Балканче 2014 – ден 4

След две сериозни високопланински карания, четвъртият ден е предвиден за придвижване към следващата основна точка за нощуване – хотел „Райски кът“ в местността Паниците над Калофер. Доколкото обаче пътят от Троян дотам отнема не повече от два часа, наспиваме се до късно, събираме си спокойно багажа и дори планираме да покараме пътьом в Сопот, където има лифт и където се намира първото в България по-сериозно трасе за спускане, на което са се провеждали няколко международни състезания.

Преди да стигнем там обаче се оказва, че за Митко това ще е денят за ремонтите. След вчерашното каране велосипедът му е с три скъсани спици, а при изкачването към Беклемето и колата му прегрява, така че в подобни неща минава доста време и при лифта се озоваваме чак следобед. В този ден той ни напуска, за да се прибере за 2-3 дни в София, но скоро ще го видим отново.

За съжаление въжената линия в Сопот е силно зависима от ветровете във високите части, тъй като трасето ѝ е открито и изложено на техните пориви, а точно в този следобед те явно са срещу нас, защото тъкмо когато разтоварваме байковете и се екипираме, лифтът представа да качва хора. Явно е било писано само да си почиваме, но за да не губим изцяло деня, решаваме да се качим малко нагоре по трасето, където има малък скок, на който да се упражняваме и да направим няколко снимки.

Реклама

Между другото, един такъв ден може да бъде запълнен и с културно-исторически туризъм, а не само с каране. Сопот, Карлово и Калофер са емблематични възрожденски градове с огромно значение в българската история. В Сопот е роден най-известният български писател от 19-20 век – Иван Вазов, Патриарх на българската литература – прозвище, което е достатъчно показателно за значимостта му. Съседният град Карлово е родно място на Васил Левски – най-почитаният български революционер в борбите за освобождение на България през 19 в., истинска икона за поколения българи, а от Калофер  пък е започнал живота си друг известен и тачен поет и революционер – Христо Ботев.

Снимки: Владимир Русев, Димитър Щуров, Любомир Ботушаров и Мануела Дренска
Всички снимки от четвъртия ден можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/balkanche-2014-day4