Новости от изложението Interbike #1

Изложението Interbike се провежда всяка година през есента в Лас Вегас, САЩ, и е най-голямата проява от този вид в света. Традиционно на него се представят повечето новости в света на колоезденето за следващия сезон. Принципно изложението е отворено само за хора, свързани с велосипедната индустрия и за журналисти, което предизвиква доста дебати и надали е най-правилното решение, но пък така се избягват огромните тълпи от посетители и бизнесмените могат да свършат повече работа помежду си. За обикновените любители на колоезденето остава да прочетат множеството статии и други материали в списанията и в Интернет, за да се осведомят за последните тенденции в любимия спорт. Българските читатели вероятно също се интересуват от тези новости, затова се постарахме да съберем някои нещица и да ви ги представим. В никой случай не претендираме за изчерпателност, тъй като изложителите и продуктите са наистина неизброими. Изборът ни за това какво да ви представим е по-скоро случаен.

Ritchey показаха няколко нови модела външни гуми. MotoVador е за спускане и фрийрайд, заздравена е срещу спуквания и се предлага в три размера – 2.1, 2.4 и 2.6. Други три модела са предназначени за крос-кънтри – ExcaVador, EleVador и InnoVador, като последният модел е полу-гладка състезателна гума.

KHS представиха нов състезателен модел за крос-кънтри с двойно окачване – XC 904R. Освен това фирмата доста е наблегнала на линията за фрийрайд.

W Helmets са разработили нов материал за производство на каски, наречен Zorbium Foam. За разлика от материалите, които се използват в момента, и които поемат удара като се пукат или хлътват, новият материал разпределя силата на удара във всички посоки върху по-голяма повърхност и обикновено каската не се чупи, което позволява да се използва и след удара. Засега повечето модели на фирмата са ориентирани към скейтбордистите (като дизайн), но доста от големите компании за каски са проявили интерес и желание да закупят разрешение за използването на Zorbium Foam.

SRAM работят по нова линия компоненти с името ХО. Тя е на най-високо ниво и има за цел да конкурира Shimano XTR. Компонентите още не са изцяло готови, но част от тях бяха показани.
Компанията предлага и нещо доста оригинално – системата Dual Drive. (на снимката) Тя се състои от задна главина, в която има три вътрешни скорости, а освен това на главината се монтират и 8 или 9 зъбчатки. Така от една и съща команда на кормилото колоездачът избира една от трите скорости на главината чрез палче (скоростите са Hill, Standart и Fast), а едновременно с това може да сменя и зъбчатките чрез въртяща се команда. С други думи, получават се 24 или 27 скорости, командвани от едно и също място.

Shimano показаха готови предни и задни колела от класа на XTR (може би ще носят и тази марка). Колелата са съвместими с дискови спирачки. Освен това Shimano представиха и няколко нови модела SPD педали и обувки (SPD е системата с автомати на Shimano).

 

 

Foes представиха прототип за крос-кънтри с двойно окачване, който използва новия заден въздушен амортисьор на Curnutt, както и плаващо ухо за дискова спирачка, което е съвместимo с всички видове главини. Друг нов байк в колекцията на Foes е „The Fly“ (на снимката) – той е отчасти за дуал, отчасти за фрийрайд.

Profile представиха нов карбонов курбел, който е съвместим и със шлиците на Shimano.

Rock Shox представиха най-новия си модел Duke. Той е насочен към агресивните ХС колоездачи и комбинира технологии от другите модели на фирмата. Duke Race е с 80мм ход и тежи 1,5кг., а Duke SL е със 100мм ход и със 100гр. по-тежък. Има още два модела от тази серия. Освен това показаха и новия модел вилка SID Carbon, който ще струва около 700$. Има и нов заден амортисьор SID, със заключване, който ще тежи едва 250гр.

SDG твърдят, че новата им система за закрепване на седалката към колчето, наречена I-Beam, е по-здрава, по-лека и по-евтина от традиционната с две релси. Тя позволява и около 8см регулиране в посока напред-назад. Към системата са проявили интерес известни фирми за компоненти като Easton, Tamer, Hurricane и др.

Kona имат нов модел байкове с името Bear. Те са с двойно окачване на кантар, имат 100мм ход отпред и отзад, а цените ще са от 1800 до 2800 долара.

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>