СК във Вар – втори кръг по DH и дуал

На 16-17 юни във френския курорт Вар се проведе втория кръг от СК по планинско колоездене в дисциплините спускане и дуал.

Всъщност надпреварата по дуал не се състоя. Причина за това станаха суровото време, гръмотевичните бури и градушката, които се изсипаха над Вар в събота, когато трябваше да се проведе финалът в дисциплината. Ужасните условия принудиха организаторите да отменят състезанието. Главната причина бяха светкавиците, които раздираха небето и заплашваха състезателите, тъй като байковете биха могли да послужат като гръмоотвод и да осигурят на финала пристигането на състезател-фламбе. Интересното е, че за първи път от създаването на СК се случва да бъде отменен финал и затова новината беше доста изненадваща.

Оставаше въпросът дали в неделя ще има спускане, или ще се наложи и то да бъде отменено. Условията отново бяха много лоши, на старта валеше сняг, на финала градушка, беше студено, но поне нямаше светкавици. Лошото време отказа и голяма част от публиката, затова липсваха обичайните за СК тълпи от почитатели на планинското колоездене. Но въпреки това състезанието по спускане се състоя, при това не без изненади!

При жените победи Ан-Каролин Шасон (Франция, Volvo- Cannondale), но този път победата й не беше лесна, защото в опасна близост до нея се класира британката Фион Грифитс (Anchillotti Zeal), която се оказа изненадата за тази година и се очертава като сериозна заплаха за утвърдените състезателки. Ан-Каро беше на своя територия и имаше подкрепата на публиката, но поради контузия в коляното победата й беше по-трудна. Все пак тя за пореден път се озова най-отгоре на подиума. Трета се класира Миси Джоуви, а на четвърто място застана Лий Донован.

При мъжете обаче изненадите бяхя повече. Стив Пийт (Великобритания, GT) отново победи и по този начин затвърди водачеството си във  временното класиране. Така той си поднесе чудесен подарък за рождения ден, който бе в деня на състезанието. Крис Коварик финишира втори, Фабиен Барел-трети, а холандецът Бас Де Бевер (Be-One) остана четвърти. Голямата изненада беше, че Никола Вуйо зае едва пето място, след като падна малко преди финала. Засега на Нико никак не му върви и във временното класиране той вече е на трето място, нещо, което не е характерно за него.

След втория кръг по спускане временното класиране за СК изглежда по следния начин:

МЪЖЕ:

1. Стив Пийт – 445т.

2. Фабиен Барел – 370т.

3. Никола Вуйо – 360т.

4. Крис Коварик – 320т.

5. Микел Паскал – 245т.

ЖЕНИ:

1. Ан-Каролин Шасон – 500т.

2. Миси Джоуви – 345т.

3. Лий Донован – 340т.

4. Фион Грифинс – 296т.

5. Марла Стреб – 288т.

Следващият кръг от СК е на 7-8 юли в Грос Маунтин, Канада, където ще се проведат състезания и в трите дисциплни. Разбира се, те ще бъдат отразени своевременно, така че търсете резултатите от тях тук. Междувременно не забравяйте, че на 22-23 юни в Южния парк, София, ще има състезание по крос-кънтри. Бъдете там!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>