Giant 2002

Излезе и каталогът на Giant за 2002г. Със сигурност в България доста хора го очакват с нетърпение, тъй като през 2001г. за първи път байковете на една от най-големите компании за колела в света бяха внесени и на българския пазар, появиха се в няколко магазина и се разпродадоха доста успешно. Затова се радваме да ви представим най-интересното (според нашето скромно мнение) от колекцията Giant 2002.

Giant DH

Giant DH Team

Безспорно най-голям интерес ще предизвика новият модел на Giant за спускане. След като предишният DH байк няколко години се подвизаваше по световните състезания и печелеше призови места на подиума, компанията явно е решила, че е време да предложи нещо ново и ето го резултатът. Хубав е, нали? Всъщност рамката на новия байк доста прилича на популярния модел на Giant за фриийрайд – АС. Разликите обаче са доста съществени.

Ходът на DH байка е 210мм. Той се осигурява от сложна система на окачване, която като цяло използва люлеещо се рамо, но има и ставни връзки. Люлеещото се рамо издърпва нагоре една планка, на която е закачен единият край на задния амортисьор. Системата е заимствана от мотокроса и сред предимствата й се сочи и това, че се намалява значително клатенето при педалиране. Задният амортисьор е Rock Shox Pro Deluxe. Задната ос на рамката е 12мм – проходна. Има ли нужда да споменаваме, че рамката става само за дискови спирачки и че всички оси са с капсуловани лагери?

DH байкът се предлага в два варианта – DH Team и DH Comp. Обща и за двата е алуминиевата рамка, както и курбелите Race Face North Shore DH, поръчковият обтегач за веригата и хидравличните дискови спирачки Hayes. Както се досещате, първият модел е почти точно копие на състезателния байк, използван от Майлс Рокуел и Роб Уорнър. Той използва вилка Rock Shox Boxxer, движение SRAM 9.0, капли D321, главини Sun Ringle Abbah SOS DH, гуми Michelin Wildgripper DH, чашки Race Face DH, кормило, лапа и колче Titec. Да спрем дотук! От Giant твърдят, че цената му ще е съвсем ниска за този клас. Като дойде в България, ще видим дали казват истината…

Моделът DH Comp ще бъде още по-евтин. Той е с вилка Marzocchi Super-T Pro със 170мм ход, движение Shimano XT/LX и капли Sun Ringle Singlewide. Всичко останало е като на професионалния модел.

Giant AC

АС ще рече „All Conditions“, т.е. за всякакви условия. Тази серия байкове са предназначени за фрийрайд и агресивно каране, което обаче включва и изкачвания. Повечето от вас сигурно са ги виждали и в България. Рамката е обща за всички колела от серията и е алуминиева, с много заздравявания, уши за дискове, окачване на кобилица с регулируем ход от 110 до 150мм. Всички оси на окачването са с капсуловани лагери. Рамката използва полуинтегрирани чашки – при тях диаметърът на челото е по-голям, защото чашките се набиват вътре в челната тръба.

 

Топ-моделът е АС 1. Външният му вид не оставя никакво съмнение за предназначението му. Вилката е Marzocchi Shiver SC, обърната еднокоронна вилка с 20мм ос без машинка и ход 120мм. Движението е Shimano XTR/XT/LX с курбели Race Face North Shore. Дисковите спирачки са хидравлични Hayes с 200мм дискове. Каплите са Sun Ringle Rhyno Lite, главините са собствено производство с капсуловани лагери, а гумите са Michelin Wildgripper DH 26х2.5. Кормилото, лапата и колчето са Titec.

Моделът АС 2 е с почти същите компоненти, само че вилката е Rock Shox Psylo XC Thulio с 20мм ос, но на машинка и регулируем ход от 80 до 125мм. Движението е Shimano XT/LX с курбели Race Face Prodigy за стандарта ISIS.

В серията има и един „въздушен“ модел – АС Air. Досещате се, че той е с газови амортисьори – отпред Manitou Black с ход 100/120мм, а отзад Rock Shox SID XC. Движението и тук е Shimano XT/LX с курбели Race Face Prodigy, но спирачките са Avid CPS със 150мм дискове, а гумите са WTB MutanoRaptor DNA 26х2.4. Както виждате, този байк е по-лек от другите два, което го поставя повече в класа ендуро.

Giant NRS

И тук NRS значи нещо – „No Resonance System“, което ще рече „система без резонанс“. Разбирайте „окачване без клатене“. Това окачване е разработено за Giant от един инженер от отбора на Рено във Формула 1 и тайната при нея е особеното разположение на ставите на окачването. Това разположение позволява, когато задният амортисьор се напомпа достатъчно, окачването да поема неравностите, но без да пружинира при въртене на педалите. Въпросният инженер открил, че пружинирането на окачването при въртене се дължи на появяването на резонанс (трептене) от действието на различни противостоящи си сили. Затова той просто проектирал системата така, че трептенето да бъде избегнато. Системата очевидно работи, защото повечето западни журналисти смятат моделите NRS за едни от най-добрите ХС байкове с двойно окачване.

Топ-моделът в тази серия се казва NRS Air. Рамката е алуминиева с двойно удебелени тръби, чело за интегрирани чашки, уши за дискова спирачка и ход на окачването малко под 10см. Задният амортисьор е Rock Shox SID XC, а вилката Rock Shox SID SL с 80мм ход. Конструкторите не са пестили качествените и супер-леки компоненти като движение Shimano XTR, колела Mavic Crossmax UST Disc, гуми Michelin Jet S Tubeless, дискови хидравлични спирачки Hayes, кормило и колче Titec и т.н. Резултатът е едно наистина забележително колело за крос-кънтри.

Вторият модел от серията – NRS 1 – се различава по следните няколко компонента: движнието е смес от Shimano XT/LX/Deore с курбели Race Face Prodigy, каплите са Mavic UST с главини собствено производство, спици DT и безкамерни гуми Hutchinson Python 26×2.0.

Най-евтиният модел в серията е NRS 3. Той е с вилка Rock Shox Judy XC с 80мм ход, движение Shimano LX/Deore, капли Mavic X221, гуми Hutchinson Mosquito 26×2.0 и V-спирачки Avid SD3. Останалите компоненти, както и рамката, са като на по-скъпите модели.

Giant XTC SE 1

Ето го и топ-модела за ХС без задно окачване. Рамката е от алуминий, с двойно удебелени тръби и чело за интегрирани чашки. Вилката е Rock Shox SID SL с 80мм ход. Движението е Shimano XT/LX с курбели Race Face Prodigy ISIS, колелата са Mavic Crossmax UST с безкамерни гуми Hutchinson Python, спирачките са V-образни Avid AD 7, а останалите компоненти са Titec, WTB и FSA.

Цялата гама на Giant, която не е никак малка, можете да разгледате на адрес:

www.giantbicycle.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>