Световно първенство 2001 – Вейл, Колорадо, САЩ

В американския курорт Вейл се проведе тазгодишното Световно първенство по планинско колоездене. Голямото събитие зае цяла седмица от 8 до 16 септември. Проведоха се състезания и в трите дисциплини. За съжаление, както и останалите спортни прояви през тази злополучна седмица, Световното първенство също бе помрачено от жестокия атентат в Ню Йорк. В знак на съпричастност към жертвите и техните близки бяха отменени всички развлекателни мероприятия, които трябваше да съпровождат състезанията. Самите състезания обаче се проведоха по план.

Спускане

В тази дисциплина през 2001г. за първи път имаше и българско участие. По план за Вейл трябваше да заминат трима българи, но уви, Радослав Кюлджиев се контузи на тренировки в Боровец и не можа да замине. Така в САЩ ни представляваха Георги Танев при юношите и Николай Титев при мъжете. Надяваме се в скоро време да получим от тях подробна информация за престоя им на Световното, затова тук ще съобщим само резултатите им. Георги Танев е с добро класиране на 40 място. Николай Титев е имал лош късмет и си е счупил глезена, но въпреки тази контузия е успял да завърши състезанието, макар и на 75 място.

Първото място при мъжете зае Никола Вуйо. За него това е девети златен медал от Световно първенство в тази дисциплина. Среброто отиде при Стив Пийт, а бронзът при Грег Минаар.

При жените първа е Ан-Каролин Шасон. Като се има предвид невероятния талант на французойката и постоянните й победи за Световната купа, едва ли е изненада, че за нея това е десети(!)  златен медал в спускането от Световните първенства. Втора остана Фион Грифитс, а трета е Лий Донован.

При юношите първи е австралиецът Бен Кори, а при девойките златото грабна японката Мио Суемаса. За страната на изгряващото слънце това е първи медал от Световно първенство.

Ето ги и първите 10 места при мъжете и жените:

МЪЖЕ:

1. Никола Вуйо (Франция)

2. Стив Пийт (Великобритания)

3. Грег Минаар (ЮАР)

4. Крис Коварик (Австралия)

5. Филип Полк (Словакия)

6. Микаел Паскал (Франция)

7. Майлс Рокуел (САЩ)

8. Нейтън Рени (Австралия)

9. Майкъл Ронинг (Австралия)

10. Седрик Грасия (Франция)

ЖЕНИ:

1. Ан-Каролин Шасон (Франция)

2. Фион Грифитс (Великобритания)

3. Лий Донован (САЩ)

4. Сабрина Жоние (Франция)

5. Ванеса Куин (Нова Зеландия)

6. Катя Репо (Финландия)

7. Сара Щигер (Швейцария)

8. Мариеле Занер (Швейцария)

9. Трейси Моузли (Великобритания)

10. Марла Стреб (САЩ)

Дуал

И в тази дисциплина победителите бяха добре познати от СК.

При мъжете не бе изненада златният медал за Браян Лоупс (САЩ), който е чудесен завършек на сезона за него. Първото място дойде след финалната борба със Седрик Грасия (Франция), който грабна среброто. Бронзов медалист е миналогодишният шампион Уейд Буутс (Австралия), а на четвърто място е Карим Амур (Франция).

При жените за втори път златен медалист стана Ан-Каролин Шасон (Франция). Това тя направи, след като пропусна повечето от състезанията за СК, тъй като й били омръзнали. Очевидно обаче добрата й форма се е запазила. Втора е Катрина Милър (Австралия), трета е Тара Ланис (САЩ), а четвърта Лий Донован (САЩ).

Крос-кънтри

Канадецът Ролан Грийн спечели златото при мъжете след забележителен сезон през тази година, включващ и спечелването на Световната купа. Канадецът още в началото показа, че не смята да отстъпва победата другиму и задържа водачеството си до края. Втори е забележителният Томас Фришкнехт (Швейцария), човекът с най-много победи за СК. „Фриши“ за пореден път доказа, че когато той е на трасето, младите състезатели не бива да го подценяват. Бронзовият медал отиде при друг швейцарец – Кристоф Заузер.

При жените победата пред родна публика взе американката Алисън Дънлеп. След нея финишира Алисън Сайдор (Канада), а трета е Забине Шпиц (Германия). Носителката на СК за тази година, Барбара Блатер, остана четвърта.

Първите 10 места при мъжете и жените в ХС са:

МЪЖЕ:

1. Ролан Грийн (Канада)

2. Томас Фришкнехт (Швейцария)

3. Кристоф Заузер (Швейцария)

4. Кадел Еванс (Австралия)

5. Людовик Дубау (Франция)

6. Барт Брентженс (Холандия)

7. Седрик Раванел (Франция)

8. Филип Меерхай (Белгия)

9. Мартино Фрует (Италия)

10. Хосе-Антонио Хермида (Испания)

ЖЕНИ:

1. Алисън Дънлеп (САЩ)

2. Алисън Сайдор (Канада)

3. Забине Шпиц (Германия)

4. Барабара Блатер (Швейцария)

5. Лоран Лебуше (Франция)

6. Каролайн Алекзандър (Великобритания)

7. Мери Григсън (Австралия)

8. Рути Матис (САЩ)

9. Шони Ванландингам (САЩ)

10. Киара Бисаро (Канада)

В дисциплината крос-кънтри при мъжете се проведе и едно състезание, наречено „U-23“, т.е „под 23г.“. Това е една възрастова категория, която е между мъжете и юношите. В това състезание победител стана Жулиен Абсалон (Франция). Втори е Ридер Хесйедал (Канада), а трети Уокър Фъргюсън (САЩ).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>