СК в Марибор – първи кръг по DH и дуал

На 9-10 юни в Марибор, Словения се проведе първият кръг от СК на UCI в дисциплините спускане и дуал. И двата дни времето беше прекрасно и това също помогна около трасетата да се съберат много почитатели на планинското колоездене. В събота се проведе надпреварата по дуал, а в неделя бе стартът по спускане.

В дуалът не може да се каже, че имаше изненади. При мъжете победител стана Браян Лоупс (САЩ), който на финала се срещна с бившия си съотборник Седрик Грасиа (Франция/Volvo-Cannondale), но Грасиа падна и Лоупс финишира необезпокояван от никого. При жените финалът беше между Ан-Каролин Шасон (Франция/Volvo- Cannondale) и Лий Донован (САЩ). Ан-Каро победи за пореден път, макар че този път допусна съперничката си твърде близо до себе си. Шасон не е губила състезание по дуал откакто се включи в тази дисциплина преди две години.

Така след първия кръг по дуал класирането е:

МЪЖЕ:

1. Браян Лоупс (САЩ)

2. Седрик Грасиа (Франция)

3. Микаел Делдюк (Франция)

4. Карим Амур (Франция)

ЖЕНИ:

1. Ан-Каролин Шасон (Франция)

2. Лий Донован (САЩ)

3. Катрина Милър (Австрия)

4. Тара Ланис (САЩ)

В неделя се проведе финалът в спускането. Тази година трасето беше по-късо и по-бързо – с дължина около 2км и среден наклон 20% – това го прави едно от най-стръмните трасета за СК. Най-високите отчетени скорости на състезанието бяха около 90 км/ч.

При жените отново нямаше изненади – Ан-Каролин спечели поредната си световна купа, макар този път преднината й да не беше така разгромяваща, както обикновено. Изненадата беше Фион Грифинс, която се класира на пето място – тази състезателка за първи път попада на подиума на СК. Класирането при жените е както следва:

1. Ан-Каролин Шасон (Франция)

2. Лий Донован (САЩ)

3. Миси Джоуви (САЩ)

4. Марла Стреб (САЩ)

5. Фион Грифинс (Великобритания)

При мъжете обаче беше по-оспорвано. И този път се очакваше битката да е между неколкократният носител на СК Никола Вуйо (Франция), който от миналата година има свой собствен отбор и се състезава за него, и Стив Пийт (Великобритания/GT), който е основният съперник на французина в последните две-три години.

Пийт беше пети на квалификациите, но направи отлично финално спускане и завърши с време 2:54 сек., което в крайна сметка се оказа най-доброто постижение за деня и му осигури първото място. Вуйо остана втори на 44 стотни след британеца. Фабиен Барел (Франция/GT) бе най-бърз на квалификациите, но грешка в един от техничните участъци му попречи да мине по-нагоре от третото място. В крайна сметка първите пет места бяха за следните състезатели:

1. Стив Пийт (Великобритания)

2. Никола Вуйо (Франция)

3. Фабиен Барел (Франция)

4. Крис Коварик (Австралия)

5. Микел Паскал (Франция)

В временното класиране обаче Паскал (по прякор „Бързия Мик“) е на четвърто място, а Крис Коварик е на пето, защото от тази година е въведена нова система за точкуване. Временното класиране се образува, като за всеки кръг от СК състезателите получават определен брой точки в зависимост от представянето си. Новото е, че към точките, спечелени от финала по спускане, се прибавят и точки, спечелени за първите места от квалификациите. Така общото класиране става доста по-оспорвано.

Състезанията за съжаление не минаха без контузии. Давид Васкес, един от най-добрите испански спускачи, падна на квалификациите и си счупи ключицата. При жените също имаше неприятни инциденти и на французойката Нолвен Ла Каер се наложи да посети болницата с контузия в лакътя.

Следващият кръг е на 16/17 юни във Вар, Франция. Очаквайте резултатите от него другата седмица в МТБ-БГ.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>