Ком – Емине или Пътят на една мечта

Този път няма да си говорим за супермаратона, който бе основен магнит за интереса към този легендарен маршрут през 2012 г. Освен това спортно предизвикателство за духа и тялото обаче, не липсваха и хора, които бяха приели за пореден път ръба на Балкана като свое лично, самоорганизирано приключение. Макар че с всяка изминала година броят на тези хора сякаш нараства, те остават една много малка част от всички, които искат да го направят. Защото само желанието не стига – искат се и време, и мотивация, и воля да го завършиш, и късмет, и какво ли още не, което не винаги и не за всеки се подрежда.

За Деница Варадинова (нека нататък я наричаме просто Дени) и нейният приятел Ники (Николай Манолов) нещата през 2012 г. явно са се наредили добре, защото на 24 август те успяха да завършат похода до Емине, започнат две седмици по-рано. Като казах, че не са много колоездачите, които са направили този преход от край до край, още по-малко са дамите на колело. Като се има предвид, че Дени май е първата (поне няма сведения за друга), ще излезе, че те се броят на пръстите на едната ръка. И като се отчете колко тежък е подобен преход дори за опитни и добре тренирани мъжаги, увлекателният разказ на една жена може наистина да ни даде по-различен поглед към приключението. Различен, но не чак толкова, защото повечето хора, тръгнали по маршрута, споделят една обща страст, независимо от неща като пол, възраст, професия, тренираност и т.н.

Впрочем, целият свят на Ком-Емине и отражението му в душата на Дени ще се разкрие в следващите редове и снимки. Както в повечето такива случаи, авторката публикува пътеписа си в неумиращата тема с името на маршрута във форума на МТБ-БГ. Ето връзки към отделните части на разказа:

Предговор, Ден 0 (София – вр. Ком – х. Петрохан), Ден 1 (х. Петрохан – х. Тръстеная) и начало на Ден 2 (х. Тръстеная – вр. Мургаш)

Ден 2 – продължение (вр.Мургаш – проход Витиня) и Ден 3 (проход Витиня – х. Мургана)

Ден 4 (хижа Мургана – хижа Планински извори)

Ден 5 (Планински извори – хижа Козя Стена)

Ден 6 (хижа Козя стена – хижа Добрила)

Ден 7 (хижа Добрила – заслон Ботев)

Ден 8 (заслон Ботев – хижа Узана), Ден 9 (хижа Узана – ски-база Грамадива) и Ден 10 (ски база Грамадива – хижа Чумерна)

Ден 11 (хижа Чумерна – град Котел), Ден 12 (град Котел – заслон на Хазим Горския), Ден 13 (заслон на Хазим Горския – поляната над село Козичино) и Ден 14 (поляните над село Козичино – нос Емине)

София – вр. Ком – х. Петрохан