Световна купа в Мадрид – първи кръг за 2002 г.

Първият кръг в дисциплината крос-кънтри за 2002 г. се проведе в столицата на Испания. Трасето бе изградено в парка Каса де Кампо в един от краищата на града сред изобилие от зеленина. На 18 и 19 май, дните на състезанията, слънцето не се криеше нито за миг. Същото може да се каже и за почитателите на колоезденето, които образуваха наистина голямо стълпотворение край трасето – преброяването сочи около 25 000 зрители!

При мъжете победител стана холандецът Барт Брентженс (Giant). Той е първият олимпийски шампион по планинско колоездене от Атланта ’96. Макар че успехите му в СК след това бяха доста променливи, 2002 г. започва отлично за него. Победата си той извоюва съвсем безцеремонно, повеждайки още при първата обиколка и увеличавайки преднината си с всяка от шесте обиколки с по 20 секунди, финиширайки накрая с 2.15 мин преди световния шампион от 2001 г. Ролан Грийн (Канада, Trek/Volkswagen). Трети пристигна белгиецът Роел Паулисен (Lanabau-RW), а четвърти пред родна публика финишира Хосе-Антонио Хермида (Motorex-Bianchi). Пети завърши германецът Ладо Фумик (Team-T-Mobile) – досега неизвестно име в СК, за когото това със сигурност е голям личен успех.

Публиката обаче остана още по-доволна от надпреварата при жените, където испанката Марга Фулана (Orbea) спечели убедително на своя територия под аплодисментите на многобройните си почитатели. Тя също започна да води още от първата обиколка и до края увеличи преднината си достатъчно, за да не може никоя от другите състезателки да я застраши. Сребърният медал остана за Алисън Дънлап (САЩ, Luna), а бронзовия за Забине Шпиц (Германия, Merida). На четвърто и пето място са съответно Каролайн Алекзандър (Великобритания) и Алисън Сайдор (Канада, Trek/Volkswagen).

Покрай първата СК за сезона забелязахме и известни промени в календара на UCI. Те засягат не датите, а местата на състезанията. Първият кръг по спускане/4Х ще бъде не в Лейзин, Швейцария, а във Форт Уилям, Шотландия. Това ще е първото състезание от СК в нанадолните дисциплини, проведено на британска земя и домакините са амбицирани да покажат, че Островът не е само място за ХС, така че във всички случаи състезанието ще е интересно. На тези дати обаче няма да се проведе третият кръг по крос-кънтри, както беше предвидено първоначално, така че за тази дисциплина кръговете се изместват с един назад, т.е. третият ще бъде в Монт-Сейнт Ан, Канада на 29-30 юни заедно с третия кръг по DH/4X. Петият кръг по DH/4X на 13-14 юли, който беше плануван за Арай Маунтин, Япония, ще се проведе в САЩ, в курорта Телърайд (не съм много сигурен за произношението, на английски се пише Telluride). Незнайно къде се е изгубил шестият кръг по крос-кънтри, тъй като този, който трябваше да бъде шести, сега е пети. Може пък и да го няма, но това ще го разберем по-нататък.

Това са новините от СК, очаквайте още след втория кръг по ХС на 25-26 май в Хуфализе, Белгия.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>