Shimano XTR 2003

Shimano – ако не сте чували това име, сигурно никога не сте карали колело (а читателите на сайта със сигурност карат, и то много!). Гигантът за компоненти още преди повече от месец откри детайли за серията XTR през 2003г. Сега вече сме готови да ви съобщим и повече подробности.

От пръв поглед се вижда, че в новата серия фигурират дискови спирачки. Те са с отворена хидравлична система и са съвместими и с двата стандарта за уши на вилката. Особеността е в дисковете и главините – те се закрепят не чрез стандартната система с 6 болта, а чрез шлици и блокиращ пръстен, подобно на задните венци. Системата е наречена Center Lock. Със сигурност ще слушаме много за преимуществата на това закрепване, но логичният въпрос е: кому е нужен този нов начин на закрепване, след като едва успя да се наложи стандарта с 6 болта? Явно любителите на дискови спирачки отново ще трябва да се лутат из различните системи и да пръскат пари на вятъра за преходници и други джаджи.

Друга новост са лостчетата за спирачки, комбинирани с команди. При тях има доста заемки от шосейното колоездене, където предавките се сменят чрез избутване на спирачното лостче в определена посока. В новите XTR лостчета е залегнал този принцип, но е изменен заради особеностите при планинското колоездене. Технологията е наречена Dual Control. Когато се появи на пазара, ще видим за какво точно става дума.

Големи новости има и около курбелите и средното движение. Така например, всяка от трите зъбчатки отпред вече се закрепя с различни болтове, т.е. от досегашните стандарти в тази област не е останало нищо. Освен това левият курбел има отделна втулка с шлици, която е връзката с оста на средното движение и която се притяга по начин, подобен на ВМХ – с болт! Тези, които са виждали средното движение, говорят за него още по-големи чудесии – заради увеличения диаметър на оста лагерите са изнесени в чашки извън рамката, които се завиват към тръбата за средното движение. За момента ми е малко трудно да си представя как точно изглежда всичко това.

През 2003г. се запазват и някои по-стандартни неща като V-спирачки, нормални главини и други такива, но определено новостите ще са обект на всеобщо внимание. В момента всичко все още е на ниво прототип. Малцина са тези, които са имали късмета да се повозят замалко с новите компоненти и отзивите са доста обещаващи. Като цяло новата серия е насочена към дисциплината крос-кънтри, а за спускачите все още не е ясно дали ще има също нова серия 2003 или ще се запазят DH компонентите от 2002г. Както стана модерно да се казва и у нас, повече подробности ще научите, като му дойде времето….

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>