Specialized 2002

Една от най-големите фирми за велосипеди е подготвила доста нови неща за 2002 година. От тази година тя се внася и у нас от Про Спорт, така че вероятно част от моделите й ще видим и по нашите пътеки. В сравнение с миналата година промени има в цялата гама на Specialized, като някои от моделите са изцяло нови, а други само са пипнати тук-там. Иначе изборът в каталога на фирмата е огромен – има 40 модела планински велосипеди и 6 модела рамки за такива. Голяма част от тях са с двойно окачване, тъй като компанията е известна с това, че прави едни от най-добрите байкове в този клас. Неин е и патентът на известната четириставна система FSR. За съжаление не сме в състояние да ви представим всичко това, затова пък Specialized имат удобен уеб-сайт на адрес: www.specialized.com

Ние пък се захващаме с по-важното от каталога на Specialized, и то не с какво да е, а със състезателната серия на марката. Тя носи името S-Works и в нея се включват не само планински велосипеди и рамки, но и шосейни и ВМХ. Маунтин байковете в тази серия са два,предлагат се и като рамки.

 

Specialized S-Works M5

 

Този състезателен жребец за крос-кънтри използва чисто новата рамка на Specialized – М5. Тя е алуминиева, с двойно удебелени стени на тръбите и много лека, като създателите й твърдят, че най-малкият размер от нея тежи около 1300 грама! Освен новите материали обаче, рамката включва и нова геометрия – за да я направят по-добра, инженерите са сложили по-дълга горна тръба и са скъсили седалковата. Челото на рамката е удебелено в двата края за максимална коравина, а отзад има уши за дискова спирачка. На тази рамка най-добре подхожда състезателната вилка Rock Shox SID Race Titanium с 80мм ход, подпорни тръби с покритие от титанов нитрид и заключване. Както можете да се досетите, движението на такъв байк е съставено предимно от Shimano XTR, като има и няколко компонента ХТ, а курбелите са на Specialized. Собствено производство са и много други части по колелото – това е характерно за Specialized – лапата, кормилото, седалката и, разбира се, гумите, които са безкамерни. Колелата също са състезателни – Mavic CrossMax UST. Спирачките са Shimano XTR с керамични накладки. Всичко дотук говори само за себе си. Ако имате желание да изкачвате Черни Връх, този байк би ви свършил работа!
        
Specialized S-Works FSRxc

 

 

Това е вторият състезателен модел за ХС, който, както е видно, е с двойно окачване. Рамката е от същата нова сплав М5, двойно удебелена и с уши за дискове. Системата на окачване е четириставна, FSR, с 90мм ход. Навсякъде осите са титанови, а лагерите капсуловани. Задният амортисьор е въздушен Fox Float RL със заключване. Вилката, движението и всичко останало по колелото е същото като на модела М5. Разликата е, че с тази машина можете и да се спуснете от Черни връх, без да изпитате особени сътресения.

Specialized BigHit DH

 

Сега се пренасяме на DH фронта със серията BigHit. Миналогодишният модел, два броя от който се подвизават и по нашите пътеки, карани от Радослав Кюлджиев и Жоро Танев, е вече история. На негово място се предлага изцяло нов байк с новата монококова рамка BigHit, която е с малко над 200мм ход и четириставната система FSR на Specialized. Задният амортисьор е Fox Vanilla RC. Байкът е с предно колело 26″ и задно 24″. Вилката е Marzocchi Shiver със 190мм, за която с право казват, че е произведение на изкуството. Хидравличините дискови спирачки са от Hayes с 200мм дискове. По-голямата част от компонентите са на Specialized – кормило, лапа, гуми, главини, курбел, средно движение, седалка и колче. Каплите са Sun Double Track, а скоростите са Shimano XT/LX. Предният обтегач за веригата (рейката) е MRP World Cup, един от най-добрите в бранша.

 

Specialized BigHit Comp

 

По-малкото братче BigHit, предназначено за фрийрайд, е с почти същата монококова рамка, с FSR система, но с по-малък ход от 140 до 160мм. Задният амортисьор е Fox Vanilla R. Предният амортисьор отново е Marzocchi, само че модела Z.5, който е с една корона, 130мм ход и 20мм ос с машинка за бърз демонтаж. Дисковите спирачки са Hayes. И при този модел задното колело е по-малко – 24″. Останалите неща са почти същите като при DH модела, само че тук има три венеца отпред, които са със стандарта на шлици (жлебове) ISIS.

 

Specialized Enduro Pro FSR

 

Серията Enduro включва колела от типа „All Around“, което означава нещо като „колела за всичко“. Сочат ги още като подходящи за епически карания. Те са с повече ход от състезателните ХС байкове, но с по-малко от тези за фрийрайд. Стойката на колоездача не e нито много опъната, нито пък прекалено отпусната, най-често са с двойно окачване и дискови спирачки, но стремежът е теглото им да се запази сравнително ниско, за да може с тях да се правят и големи преходи.

За да отговори на всички тези изисквания е създададен и моделът Enduro Pro FSR. За тази година Specialized направиха съвсем нова рамка с двойно окачване за серията. Тя е алуминиева, монококова, заздравена и олекотена в сравнение с миналогодишната, използва четириставна система FSR с ход, който се регулира от 100 до 130мм. Задният амортисьор е въздушен – Fox Float RL със заключване. Вилката е добре познатата Rock Shox Psylo SL с ход 80-125мм и заключване. Дисковите спирачки са Hayes Mag, а движението е от компоненти на Shimano XT/XTR. Каплите са Mavic 317, а почти всички останали части и тук са собствено производство.

 

Specialized Enduro Expert FSR

 

Това е вторият модел от серията Enduro. При него рамката е същата като на горния модел. Вилката е новата Manitou Black Elite с ход от 100 до 120мм. Хидравличните дискови спирачки са Shimano М525, движението е смес от различните серии на Shimano – XTR, LX, XT, а почти всички останали компоненти са Specialized, с изключение на каплите Mavic Х-223.

 

Specialized Stumpjumper FSRxc Pro

 

Stumpjumper е серията на Specialized за крос-кънтри. Има 5 модела с двойно окачване и още толкова с единично. Това тук е най-скъпият модел с двойно окачване, който е изработен от алуминиевата сплав на Specialized М4, от която миналата година се правеха състезателните им модели. Рамката е с четириточкова система и ход от 75 до 90мм, уши за дискова спирачка, водачи за кабели и маркучи (т.е. и за двата вида спирачки) и две поставки за шишета. И тук задният амортисьор е Fox Float RL със заключване. Вилката е Rock Shox SID SL с 80мм ход и заключване. V-спирачките са Avid Ti. Движението е Shimano XTR/XT. Колелата са с капли Mavic 517, спици DT и главини Specialized/Shimano LX. Гумите, кормилото, лапата, седалката, курбелите и другите компоненти са на Specialized.

 

Specialized Stumpjumper FSRxc Comp

 

Вторият модел от серията Stumpjumper използва същата рамка. Промените са в следните насоки: вилката е Fox Forx Float RL с 80мм ход и заключване. Спирачките са V-образни Avid SD-5R. Движението е предимно Shimano LX. Останалите компоненти отново са предимно собствено производство.

Моделите Stumpjumper с твърда задница са не по-малко привлекателни, като от Specialized твърдят, че най-лекия от тях – M4 Pro – е с теглото на миналогодишния състезателен модел. Той е с почти същите компоненти като модела FSRxc Pro.

Specialized RockHopper Pro FSRxc

 

За крос-кънтри е и друга серия на Specilazed с многогодишни традиции – моделите RockHopper. Този тук е с двойно окачване с 90мм ход и заден амортисьор Fox Float Air. Вилката е Rock Shox Duke C със 100мм ход. V-спирачките са Shimano M510. Движението е Shimano Lx/XT. Останалите компоненти са предимно Specialized.

 

Specialized RockHopper A1 Pro FS Disc

 

Този златист модел с твърда задница определено хваща окото. Рамката е алуминиева, с двойно удебелени тръби и уши за дискови спирачки. И тук е използвана обновената геометрия на Specialized. Вилката е Rock Shox Duke C със 100мм ход, но имате възможност да изберете и още една вилка – Marzocchi EXR със същия ход. Дисковите спирачки са хидравличини – Shimano М525, а движението е Shimano XT/LX. И тук повечето от останалите компоненти са собствено производство.

 

Specialized HardRock A1 Pro FS TT

 

Серията HardRock е за крос-кънтри, но колелата са с по-евтини компонети и по-ниски цени, като стремежът е качеството да остане на високо ниво. Този модел е с алуминиева рамка и вилка Rock Shox Judy TT с 80мм ход. Движението е Shimano Acera/Alivio, спирачките са V-образни без име, каплите са Alex DM-20, а останалите компоненнти са предимно собствено производство.

 

Specialized HardRock UNO

 

В евтината серия HardRock има и байкове с двойно окачване, какъвто е този тук. Рамката е алуминиева, но за разлика от другите серии, тук не е използвана четириставната система FSR, а триъгълно рамо на една ос, като ходът е 90мм. Амортисьорът е пружинен, собствено производство на Specialized. Вилката е Rock Shox Judy TT. Движението е предимно Shimano Acera, каплите са Alex DM-20, V-спирачките си нямат марка, а останалите компоненти са Specialized.

Specialized имат още една серия, в която са най-евтините байкове, с името Expedition. На нея няма да се спираме, но ако ви интересуват те или някой друг модел на фирмата, който не сме представили, адресът в интернет е: www.specialized.com

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>