Red Bull Ride

Red Bull е световноизвестна марка за тонизиращи напитки и значителна част от рекламната й кампания се състои в спонсорирането и организирането на различни състезания при всички екстремни спортове.

В областта на планинското колоездене с името на Red Bull са свързани някои от най-интересните и екстремни надпревари. Например миналата година те организираха уникалното състезание „Надолу към центъра на Земята“, което представляваше състезание по спускане, проведено в мина под земята.

 

През 2002г. Red Bull предложиха нещо също толкова екстремно и интересно още през месец февруари. Името му беше Red Bull Ride и става дума за състезание по фрийрайд. Но по какво се отличава то от DH надпреварите? Най-вече по трудността. Състезанието бе проведено в Австралия, в т.нар. Snowy Mountain (Снежна планина) по трасе с дължина 1км, осеяно с огромни и много страшни естествени или изкуствени препятствия. Скоковете от по 1м. и супер-каменистите участъци бяха сред по-леките изпитания. Имаше и по-големи предизвикателства. Как ви звучи участък, на който трябва да направите „оли“ с височина 80см! („Оли“ е вид скок, при който не се използва бабуна или нещо друго, което да ви изхвърли във въздуха, а само уменията на колоездача и естествените физични сили при движението на колелото). При това „оли“-то трябва да бъде направено по дървена рампа с ширина около 50см., от типа на тези, които се използват при карането тип North Shore. По трасето имаше няколко такива рампи. Други участъци включваха спускане по почти отвесни наклони и скални улеи. За тези, които оцелеят след всичко това, малко преди финала ги очаква изкуствен пад с височина 9м!!!

Всъщност организаторите са отчели, че дори и най-лудите глави може да не са чак толкова луди. Затова трасето е разделено на 14 участъка, а във всеки участък има по три възможни линии на преминаване с различна трудност (в повечето случаи при всяка линия и препятствията са различни). Според трудността си всяка линия носи различен брой точки. Освен трудността на линиите, които е преодолял съответния участник, при оценяването, което се извършва от жури, се взимат предвид и бързината, изчистеността и плавността на карането и др. такива неща. В крайна сметка печели този, който събере най-много точки от две спускания.

За участие бяха поканени 25 състезатели, изписани от лудницата като „безнадеждни случаи“. Най-много бяха австралийците и канадците. По думите на организаторите това са 25 от най-добрите спускачи в света. Въпреки това не очаквайте да видите имената на повечето от тях в състезанията от СК. Можете обаче да ги видите сред надписите на различни филми, съдържащи екстремно каране. Това е така, защото повечето от участниците са специалисти в дисциплината фрийрайд (в най-екстремния й вариант). Всъщност за самото състезание може да се каже, че в много голяма степен наподобява именно състезанията по фрийрайд при ските, сноуборда и др., защото бързината далеч не е единствения и най-важен критерий, спускачът сам избира линията, по която да мине, оценява се и стилът му на каране и т.н.

След умопомрачаващите спускания в двата дни на състезанието участниците, които заеха първите места са:

1. Андрю Милс /Австралия
2. Уейд Симънс /Канада
3. Джон Уодъл /Австралия
4. Дейв Уотсън /Канада
5. Шейн Уоуд /Австралия

На това уникално състезание е посветен и сайт в интернет, където можете да видите цялото класиране, да разгледате скици на всички участъци от трасето, както и още много снимки от състезанието. Всичко това се намира на адрес www.redbullride.com. Почти целия сайт е изграден на базата на един огромен Flash, който при мен се зареди за няколко минути, но си струваше чакането.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>