Сандански – още една отлична МТБ дестинация в Югозапада

Представянето на ХС отбора Veloraptor Race Team ме отведе на място, за чиито пътеки чувах все по-хубави неща, но все не оставаше време да ги пробвам. Място, което е перфектно за каране и през зимата. Място в Югозапада, което тепърва ще печели почитатели, сигурен съм! Освен като водеща спа дестинация в България, Сандански е добре познат на повечето хора и като града с най-много слънчеви дни в годината. Ето, че сега има и чудесен начин да се възползвате от цялата тази природна даденост!


Ще започна с малко предистория. Сандански винаги е бил на прицел като потенциално „хранилище“ на добри пътеки, но досега все някак оставаше встрани от търсенията ми. От една страна стоеше Кресна със своята добре развита мрежа от „животновъдски“ пътеки, от друга страна най-граничните дестинации като Беласица и Огражден. Така Сандански все оставаше неизследван. Единственото изключение бе през 2012 г., когато с Уоутър Клепе решихме да проверим дали ще намерим нещо интересно около този известен курортен град, но се прибрахме единствено поиздрани от тръни и с доста километри по асфалт и черни пътища. Всъщност намерихме и някои запустели пътеки, но явно не са били правилните…

За щастие нищо от тези спомени вече не е валидно! През последните години в Сандански се появиха дейни любители на карането по технични пътеки и първото тяхно творение доби известност още миналата година. Условно ще го нарека „първото трасе“. Ако трябва да разкажа историята му, тя е изцяло „класическа“ – стара пътека, използвана някога от пешеходци и животновъди, доволно обрасла и прикрита, която местните карачи са прочистили, добавили са някои интересни елементи и са започнали да карат редовно по нея. Може да се каже, че това трасе е в голяма степен естествено като терен и чак е странно как природата понякога успява да насити с толкова разнообразие дадена пътека – по нея (в различни секции) има и стръмнини, и улеи, и всякакви завои, и скорост.

Наред с това Емо Стойнев, който редовно тренира в Сандански през зимния сезон, сподели някои вълнуващи видеокадри от непознати за мен пътеки над града. И не само за мен, но дори и за местните карачи! Те също са видели тези клипове и не са останали безучастни към тях – така се е получила и връзката между тях и Емски.

Краят на видеото показва пътеката, която е послужила като основа за създаването на „второто трасе“, което едва сега, с тази статия, ще добие своята първа публичност. Сюжетът на неговото създаване е по-заплетен, „интригата“ е по-модерна. В статията за Veloraptor Race Team споменах за това, че когато Емски, Лъчо, Алекс и Сашо решават, че трябва да се подготвят още по-сериозно за участията си в чуждестранни стартове, и то да се подготвят извън активния сезон (т.е. по време, когато байкпарковете не работят), те стигат до идеята, че трябва сами да си направят подходящо трасе на мястото, където са решили да се подготвят през зимата. А мястото вече е ясно, нали? 😉 Любопитният факт, както вече споменах, е в това, че Емо Стойнев, тренирайки в Сандански вече няколко сезона поред, и включвайки в тези тренировки доста бягане (защото той тренира и за коронната си дисциплина триатлон), е открил не една и две забравени от Бога и от хората пътеки в горите над града, за които дори и местните колоездачи не са знаели. Когато двете компании (ХС отборът и местните момчета) се опознават и сприятеляват, логичната пресечна точка между нуждата на състезателите от трасе с подходящи елементи и желанието на местните за поне още една пътека за каране се материализира чрез много труд, положен от всички замесени, в преправянето на една от тези „скрити“ пътеки в нещо, което Veloraptor Race Team наричат „малко по-трудно и технично ХС трасе“, но аз бих го определил като 100% ендуро трасе, и то от най-добрите и разнообразните!

Смея да си мисля, че преди няколко години с Уоутър се спуснахме случайно точно някъде оттам, но ако спомените ми са верни (те се основават най-вече на това, че трасето на едно място минава покрай оградата на бившата резиденция, сега хотел „Св. Врач“, а и ние тогава минахме покрай някаква такава ограда, спускайки се по някаква доволно обрасла и почти непроходима пътека), то мога да кажа само едно – авторите на тази пътека са преобразили терена до неузнаваемост, превръщайки един пущинак в чудесно трасе с много различни елементи, но запазвайки в голяма степен и естествените пасажи и интересни секции.

Реклама

Най-лесният начин да се изкачите до двете трасета е по асфалтовия път през с. Поленица до комплекса „Св. Врач“ (бивша резиденция от времето на соц-а, заемаща доста голяма площ на един от склоновете над града). Второто, по-ново трасе започва съвсем близо до резиденцията. За първото трасе трябва да се изкачите още малко по черен път. Тук обаче няма да ви занимавам с техническите данни за маршрутите, защото тяхното подробно описание можете да намерите в отделна статия: https://mtb-bg.com/routes/gpstrack-2019-sandanski-trails.

По-скоро ми се иска да наблегна на друго – покрай основното ядро, съставено от четирима души, които само преди 2-3 години са били единствените каращи по такива терени, а именно Росен Янев, Антон Вълков, Петър Мудев и Георги Петров (Жоро е и редовен участник в ендуро сериите), сега вече има оформена група от поне 10-15 човека, повечето от които още в детско-юношеска възраст. Когато аз се случих там, на гости бяха дошли и няколко човека от Петрич и новата пътека бе меко казано оживена. Младежите гледат от „старшите“ и са възприели носенето на каска като нещо готино, така че можете да ги видите в този вид дори и в града. Изобщо, развитието на една съвсем нова байк култура в Сандански е може би най-значимият резултат от работата по двете трасета над града, които вероятно скоро ще си имат „за компания“ още нови пътеки. Така че следващия път, когато имате път към Югозапада, включете в плановете и Сандански – няма да останете разочаровани!

А ако искате да се срещнете с момчетата и да покарате заедно, пишете им във фейсбук страница им: https://www.facebook.com/MTBClubSandanski/?ref=bookmarks

Още снимки от пътеките над Сандански можете да разгледате в тези два албума в Галерията:
https://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/sandanski-trails
https://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/veloraptor-race-team