Нов стандарт за челната тръба и стержена

В сензационно изявление през месец декември няколко известни компании в планинското колоездене обявиха, че са разработили нов стандарт за размерите на компонентите в предната част на байковете. Става дума по-специално за челната тръба на рамката, стержена (кормилната тръба) на вилката, чашките и лапата. Зад проекта стоят имената на Answer/Manitou, Race Face, Rocky Mountain, Chris King и Cane Creek.

Новият стандарт е наречен от създателите си OnePointFive, което е буквен израз на 1.5 (на англ. език). Това е диаметърът в инчове (цолове) на стержена на вилката при новия стандарт. (В скоба ще припомня, че досегашните стандарти са 1″, 1 1/8″ и 1 1/4″). В нормални мерни еденеци това ще рече 38.1 мм.

Най-същественият въпрос е: защо се прави всичко това? Отговорът на създателите на 1.5 е следният: През последните години все повече нараства търсенето на еднокоронни вилки с по-голям ход. За момента най-големият ход при тях е 130 мм и те твърдят, че това е максималната граница на хода, без да се прави компромис със здравината. Всъщност най-големи проблеми със здравината възникват в областта на стержена. Компаниите в консорциума за новия стандарт твърдят, че размерът 1 1/8″ не може да осигури желаната здравина при по-голям ход на еднокоронна вилка. (При двукоронните здравината се осигурява от двете корони.) Затова е създаден новият стандарт – да позволи разработването на еднокоронни вилки с ход 150 мм и дори повече. Според създателите му той увеличава със 134% здравината на цялата система от компоненти в предната част на байка. Освен това те изтъкват, че теглото на вилките няма да се повиши съществено спрямо стандарта 1 1/8″.

На тази снимка са показани челни тръби със стержен и чашки за двата стандарта

Компаниите, стоящи зад проекта, нямат намерение да патентоват новия стандарт. Той е свободен за използване от другите производители на компоненти, което е един от начините да бъде по-широко възприет. Всъщност целта не е да се измести сегашния стандарт 1 1/8″. По-скоро става въпрос за диференциране на продуктите. 1.5 е „вдъхновен“ от фрийрайда, от нуждите на агресивните колоездачи от повече ход. А защо не си го осигурят с двукоронни вилки? В момента те правят точно това, но теглото на повечето от тях е твърде високо. Вилките със стержен 1.5 ще могат да заемат точно тази ниша от гл.т. на теглото – те ще имат голям ход и по-ниско тегло от двукоронните вилки със същия ход. Така че идеята е новият стандарт да намери приложение при байковете за фрийрайд и спускане, а стандартът 1 1/8″ да си остане за крос-кънтри, където върши чудесна работа, още повече, че той съществува вече повече от 10 години, за които са изчистени всички технически проблеми и недостатъци около него. 1 1/8 ще остане размерът на стержена и при двукоронните вилки.


Виждате разликата в дебелината на стержените при сегашния стандарт и при новия стандарт 1.5

Първите продукти за новия стандарт ще бъдат показани още в средата на 2002 г., но ще влязат чак в каталозите за 2003 г. От реакцията на потребители и критици ще зависи дали той ще има бъдеще, или ще мине в графата „забравени“. За момента отзивите в индустрията са доста разнообразни – едни са склонни да се присъединят, други не са особено заинтересовани, а трети чакат да видят накъде ще тръгнат нещата, за да решат какво да правят, още повече, че много от фирмите вече са изготвили продуктовите си линии и стратегии за 2003 г. и не желаят особено да ги променят току-така.

Както с всяка новост, само бъдещето ще покаже дали новият стандарт ще се разрасне и събере почитатели, или ще се наложи да бъде изоставен. За нас остава да следим развитието му….

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>