Vario Ikso EL Pro

Ако говорим за колела със странно изглеждащи системи на окачване, това определено ще бъде в челната група. Френската компания се е постарала да създаде нещо интересно, а вероятно и достатъчно ефективно.

Както сами виждате, в основата на окачването е триъгълно люлеещо се рамо, което обаче чрез няколко планки е закачено за амортисьора по начин, напомнящ малко окачване на кобилица. Поне на теория всичко това звучи добре. При всички случаи обаче окачването е замислено като състезателно и затова не е с много ход – само 60 мм. И предният и задният амортисьори на байка са Rock Shox SID. Движението е Shimano XTR/XT, спирачките са Formula B4, колелата са Mavic Crossmax UST и т.н. Макар теглото да не е посочено, то едва ли е повече от 10 кг. За сметка на това цената е показана – 3800 Евро.

Ако искате колелото ви да е още по-странно, най-лесно е към въпросната рамка на Vario да добавите един също толкова странен преден амортисьор, например на френската марка Hurrycat. Тази вилка е със ставни връзки, като самият амортисьор е изнесен вън от краката на вилката. Всъщност се използва заден амортисьор. Подобна вилка още преди години разработи компанията Girvin, сега под името Noleen. Ако добавите към байка и колче за седалката с окачване, което също използва заден амортисьор и ставни връзки, вече спокойно ще можете да кажете, че имате колело с три задни амортисьора! Колчето също е с марка Hurrycat. Подобно колче съм виждал за първи път с марката Cane Creek. Останалата част от компонентите са почти същите като при другия модел. С толкова много амортисьори може да се очаква, че теглото ще е малко по-високо, но пък цената е по-ниска – 3000 Евро.

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>