СК в Марибор, Словения – втори кръг по DH и 4-Cross

Състезанията от Светоната купа на европейска земя продължиха с втория кръг по спускане/4х в Марибор, Словения – място, което приютява кръг от СК за четвърти път. Традиционно там времето е хубаво – и този път беше така, макар че в неделя, денят за спусканията, заваля малко дъжд по време на женския финал, но за мъжете нещата се оправиха. Както обикновено, многобройната публика на състезанието имаше какво да види.

Започваме с информация за мъжкото състезание по спускане. Там нещата взеха да стават еднообразни, след като Крис Коварик (Австралия, Intense Cycles) спечели трета поредна победа и втора за сезона (той започна серията си, печелейки последното състезание за миналата година.) С успеха си той затвърди позициите си във временното класиране и показа, че сериозно се е готвил за този сезон. Победителят на това трасе от миналата година – Стив Пийт (Великобритания, Orange England) остана на второ място само на една стотна от секундата след Коварик. На контролата Пийт водеше с около 30 стотни, но в последния техничен участък между дърветата той изпусна линията си и се забави, което му костваше победата. (Трасето в Марибор се състои от бързи участъци по една ски-писта, съчетани с технични секции между дърветата покрай пистата. Всички състезатели споделят, че на това трасе трябва да си много плавен и точен, за да спечелиш.) Трети се класира Фабиен Барел (Франция, Maxxis-MSC). Никола Вуйо (Франция, Voullioz Racing Team) отново стана четвърти. Въпреки това във временното класиране той заема втора позиция. Сънародникът му Микаел Паскал (Be One Team) е пети.

Временното класиране при мъжете е:

1. Крис Коварик – 470 т.
2. Никола Вуйо – 315 т.
3. Стив Пийт – 309 т.
4. Седрик Грасия – 287 т.
5. Фабиен Барел – 275 т.

При жените нещата възвърнаха обичайния си вид, след като Ан-Каролин Шасон (Франция, Volvo-Cannondale) спечели убедително с 9 секунди преднина. Тя си беше починала след лошото представяне от миналата седмица и бе готова да победи, за да си върне доброто класиране. След нея се нареди сънародничката й Сабрина Жоние (Intense Cycles). На трето и четвърто място изненадващо застанаха две млади австрийски състезателки – Петра Бернхард (Reiner-Wurz.com) и Анита Молчик (Bank of Austria National Team). Те до известна степен имаха и късмет, тъй като повечето от фаворитките изпитаха много затруднения поради влошаващото се време и променените условия на трасето. Затова тези участнички, чийто старт беше по-рано, се представиха при по-добри условия. Пета стана французойката Селин Грос (Morzine-Avoriaz).

Временното класиране след два кръга има следния вид:

1. Сабрина Жоние – 330 т.
2. Трейси Моузли – 320 т.
3. Ан-Каролин Шасон – 310 т.
4. Ванеса Куин – 286 т.
5. Фион Грифитс – 221 т.

За финала по 4х при мъжете на старта застанаха Браян Лоупс (САЩ, Fox/GT), Майк Кинг (САЩ, Haro/Lee Dungarees), Стив Пийт (Великобритания, Orange) и Кърт Ворайс (САЩ, Haro/Lee Dungarees). Борбата за челното място се състоя между първите двама, като при първия завой Майк Кинг излезе напред. Мъчейки се да го догони, Лоупс изтуби сцепление и падна, но въпреки това успя да завърши на второ място, следван непосредствено от Пийт и Ворайс. Това беше сладка победа за Кинг, който се състезава с приятеля си Браян Лоупс още от детска възраст.

Трасето беше стръмно, разположено на склона по протежение на една ски-писта. Интересното беше, че мъжкият старт започна в 20:00 ч и продължи по тъмно, осветен от прожектори.

При жените Ан-Каролин Шасон (Volvo-Cannondale) спечели в типичния си стил, използвайки предимството на вътрешната линия и набирайки преднина за секунди. С втората си поредна победа тя затвърди водачеството си в общото класиране и ако не я спре някоя контузия, едва ли французойката ще има конкуренция за голямата титла до края на кръговете. Останалите три състезатилки финишираха в следния ред: Катрина Милър (Австралия, Jamis), Сабрина Жоние (Франция, Intense Cycles) и Тара Ланис (САЩ, Yeti/Pearl Izumi).

За следващите три кръга СК се премества отвъд Атлантика – в Канада и САЩ ще се проведат състезания и в трите дисциплини, като най-близкото е на 29-30 юни в Монт Сейнт Ан, Канада.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>