Трансродопски маршрут – Новото тракийско злато

Първите новини около този маршрут се появиха още през зимата, като първото официално представяне бе по време на изложението Ваканция и Спа ЕКСПО 2013. В този смисъл определено сме „длъжници“ на организаторите, тъй като все се канехме да публикуваме подробностите и все нещо друго ги изместваше от дневния ред. Ако има някаква полза от това, тя е, че сега информацията е по-богата и ще може да обединим всичко в една статия, макар че във времето със сигурност няма да се ограничим само с нея.


И така, какво е „Новото тракийско злато“? Българско-холандски проект за по-зеленото бъдеще на Източните Родопи. Основната му цел е развитието на устойчиви инициативи, които насърчават и съчетават  биоземеделието, възстановяването на околната среда и екотуризма. Вместо да копирам дословно тази обща информация, препоръчвам ви да я прочетете направо в сайта на проекта: http://www.newthraciangold.eu/cmspage.php?id=22&lng=bg .

И макар че всички обичаме планините, природата и в частност – Родопите, още повече обичаме да караме велосипеди там, така че най-много ни интересува частта от проекта, наречена Трансродопски маршрут. Става дума за дълъг, многодневен маршрут, маркиран за пешеходен туризъм и планинско колоездене в Източните Родопи. Общата му дължина е почти 500 км, но характерно е това, че е разделен на 17 отсечки с дължина от 15 до 40 км. В началото и края на всяка такава отсечка има място за настаняване. Това е изключително важно, тъй като прави карането лесно податливо на моделиране.

Малцина са тези, които биха могли да отделят 17 дни – това е сигурно. Ако сте добре подготвени обаче и понасяте продължителното каране, лесно можете да преминете маршрута за десетина дни, като планирате в кои точки точно да нощувате. Наличието на достатъчно такива места позволява да сведете багажа до минимум и да предприeмете пътуването без огромни раници или съпровождащ транспорт. Другият вариант е в рамките на няколко години да преминете маршрута на части, като отново вие решавате колко дневни да са преходите и с каква дължина на отделните етапи. Подобно структуриране ще е от полза и за туроператорите, които са една от основните целеви групи на проекта – те ще могат да предлагат различни пакети, съобразени с нивото на клиентите и продължителността на почивката им.

Маршрутът тръгва от Триград и преминава на изток през Мугла, Стойките, Пампорово, Баните, язовир Кърджали, района на Студен кладенец, Ивайловград, Маджарово и завършва в Кърджали. Ако погледнете картата, ще видите как след Кърджали маршрутът на практика прави една голяма обиколка, за да се завърне отново в този град. За прокарване на трасето, освен новите отсечки, са ползвани маршрути на сдружение „Байкария“, БТС и общински екопътеки.

Седемнайсетте отсечки (дни) са т.нар „гръбнак“ на маршрута. Освен него съществуват локални маршрути, които също се маркират. Така във всеки район по желание могат да се обхождат по няколко допълнителни лъчеви маршрута.

Във всяка точка от „гръбнака“ на маршрута ще има информационно табло и информационен кът с карти, брошури и др. за основния маршрут плюс допълнителните локални маршрути.

Маркировката на пътеката е червена – основно червени триъгълници с бяло (велосипедната МТБ маркировка), но има и участъци, които са маркирани с туристическата пешеходна маркировка бяло-червено-бяло. Поставени са също табелки с маркировка.

Трансродопският маршрут се пресича с други маршрути на дълго разстояние – Рудопия на сдружение „Байкария“, Пътят на желязната завеса, Пътят на султана.

Ето и конкретните параметри на 17-те отсечки на Трансродопския маршрут:

Ден 1: Триград – село Мугла – дължина 30 км

Ден 2: Мугла – КК Пампорово (хижа Студенец) – дължина 20 км

Ден 3: КК Пампорово (хижа Студенец) – село Момчиловци (информационен център) – дължина 15 км

Ден 4: село Момчиловци – село Баните (къща „Кадишеви“) или село Вишнево (къща „При Баръма“) – дължина 40 км

Ден 5: село Баните или Вишнево – село Любино (къща „Мелания“) – дължина 30 км

Ден 6: село Любино – село Главатарци (хотел Трифон Зарезан, вили Болярка) – дължина 31 км

Ден 7: село Главатарци – село Летовник (Хепи Хипи хостел) – дължина 25 км

Ден 8: село Летовник – хижа Крояците на язовир Студен кладенец – дължина 26 км

Ден 9: хижа Крояците – село Студен кладенец (къща Студен кладенец)– дължина 22 км

Ден 10: село Студен кладенец – село Падало (до лятото на 2012 ще има къща за гости) – дължина 20 км

Ден 11: село Падало – село Пелевун (къщата на Тодор Митков) – дължина 45 км

Ден 12: село Пелевун – Ивайловград (Исторически музей, хотел Армира, хотел Луксор) – дължина 15 км

За дни 13 и 14 има два варианта:

Ден 13: Ивайловград – село Горноселци (настаняване в селска къща) – дължина 20 км

Ден 14: село Горноселци – Маджарово (природозащитния център на БДЗП) или Горно поле (Дивата ферма) – дължина 36 км + 6 км до Дивата ферма

ИЛИ втори вариант:

Ден 13: Ивайловград – село Бориславци (Тракийската къща) – дължина 46 км

Ден 14: село Бориславци – село Горно поле (Дивата ферма) – дължина 11 км

Ден 15: село Горно поле – село Рабово (къща Тепавицата) – дължина 30 км

Ден 16: село Рабово – село Мъдрец (къща Мъдрец) – дължина 26 км

Ден 17: село Мъдрец – Кърджали (Исторически музей, къща Пламена, хотел Резиденция) – дължина 23 км

GPS следи за всеки от етапите можете да изтеглите от сайта на „Новото тракийско злато“: http://newthraciangold.eu/cmspage.php?id=248&lng=bg .

За ваше улеснение и със съгласието на хората, работещи по проекта, ги качихме и в нашия сайт, така че можете да ги изтеглите накуп и от този линк: GPS следи – Трансродопски маршрут – Новото тракийско злато.

За популяризирането на маршрута екипът на „Новото тракийско злато“ замисля и организирането на велопоход по части от него в рамките на 4 дни – 19-22 септември. Повече информация за това организирано каране можете на намерите на следните места в интернет:
http://newthraciangold.eu/cmspage.php?id=192&lng=bg
https://www.facebook.com/events/360811214025664/

От друга страна, пролетта е идеален сезон за каране в Източните Родопи, така че защо да чакате септември? Всичко необходимо е там – грабвайте колелата и пробвайте целия или част от маршрута! 🙂

http://newthraciangold.eu/