Национално първенство по спускане 2001 в Боровец

Тези, които не можаха да дойдат в Боровец да гледат или да участват в Националното първенство по планинско колоездене в дисциплината спускане, определено изпуснаха много, защото състезанието беше бързо, напрегнато, изненадващо, диво. Ако съберем всички определения в едно, събитието беше зрелищно. Постарах се да го онагледя и с няколко снимки.

Трасето в Боровец беше супер-скоростно. Средната скорост на почти всички участници беше над 60км/ч (по официални данни, аз имам някои резерви). Трасето минава изцяло по една от пистите и въпреки многобройните спъвания, нищо не бе в състояние да намали скоростите. На места пистата беше доста стръмна и макар че повърхността беше гладка, трасето изглеждаше направо страховито. На някои от участъците се караше с над 80км/ч! Всичко това правеше наглед лесното трасе много опасно. Всяко падане криеше огромни рискове. Поради това и техническият контрол на колелата и екипировката този път беше допълнително затегнат.

Георги Танев

Състезанието се проведе в рамките на три дни – от 28 до 30 септември. В петък имаше свободни тренировки и след това техническа конференция. В събота трябваше да има тренировки и квалификация. Последната обаче беше отменена, тъй като един състезател падна много лошо на финалната права (един от най-стръмните участъци) и след търкаляне поне 20м бе откаран в болница с комоцио.

И така квалификацията беше отложена за неделя, непосредствено преди финалното каране. Започна се с тренировка, която спря дъха на публиката край трасето и подсказа какво предстоеше. Второто спускане беше за квалификация. Всичко вървеше добре до средата, когато карането бе прекратено, а състезателите, на които им предстоеше да стартират, се спуснаха с по-бавно темпо по пистата до пресечката с един черен път и там бяха спряни. Оттам надолу беше финалната права, която трескаво се изменяше, за да стане крива. Причината за всичко това беше много тежкото падане на един от фаворитите за челно място – Константин Катев (той беше трети на купа „Кимба“). Състезателят бе откаран в болница с тежка травма, а квалификацията бе прекъсната. Впоследствие се разбра, че Косьо е счупил няколко прешлена и по чудо се е разминал с най-лошите последствия – смърт или инвалидност. 

Това второ падане на финалния участък накара организаторите да променят трасето и да добавят един шикан (първо ляв завой, после десен), което го направи още по-трудно, но поне щеше да забави значително състезателите. Освен това многократно бяха отправени предупреждения към участниците да внимават и да не поемат излишни рискове на финалната права. Времето напредваше и нямаше кога тепърва да се проведе квалификацията, затова бяха взети първите 25 времена от тренировката и тези състезатели участваха на финала. След отпадането на най-силния им конкурент, състезателите на отбор „Про Спорт“ – Георги Танев и Радослав Кюлджиев  – изглеждаха почти непобедими.

Финалът започна със спускането на жените, където конкуренцията този път беше голяма. Тук дойде и първата изненада. Постоянната победителка от последните години Петя Лазарова остана втора. Тя бе изпреварена от Людмила Чехларова, която се представи много добре още на състезанието в Симеоново, а сега показа, че има сили да грабне и първото място. Трета остана Яна Киселова. И трите участнички са достойни за възхищение за смелостта, която проявиха на това наистина опасно трасе. 


Дойчин Дойчинов и Любен Любенов

После започнаха да се спускат мъжете и юношите. Всеки следващ бе все по-бърз и нажежаваше атмосферата около трасето. Дойде и времето на последните четирима. Дойчин Дойчинов (BAS) направи отлично спускане без грешки и зае челно място във временното класиране. След него се спусна Любен Любенов, който изпревари Дойчин само с една секунда. Когато се зададе Радослав Кюлджиев (Про Спорт) всички очакваха той да подобри времето. Но уви, Радо падна на един чакълест участък, където пистата пресича черния път. Макар че падането не беше тежко, колелото на Радо се изпързяла извън очертанията на трасето. Състезателят изгуби ценни секунди, докато го върне обратно и потегли. Тръгвайки, той закачи една от лентите с колелото си и я повлече след себе си. Докато част от публиката се смееше на тази гледка, други затаиха дъх, опасявайки се, че лентата, която беше вързана за едно скиорско колче, може да се окаже здрава и при опъването да предизвика падане на състезателя. Слава богу, лентата се скъса и Радо пресече финала с нея. Падането обаче му струваше първото място при мъжете, тъй като времето му беше по-слабо от това на Дойчин. Последен се спусна Георги Танев (Про Спорт). Той видимо беше най-бърз от всички, карайки на границата на възможното. Това обаче замалко не му изигра лоша шега, когато на последния шикан (там, където трасето бе променено) той излезе извън огражденията. За да не бъде дисквалифициран, състезателят избута колелото си отново на трасето и продължи оттам, където излезе от пътеката, но загуби ценни секунди. Въпреки това, Жоро Танев даде най-добро време при мъжете и юношите, с 5 секунди по-бързо от това на Любен Любенов.

След всички тези неочаквани обрати, крайното класиране при мъжете е следното: първи е Дойчин, втори Радослав Кюлджиев, а трети е Радослав Пенчев. При юношите пък първи е Георги Танев, следван от Любен Любенов и Ясен Илиев.


Радослав Кюлджиев

За съжаление състезатели от чужбина не дойдоха, но това не направи състезанието по-малко интересно. Публиката, макар и не толкова голяма, колкото е на Софийските състезания, остана доволна от високите скорости и от уменията на състезателите. Изобщо, имаше какво да се види и да се надяваме, че догодина в Боровец отново ще има състезание по спускане. Дано само инциденти като този с Косьо да не се повтарят! От мен толкова засега, очаквайте в скоро време и снимките от състезанието.


Класиране в Националното първенство по планинско колоездене в дисциплина спускане – Боровец 2001

 

ЖЕНИ:

Кл. Име Отбор Време
1. 4 Людмила Чехларова   4:34.55
2. 3 Петя Лазарова   4:41.43
3. 2 Яна Киселова   6:15.60

 

ЮНОШИ:

Кл. Име Отбор Време
1. 111 Георги Танев Про Спорт 2:26.26
2. 9 Любен Любенов   2:31.38
3. 6 Ясен Илиев   2:46.01
4. 8 Мартин Антонов   2:57.47
5. 21 Деян Мариянов   3:13.02
6. 18 Станимир Григоров   3:26.08
7. 23 Александър Александров   3:38.75

 

МЪЖЕ:

Кл. Име Отбор Време
1. 72 Дойчин Дойчинов BAS 2:32.24
2. 1 Радослав Кюлджиев Про Спорт 2:35.43
3. 56 Радослав Пенчев BAS 2:49.44
4. 79 Красимир Табаков   2:51.90
5. 34 Любомир Тодоров   2:55.37
6. 33 Анатоли Георгиев   2:57.78
7. 74 Георги Александров BAS 3:02.06
8. 35 Йордан Асенов   3:02.73
9. 36 Крум Битраков   3:09.53
10. 82 Симеон Мектупчиян   3:24.60
11. 44 Йордан Пачев   3:34.07
12. 85 Валери Вачев   3:45.08
13. 58 Жельо Стойчев   3:53.38
14. 62 Георги Данов   4:01.13

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>