Hurrycat Vorace

Както ви обещахме в последна статия за ХС байкове, спираме се подробно на тази малко странна вилка на френската компания Hurrycat. Подобно нещо още преди години правеше американската компания Girvin, но техните бяха малко по-различни (сега се правят под името Noleen). Както сами забелязвате, основното при Vorace е, че хидравликата, въздушната пружина и всички останали „джаджи“ са изкарани от краката на вилката и са сложени под формата на заден амортисьор, закачен за краката чрез ставни връзки. Нещо като многоточкова система на окачване отпред :))) Логичният въпрос е „Защо“? Производителите на тази патентована технология твърдят, че вилката им е по-отзивчива, прогресивно втвърдяваща се в горната част от хода си, което означава, че и по-трудно удря до край. Освен това според тях тя е и по-здрава. Дали всичко това е така, едва ли някой в България ще може скоро да каже, но интересното е, че теглото на вилката не се е повишило много вследствие на ставите. Като предимство би могло да се отчете и това, че ако амортисьорът се скапе, можете да смените само него, а не цялата вилка.

Този интересен продукт се предлага в два варианта. Този вляво е по-скъпия XC Comp, при който материалите са карбон и магнезий. Амортисьорът е Rock Shox SID Race, теглото 1500 грама, а цената 915 Евро.
Вдясно пък виждате по-евтиния (685 Евро) XC Sport, при който основният материал е алуминий 7020 (отново комбиниран с магнезий), амортисьорът е SID, а теглото 1700 грама.
Двете вилки имат сходни показатели – регулируем ход 80-100мм, настройване на връщането и компресията, рогчета за V-образни спирачки и уши за дискови. 
Друг интересен продукт от Hurrycat, отново използващ заден амортисьор, е колчето за седалка G-Control. Почти същия продукт предлага и компанията Cane Creek. И тук се използват ставни връзки, които позволяват седалката, потъвайки надолу да се изтегля и назад. Това до известна степен препятства действието на инерцията, която при по-сериозен удар в препятствие ви тегли напред. Друг е въпросът доколко изобщо има смисъл от колчета с амортисьор в планинското колоездене, тъй като те имат два основни недостатъка – по-високо тегло и това, че в сравнение със стандартните колчета винаги седалката ще седи малко по-високо. Доколкото основната им задача е да осигуряват комфорт, в нормалния случай това ще се отнася само до изкачванията, защото при спускане не препоръчвам на никого да стои на седалката – това е най-лесният начин да се озовете от нея на земята. Все пак, ако имате такъв навик, подобно колче сигурно ще ви е от полза.
Етикети:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>