Първи кръг от СК по спускане/4Х в Шотландия

В шотландския курорт Форт Уилям се проведе първата СК за сезона в дисциплините спускане и 4х. Състезанието беше много интересно по няколко причини.
За първи път кръг от СК в нанадолните дисциплини се провежда във Великобритания – страна, известна с липсата на високи планини и по тази причина с твърде малко курорти, оборудвани с лифтове. Това не пречи на британците да се стремят от няколко години към приютяването на състезание по спускане от най-висок клас на тяхна земя. За тази цел в последните години те направиха от малкото си планински курорти отлични места за планинско колоездене, построявайки модерни трасета, отговарящи на всички изисквания. И резултатът не закъсня – през 2002 г. спускачите от СК стъпиха на британска почва.

Тя беше доста размекната от дъждеца, който не беше силен, но си валеше постоянно в двата дни на състезанието. Нищо необичайно за тази част от Европа. Трасето за спускане беше с дължина 2,6 км и денивелация 525 м. Въпреки английското време, край него се бяха събрали тълпи, защото британските почитатели на планинското колоездене отдавна очакваха това събитие.

За първи път се проведе и състезание в новата дисциплина 4-крос. Ще припомня, че тя замести дуала. При 4х (на англ. пълното наименование е Four Cross) по едно не много дълго трасе, състоящо се от огромни скокове и остри завои се спускат четирима състезатели едновременно по принципа на директното отстраняване, докато за финала останат четиримата най-добри, от които най-бързият печели самото състезание. Принципът е същия като при дуал, но атракцията е по-голяма, заради по-големия брой състезатели по трасето. За състезанието по 4х ще стане дума по-долу, тъй като първо ще ви съобщим резултатите от спускането.

При мъжете австралиецът Крис Коварик (Intense Cycles) за втори път спечели победа в СК. Но за първи път го направи с такава огромна преднина – над 14 секунди! При мъжете от години не е имало толкова голяма разлика. Още нещо се случи за първи път във Форт Уилям – на второ място застанаха двама състезатели – Седрик Грасия (Франция, Volvo-Cannondale) и Нейтън Рени (Австралия, Yeti/Pearl Izumi). Това се случи, след като двамата финишираха с абсолютно еднакво време – до последната стотна. Никола Вуйо (Франция, Voullioz Racing Team) зае четвърто място, след като претърпя падане. Пети стана друг французин – „Бързия“ Микаел Паскал (Team Be-One). Много от претендентите и любимците на публиката претърпяха неприятни случки, които ги отпратиха назад в класирането. Така например британската надежда Стив Пийт направи цели две падания и зае 17 място, а носителят на СК за миналата година Грег Минаар остана 22-ри.

В дамското състезание британката Трейси Моузли (Team Kona) спечели за първи път състезание от СК. През миналата година тя на няколко пъти се доближи до победата, но така и не стигна до нея. Затова пък в първото състезание за 2002 г. на родна земя тя постигна мечтата си под аплодисментите на ентусиазираната публика. Втора се класира Ванеса Куин (Нова Зеландия, Intense). Тя обяснява успеха си с това, че предишната седмица е участвала в друго състезание на Острова, така че е била подготвена за тамошните условия. Французойката Сабрина Жоние (Intense Cycles) е трета, британката Фион Грифитс (Anchilotti UK) четвърта (миналата година тя спечели на същото трасе състезание за купата на Великобритания), а вечната претендентка за СК Миси Джоуви (САЩ, Global Racing Team) остана на пето място, след като спука гума по време на карането си. Постоянната победителка в последните години – Ан-Каролин Шасон този път падна и завърши едва на 19-то място. Толкова лош резултат тя не е постигала от 1996 г. насам.

В първия финал по 4х за СК един до друг се изправиха четирима от най-добрите състезатели – Седрик Грасия (Франция, Volvo-Cannondale), Уейд Буутс (Австралия, Trek-Volkswagen), Браян Лоупс (САЩ, Fox/GT) и Стив Пийт (Великобритания, Team GT). Изреждам ги по реда, в който финишираха. Всъщност състезанието беше с доста обрати. Първо начело излязоха Грасия и Лоупс, но в първия завой французинът беше от вътрешната страна, а Лоупс излезе извън трасето и се разби ефектно. Така втори финишира Буутс, а Пийт беше трети, но бе дисквалифициран заради допир с една от финалните врати, така че в крайна сметка той остана четвърти, а Браян Лоупс трети.

Жената-чудо от Франция – Ан-Каролин Шасон (Volvo-Cannondale), след като пропусна победата в спускането, не остави никакъв шанс на съперничките си и повеждайки от старта, финишира по най-бързия начин, без да забелязва паданията, случващи се зад нея. Втора финишира сънародничката й Сабрина Жоние (Intense Cycles), а трета стана пак французойка – Селин Грос (Morzine-Avoriaz). На четвърто място завърши Тара Ланис (САЩ, Yeti/Pearl Izumi).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>