Втори кръг по крос-кънтри за СК в Хафалайз, Белгия

25-26 май, 2002г. Хуфализе, Белгия. „Класическо“ място за кръг от СК в дисциплината крос-кънтри – в Хуфализе състезания от СК се провеждат вече повече от 10 години! Това, разбира се, не пречи всяка година да идват все повече зрители и състезанията да стават все по-интересни.

През изминалия уикенд около трасето се бяха събрали хиляди почитатели на планинското колоездене, които не се стреснаха от променливия цвят на небето. И правилно, защото имаше какво да се види. Според статистиката този кръг от СК беше един от „най-претъпканите“, в смисъл че за участие при мъжете се бяха записали 209 участници. Това е много дори според критериите на СК. Големият брой състезатели предопредели оспорваното състезание и направи старта изключително важен за всеки, който искаше да има шанс за челно място.

След първата от петте обиколки начело се откъсна група от седем състезатели, гонещи се един друг. В следващите обиколки съставът на тази седморка непрекъснато се променяше, като по едно време групата намаля на шестима, а по-късно и на петима души. До самия край обаче победителят беше несигурен. В крайна сметка подреждането при мъжете доби следния вид: пръв стана швейцарецът Кристоф Заузер (Volvo-Cannondale), който през време на състезанието на няколко пъти излизаше начело на предната група. След него се наредиха двама белгийци, които зарадваха родната публика с успеха си – Роел Паулисен (Lunabau-RW) и Филип Мейрхай (Specialized). Четвърти финишира победителят от предишния кръг – Барт Брентженс (Холандия, Giant Global), а пети Ролан Грийн (Канада, Trek/Volkswagen).

При жените Маргарита Фулана (Испания, Orbea) спечели втора поредна победа и затвърди водачеството си в общото класиране. Тя беше начело от началото до края, макар че този път конкурентките й я гонеха по-отблизо. Никоя от тях обаче не успя да се доближи достатъчно до испанката, така че борбата беше за второто място. Спечели го Каролайн Алекзандър (Великобритания, GBR National Team). Трета е италианката Анабела Стропаро (Be-One), четвърта Алисън Дънлап (САЩ, Luna Chix), а пета носителката на СК за 2001 г. Барбара Блатер (Швейцария, Specialized) – тя пропусна миналия кръг заради болест.

В общото класиране на мъжете нещата след втория кръг изглеждат по следния начин:

1. Барт Брентженс – 400 т.
2. Роел Паулисен – 370 т.
3. Кристоф Саусър – 340 т.
4. Ролан Грийн – 330 т.
5. Филип Мейрхай – 265 т.

При жените:

1. Маргарита Фулана – 500 т.
2. Каролайн Александър – 350 т.
3. Алисън Дънлап – 350 т.
4. Сабине Спитц – 265 т.
5. Алисън Сайдор – 210 т.