Manitou 2002

Една от най-големите компании за амортисьорни вилки в света, Manitou, направи доста промени в гамата си за 2002г. Почти всички серии и модели са нови, с изключение на серията Mars. Серията за спускане вече се казва не X-Vert, а Dorado, за по-агресивно крос-кънтри са предназначени моделите Black, а най-евтината серия е преименувана от Magnum на Six. При това разликата не е само в имената, но и в дизайна и устройството на вилките. Затова тук ще ви представим почти всички модели на компанията за новия сезон. И, макар че серията Black се появи още през лятото на 2001г., ние ще започнем с моделите Dorado, към които интересът бе най-голям.

Dorado DH

 

Тази състезателна вилка за спускане замени прочутия и в България модел X-Vert Carbon. Основната разлика между двете е в това, че Dorado е обърната вилка. Ходът е един и същ – 180мм. Едно от големите предимства на старата вилка е запазено и тук – ниското тегло. Вилката тежи малко под 3кг, което я прави може би най-леката на пазара. За да се постигне този резултат, горните тръби са от карбон, но в областта на короните сa подсилени с алуминий. Самите корони са алуминиеви, изработени чрез CNC фрезоване. (Тази технология се състои в това, че от едно парче алуминий чрез компютърно контролирана фреза се „изрязват“ елементи с различна форма. Така се постигa голяма здравина на получения метален елемент. Това е една от най-често използваните технологии при различните компоненти). Както сами виждате, вилката е снабдена и с предпазни плоскости за долните крака, които й придават още по-боен вид. Маслената система на смекчаване TPC Plus е от типа Semi-Bath. Можете да регулирате забавянето и при връщане, и при сгъване. Както всички обърнати вилки за спускане, Dorado е предназначена само за дискови спирачки и използва 20мм ос за главината.

Dorado SC

 

 

По-малкото братче Dorado е с ход 127мм. Тази вилка е предназначена за дуал и фрийрайд. Тя също е обърната, но е еднокоронна. Подобна вилка за първи път показаха Marzocchi миналата година. Малкото Dorado също е с карбонови горни и алуминиеви долни тръби, а теглото му е едва 2,2кг., като трябва да се отбележи, че стерженът е стоманен, за по-голяма здравина. Смекчаването е TPC Plus. Оста за главината е проходна, 20мм. И за тази вилка са ви нужни дискови спирачки. Тук ще напомним, че Manitou използват уши за дискови спирачки, които не са за международния стандарт, а за стандарта Post Mount (РМ). Този стандарт се използва от спирачките Hayes и Avid. На пазара обаче има достатъчно преходници за двата стандарта.

Black Super Air

 

 

Това е водещият модел на серията Black. Той е с ход 100/120мм, който може да се променя вътрешно, т.е. след като отворите вилката. Една от най-важните отлики на моделите Black е това, че арката не е отпред, а отзад. Инженерите на фирмата твърдят, че това прави вилката още по-здрава. Короната, подпорите и стерженът са алуминиеви, а краката са от магнезий. Вилката е както с въздушна, така и с метална пружини, а смекчаването е ТРС. Във вътрешността на подпорите има две бутала, които са с дупки. Едното бутало е за сгъването (компресията), а другото за връщането. Като се сгъва и разгъва вилката, маслото преминава през дупката на едното или другото бутало и по този начин движението на пружината се смекчава. Наличието на две отделни бутала позволява прецизно регулиране на смекчаването и при сгъване, и при разгъване. При още по-усъвършенстваният вариант ТРС Plus има и едно трето плаващо бутало, което пак е за компресията и позволява още по-прецизна настройка. Black Super Air има и заключване на хода. Вилката тежи 1750гр.

Black Elite 100/120

 

 

Както си личи и от името му, този модел е с регулируем ход от 100 до 120мм. Регулирането става чрез една врътка в долната част на един от краката. Тази система се нарича Rapid Travel Adjust. Вилката е с пружина и маслено смекчаване TPC. Освен хода можете да регулирате твърдостта и смекчаването при връщане и при сгъване. Както и останалите модели от серията Black, този има рогчета за V-спирачки и уши за дискова спорачка за стандарта РМ. Предлага се и във вариант само за дискова спирачка, което ви спестява няколко грама и дава по-изчистен вид. Вилките имат и малки маншони, които предпазват от замърсяване. Моделът се предлага и във вариант с 80/100мм ход, което малко променя името и теглото му.

Black Elite Air

 

 

Тази вилка си е предназначена за крос-кънтри, което личи и от ниското й тегло – 1450гр. Неслучайно тя беше използвана от някои професионални ХС състезатели в чужбина през изминалия сезон. Въпреки теглото си, вилката се отличава и със здравината, характерна за серията Black. Както си личи от името й, вилката използва въздушна пружина. Ходът е 80мм – напълно достатъчни за крос-кънтри. Смекчаването е ТРС. Нещата, които можете да регулирате, са твърдостта, връщането и компресията. Освен това Black Elite Air може и да се заключва – още една черта, характерна за ХС вилките. Материалите и всичко останало е като при другите модели, които вече ви представихме.

Black Comp 80/100

 

 

Това е най-евтиният модел от серията. Той има няколко различия от по-скъпите си братя. Стерженът не е алуминиев, а стоманен, т.е. малко по-тежък. Различна е системата за амортизация – тя е малко по-опростена от ТРС. Ходът се регулира от 80 до 100мм чрез системата Rapid Travel Adjust. Можете също така да настройвате твърдостта и връщането, но не и компресията. Теглото на вилката е 1907гр., но пък от Manitou обещават и цената й да не е висока.

Mars Elite

 

 

От ХС моделите Mars, повечето от които са с въздушна пружина, ще разгледаме най-подробно този, защото той е най-лекият, въпреки че водещият модел е Mars Super. Теглото на Mars Elite е едва 1317 грама, което я прави сериозен конкурент дори на Rock Shox SID. Ходът й е 80мм, а смекчаването е ТРС. При моделите Mars арката си е отпред и тръбите са малко по-тънки, за да се спести тегло. Стерженът, короната и подпорите са алуминиеви, а краката и арката магнезиеви. Регулират се твърдостта, компресията и връщането. Вилките са с рогчета и уши за дискове и имат малки маншони между краката и подпорите. Има и вариант без рогчета.

Водещият модел Mars Super е с около 40 грама по-тежък, но за сметка на това има заключване на хода, което го прави още по-състезателен.

Mars Diva

 

 

Тази вилка е правена специално за дамите, любителки на крос-кънтрито. Тя има всички екстри, които са характерни и за мъжките модели – въздушна пружина, маслено смекчаване, заключване, регулиране на куп неща и т.н. Специфичното за нея са по-меката пружина и специалните настройки на амортизацията, съобразени с по-ниското тегло на жените. Самата вилка е съвсем лека – 1362 грама. Ако и цената й е джентълменски занижена, не бих се учудил ако и някои по-леки мъже се насочат към нея (все пак вилката не е розова, така че иди я разбери, че е дамска).

Mars Comp Coil

 

 

Най-евтиният Mars не използва въздушна пружина, а стоманена и MCU еластомери. Въпреки това теглото й остава учудващо леко – 1407гр. Това я прави една от най-леките пружинно-маслени вилки на пазара. Заслуга за това, както и при другите модели от серията, имат кухата арка и олекотените подпорни тръби. Вилката е с 80мм ход и маслено смекчаване ТРС. Регулират се твърдостта, компресията и връщането. Всичко останало е като при горните модели.

Six Super

 

 

Това е най-евтината вилка в каталога, но въпреки това тя има доста от нещата, характерни за скъпите модели. Например променлив ход от 80 до 100мм, който се регулира вътрешно. Вилката е с пружина и маслено смекчаване, което макар да не е ТРС, си върши работата добре. Можете да настройвате твърдостта и връщането. Кормилната тръба е стоманена, подпорите и короната алуминиеви, а краката магнезиеви. Вилката си има и рогчета, и уши за дискова спирачка. Теглото е 1907гр. С други думи, за парите си получавате един съвсем приличен продукт.

По-скъпият модел Six Deluxe е с пружина и MCU и маслено смекчаване ТРС. Той е и по-лек – 1500 грама.

Малкото модели на Manitou, които не ви показахме, можете да видите на техния сайт: www.answerproducts.com

 

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>