Пустинни сънища | Кейт и Ръсел | RS-1

Кейт Кортни и Ръсел Финстервалд са двама млади и талантливи американски ХС състезатели, спонсорирани от Rock Shox, които Sram решава да покани като рекламни лица в заснемането на видеоклип с участието на новата еднокоронна обърната вилка RS-1, представена през пролетта на 2014 г. За Кейт и Ръсел това е чудесен повод и начин да избягат за момент от натовареното спортно ежедневие и да покарат велосипедите си като „нормални хора“ – без тренировъчна програма, без ленти край трасето и без да се състезават с хронометъра.


Филмът е създаден през зимата на 2013-2014 г. и бе официално публикуван същата пролет, но и сега, няколко месеца по-късно, той все още е актуален и ни напомня, че и през зимните месеци има топли и сухи места, където човек може да покара с удоволствие. В техния случай това е Калифорния.

Освен видеоклипа, в следващите редове ще можете да прочетете и кратка история, написана от Джо Паркин и подкрепена от снимки на Адриан Марку.


Пустинни сънища

Животът на професионалния крос-кънтри колоездач рядко позволява допълнително време за размотаване и попиване на заобикалящите околности. Даже ако човек добре си е направил програмата и приоритетите, изискванията на професията често препречват пътя на чистото удоволствие от карането по пресечен терен.

Затова в късните зимни месеци, преди светът да се е превърнал в анаеробни упражнения в компанията на десетки други състезатели, преди отново да се окажем“затворени“ между лентите на трасетата, добре е да избягаме и да си спомним, че точката „каране на планински велосипед“ всъщност е на първо място!

Преди началото на сезон 2014 поканихме Кейт Кортни и Ръсел Финстервалд да ни придружат в Палм Спрингс, Калифорния за малко каране по пътеки, което да е напълно лишено от хронометри, треньори и съперници.

Базовият ни лагер беше модерен шедьовър от средата на века с басейн, барбекю, камина в двора и достатъчно тревна площ, за да ползваме нашия комплект за крокет. За да не подлагаме на нашия несъстезателен режим Кейт и Ръсел, намерихме за тях стаи в легендарния Ace Hotel – мечта на студентите по дизайн и архитектура, той изглеждаше като приятно отклонение от традиционните 2- или 3-звездни хотели, които обикновено са по трасето на планинския колоездач. И колкото искахме да ги подсигурим с добра храна и меки легла, толкова искахме и да им предложим каране, което да помнят, затова избрахме Palm Canyon Epic.

Palm Canyon Epic е нещо като спускане за ХС колоездачи – от горе надолу се преодоляват 2000 м височина, но наред с тях има и 700-800 м изкачвания, като целият маршрут е около 50 км. Без номера на велосипедите, ХС звездите успяха да си починат и да се порадват на обширните пустинни гледки и оградените от кактуси пътеки на Южна Калифорния.

В крайна сметка, както и двамата се съгласиха, всичко се свежда до откриването на нови места, нови пътеки и различни приключения. Това е основната причина, поради която са започнали да карат, и това е причината да искат да бъдат планински колоездачи завинаги.