видите в галериите, а не като част от репортажа.


Подготовка на велосипедите


Младите надежди


В паузите между стартовете и други майстори показаха уменията си.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>