Новости от изложението Interbike #2

Cannondale представиха нов байк за фрийрайд на базата на DH модела Gemini, но само с един заден амортисьор (Gemini е с два). Ходът се регулира от 140 до 170мм. Отпред ще е с Manitou Dorado. Очаква се и друг модел за фрийрайд от още по-висок клас. (Накъде повече!?)

WTB имат нова безкамерна ХС гума сред продуктите си. Моделът се нарича MutanoRaptor и е с ширина 2.1. Също така имат и гума за DH, наречена Weirwolf, която ще се предлага в различини размери. (Тя не е безкамерна).

Cane Creek показаха нов въздушен амортисьор Cloud 9. Той има външно регулируеми компресия и връщане, както и регулиране на прогресията, т.е. може да нагласите дали да започне да се втвърдява по-рано или по към края на хода си.

Specialized са направили промени в каските си за 2002г. Новият топ-модел се нарича S1, а освен него нови са и моделите от серията М1. Компанията представи и новите си байкове, но голяма част от тях вече бяха известни на публиката, тъй като подробности за тях се появиха в печата и Интернет доста отдавна.

Marzocchi представиха вилката Bomber Dirt Jumper ІІ, която е със 130мм ход и заякчена корона. Името й достатъчно ясно показва за какво каране е предназначена.

 

Crank Brothers представиха нов тип педали, който е съвместим със системата SPD (системата с автомати на Shimano) и по-точно със стандарта за закрепване на парчетата (металните части, които се монтират на подметката на обувката). Името на продукта е Egg Beater. Дизайнът е прост, „четиристенен“, състои се само от 12 части и не се задръства с кал. Стоманеният модел тежи по-малко от 300гр. (чифта), а титановият, който се разработва в момента, ще падне под 200гр., което го прави може би най-лекият на пазара, особено в конкуренцията с останалите педали с автомати).

 

 

Master Lock представиха уникално средство за защита срещу крадци – белезници за велосипед. Единият обръч се хваща за рамката, а другият за стълб, ограда или каквото намерите. Оттам нататък бандюгите са безсилни. Ако все пак успеят да откраднат колелото ви, заключено с тези белезници, компанията производител ще ви изплати 3500$ гаранция (обезщетение). И това ако не е сигурност!

 

 

Santa Cruz показаха ХС модел, използващ новото окачване VРР. Името му е Blur. Байкът има ход около 10см. След приключване на работата по Blur, инженерите ще се захванат със създаването на VРР байк за фрийрайд с около 20см ход.

Chris King показаха нов модел чашки – Perdido, а също и готови колела, използващи съвсем нови поръчкови компоненти от Wheelsmith и Bontrager.
    
Avalanche представиха чудовищни вилки и задни амортисьори за спускане, които са с какви ли не сложни „джаджи“ и системи, могат да бъдат специално настроени по ваш вкус във фабриката или пък от вас самите и т.н. Интересното е, че използват уплътнители и втулки за мотокросови мотори, така че резeрвни части можете да търсите и в мото-магазините. Цената на продуктите обаче също предизвиква доста усложнения – вилките са от 1900$ до около 3000$.

 

 

Kestrel също представиха съвсем нов модел за ХС, който ще замести ветерана Rubikon. Името на новия байк е Edge. Той комбинира карбонова монококова рамка с алуминиева задница. Системата на окачване е четириточкова FSR с лиценз от Specialized.

На изложението, разбира се, бяха показани още хиляди неща. Много от продуктите, които бяха представени, макар че са за 2002г., всъщност станаха известни на публиката още през пролетта или лятото. Такива са вилките на FOX, новата серия Manitou Black, част от моделите на Cannondale, моделите VРР на Santa Cruz и Intense, както и новите Trek Fuel и Specialized M5 S-Works FSR. Все по-често явление е компаниите да не чакат началото на сезона, за да разкрият новите си продукти, а да го правят още към средата на предишния. Разбира се, от това ние, потребителите и „зяпачите“, само печелим.

Не забравяйте, че на страницаите на МТБ-БГ в следващите месеци ще можете да видите много нови модели и интересни неща от каталозите за 2002г. на почти всички по-големи и по-малки компании за планинско колоездене. Така че, стойте на линия.

 

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>