Национално първенство по крос-кънтри в Южния парк, София

София, Южен парк, 23 юни 2001г.

След цяла седмица дъждове времето най-сетне се оправи като по поръчка за националното първенство по крос-кънтри и лятното слънце още от сутринта поздрави състезателите и зрителите с топлите си лъчи. В 11:00 часа, за когато беше предвидено откриването на състезанието, около старта и трасето се бяха събрали вече доста хора, очакващи с нетърпение началото на надпреварата.

Това беше пето издание на състезанието в Южния парк, който се утвърди като място за провеждане на надпреварата по крос-кънтри. Не знам колко държави могат да се похвалят с това, че в центъра на столицата им има условия за провеждане на състезания по планинско колоездене, при това не съвсем лоши. Трасето беше същото като миналата година, с дължина около 2300 метра, по доста разнообразен терен. Имаше няколко по-технични участъка, които, ако и да не изискваха висш пилотаж, все пак имаха значение за доброто представяне на участниците. Имаше и един много труден участък със стръмно изкачване нагоре, който малцина състезатели успяха да преодолеят без да слязат от байковете си. Въпреки дъждовете от началото на седмицата, пътеките бяха съвсем сухи и в отлично състояние.

Първи на старта застанаха най-малките участници в категория деца от 6 до 12 години. Тяхното представяне беше символично – само половин обиколка с отклоняване от техничните участъци и без класиране, с други думи – просто заради участието. Важното е, че и в тази група се намериха достатъчно ентусиазирани участници, които с хъс преминаха по трасето.

Втори бяха подрастващите от 12 до 16 години. Те трябваше да направят една обиколка, вече с класиране. При тях състезателният хъс и желанието за победа бяха големи и борбата не беше никак лека. Разбира се, най-важно си оставаше желанието за участие и добро изкарване.

Междувременно публиката се увеличаваше все повече и искрено се наслаждаваше на шоуто.

Дойде ред и на жените и девойките. За тях бяха предвидени три обиколки. Още в първата начело излезе Петя Лазарова, която запази водачеството си докрая. Важното е, че тази година имаше цели шест участнички, т.е. два пъти повече от миналата година.

Още по-напечено стана при старта на мъжете и юношите. Това беше най-многобройната група и в началото всички се движеха доста бързо. Още при първата обиколка напред излезе Йордан Асенов, следван от Кристиян Йотев. Тези двама състезатели постепенно увеличиха преднината си пред останалите, като продължаваха да се гонят по петите, и това положение се запази чак до края.

Последната група бяха експертите. Сред тях стартираха и двамата най-добри спускачи на България за 2000г. – Радослав Кюлджиев и Георги Танев, при това с чисто новите си байкове за спускане! И докато те двамата участваха заради шоуто и удоволствието, между останалите участници се очертаваше напрегната борба. В първата обиколка поведе фаворитът и победител от миналата година Любомир Дашков, но на втората той вече беше на трето място – основната причина бе, че чисто новият му байк все още беше без преден дерайльор и това е причинило няколко падания на веригата, а оттук и загуба на време и на първа позиция. И докато той се бореше с проблемите си, за първото място се водеше люта битка между Любомир Тодоров и Мартин Койнов. Тези двама състезатели си оспорваха водачеството до финала, като на няколко пъти си сменяха местата начело на колоната. В крайна сметка пръв финишира Мартин Койнов.

С това състезанието завърши, макар че имаше още един допълнителен старт в категорията мъже и юноши любители. Към 14:30 часа победителите бяха наградени с медали, грамоти и различни материални награди.

Преди да ви съобщя класирането в различните категории обаче, ще се спра на организацията на състезанието. С ръка на сърцето мога да кажа, че тази година състезанието беше проведено по перфектен начин, за което организаторите от БФПК заслужават поздравления. Стартовете започнаха и завършиха в рамките на предвиденото време, трасето беше добре маркирано и обезопасено, за водещ бе поканен и Део от „Джубокс“, а за развлечение на публиката след финиширането на експертите пяха Румънеца и Енчев. Освен това състезателите получиха шапки и фланелки с логото на БФПК, а към 14:00 часа организаторите раздадоха на участниците и на публиката сандвичи, за да се подкрерят и да издържат до награждаването. За състезателите бяха предвидени и освежаващи напитки. Изобщо може да се каже, че нивото беше отлично.

Поздравления заслужават, разбира се, и всички състезатели, без които надпреварата трудно би се провела. Като се има предвид, че някои от тях участваха с доста тежки байкове, става ясно, че това са хора, които са отдадени на любимия спорт с цялото си сърце. Браво момчета и момичета!

След всички тези приказки, време е да ви съобщя и класирането в отделните категории.

ПОДРАСТВАЩИ:

1. Георги Ваташки – 4:25:02

2. Димитър Куцаров – 4:26:56

3. Боян Табаков – 4:40:23
 

ЖЕНИ:

1. Петя Лазарова – 18:45:69

2. Красимира Петрова – 20:41:11

3. Галина Димитрова – 34:49:10
 

ДЕВОЙКИ:

1. Десислава Джурова – 18:49:23

2. Цветомира Стоимирова – 19:48:81 

3. Ваня Стоянова – ???
 

ЮНОШИ любители:

1. Кристиян Йотев – 21:34:08

2. Любен Любенов – 22:24:30

3. Венцислав Василев – 22:26:74
 

МЪЖЕ любители:

1. Йордан Асенов – 21:25:81

2. Николай Титев – 23:14:58

3. Владимир Павлов – 24:58:65
 

ЮНОШИ експерти:

1. Павел Абрашев – 30:05:32

2. Димитър Колев – 34:08:30

3. ???
 

МЪЖЕ експерти:

1. Мартин Койнов – 28:00:23

2. Любомир Тодоров – 28:44:74

3. Любомир Дашков – 29:34:28 


Тук е мястото да спомена и за някои допълнителни планове на БФПК за тази година. Както стана ясно, федерацията ще изпрати състезатели на европейските първенства по спускане и крос-кънтри, като първото е следващата седмица в Италия. Ще стискаме палци за Радо и Жоро! Други цели на БФПК за тази година са: да увеличат броя на клубовете към федерацията; да осъществят контакти с по-големите български курорти – Боровец, Пампорово, Банско, за да се организират в бъдеще и там състезания; да бъде пререгистрирана БФПК по новия Закон за юридическите лица с нестопанска цел. БФПК ще направи и заявка за включване на нашите състезания в календара на UCI (Международния колоездачен съюз) – ако това стане, класиралите се на първите места в нашите състезания ще получават точки, които ще важат и за състезанията в чужбина, организирани от UCI. Пожелаваме им успех във всички начинания!

Не забравяйте, че следващото състезание, организирано от БФПК, отново е в Южния парк на 21-22 юли в дисциплината дуал. Очаквайте в сайта повече информация за него, когато наближи. А дотогава тренирайте по планините!