Gary Fisher и Trek 2002

Gary Fisher Two-Niners          

 

От 2002г. един от пионерите и създателите на планинския велосипед – Гари Фишер – предлага два нови модела, като общото в името им е „29“. Но какво ще рече „29“?

Това е диаметърът на колелата. Той е с 3 цола по-голям от стандартните 26″. А защо се прави това? Самият Гари Фишер изтъква следните доводи: „С по-големи колела байкът върви по-бързо и по-плавно, а препятствията изглеждат по-малки и се преодоляват по-лесно. Като цяло колелото става по-стабилно. При кални условия също се справя по-добре“.

Засега има два модела с такива големи колела. На горната снимка е показан моделът Gary Fisher Supercaliber 29, който е по-скъпият от двата байка. Вторият се нарича Mt Tam 29 (показан е на снимката долу). Рамката е направена от новата сплав на Trek, наречена ZR9000.

 

 

 

Част от компонентите са специално разработени за Gary Fisher и са съобразени с големия размер на колелата – вилките са Marzocchi, колелата Bontrager, а гумите са IRC. Останалите части са си стандартни. Например моделът Mt Tam е с движение Shimano XT/LX с курбели и средно движение от Bontrager, а спирачките му са Avid. Останалите части са от Bontrager, WTB и др.

Gary Fisher Sugar 1      

 

 

Рамка: Sugar е прочутата супер-лека състезателна серия байкове с двойно окачване на компанията. Характерното при нея е особената система на окачване, наречена B-Link, която изхожда от четириставната система, но спестява две от осите, като се разчита на еластичността на материалите и по този начин се намалява теглото. По-точно, спестени са ставата между двете стойки (на веригата и на седалката) и ставата между стойките на веригата и рамката. За да се осигури хода на окачването, стойките са направени от карбон и са свързани с алуминиевата рамка по специална технология. Всичко това осигурява много ниско тегло – рамката тежи под 2кг. Други предимства са по-голямата странична твърдост и по-малкото клатене при въртене на педалите. Ходът обаче също е състезателен – 70мм. Задният амортисьор е въздушен – Cane Creek Cloud 9.

Вилка: Manitou Mars Super със заключване и 80мм ход

Движение: Shimano XTR

Колела: Bontrager Race Lite, безкамерни, с гуми IRC SeracXC Tubeliss 26×2.1

Спирачки: Avid Single Digit Ti, V-образни, с лостчета Shimano XTR

Други компоненти: предимно Bontrager


Gary Fisher Sugar+ 
       

 

 

За 2002г. Гари е отчел нуждата на някои ХС колоездачи от повече свобода, която се изразява в повече ход и по-отпусната стойка на колоездача. С други думи – необходимостта от байк тип ендуро. Затова компанията пусна изцяло нова серия с името Sugar+. В нея има общо пет модела, три основни и два с дискови спирачки. Те използват обща алуминиева рамка, която има регулиращ се ход от 70 до 100мм. Най-скъпият модел е Sugar 2+ Disc. Той е с вилка Rock Shox Psylo SL, въздушен заден амортисьор Cane Creek AD-12, движение Shimano XTR/XT/Bontrager, колела Bontrager Race Disc и хидравлични дискови спирачки Hayes HFX Mag. Достатъчно лек е, за да правите преходи с голяма дължина, но същевременно е и много по-безразличен към по-големите неравности по пътя.

Trek Fuel 100        

 

 
Trek е една от най-големите компании за велосипеди в света. Всъщност тя е собственик на марката Gary Fisher, за която говорихме досега. Инженерите на двете фирми работят в тясно сътрудничество, резултатите от което се виждат в моделите на двете марки. Серията Fuel на Trek се състои от леки колела за крос-кънтри с двойно окачване. Най-скъпото от тях е моделът Fuel 100.

Рамка: Рамката е направена от алуминиевата сплав ZR9000. Тя има ход 75мм и използва окачване на кобилица, но и тук част от ставните връзки ги няма и функциите им са поети от еластичните стойки на веригата и на седалката, които са направени от карбон. Тази технология отдавна се използва от Trek при техните модели от типа Softtail. Рамката е изключително лека – малко под 2 килограма. Челната тръба е удебелена, долната тръба е биаксиално овализирана, което на разбираем език означава, че е двойно сплесната – откъм челото е сплесната вертикално, а откъм средното движение хоризонтално. Така в тези две области площта на заварките е по-голяма, което осигурява максимална здравина. Задницата има уши за дискова спирачка и сменяемо ухо за дерайльора. Задният амортисьор е Fox Float RL със заключване, въздушен.

Вилка: Rock Shox SID Race с ход 63/80мм

Движение: Shimano XT/XTR с курбели Bontrager Race Lite

Колела: Bontrager Race Lite Tubeless с гуми Bontrager Revolt-X

Спирачки: Avid Single Digit Ti с лостчета Shimano XT

Други компоненти: Bontrager Race Lite

Тези и други модели от същите марки можете да видите и на следните адреси в Интернет:

www.fisherbikes.com

www.trekbikes.com

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>